reklama

Proč děti potřebují dvojnásobek spánku než dospělí

Kolik spánku potřebují děti? Spí vaše miminko moc, nebo naopak málo? Jak batolata uspávat a jak dlouho mají spát? Nabízíme vám odpovědi na tyto otázky.

Foto: Profimedia.cz

Kolik spánku potřebují děti? Spí vaše miminko moc, nebo naopak málo? Jak batolata uspávat a jak dlouho mají spát? Nabízíme vám odpovědi na tyto otázky.

Většinu prvních  měsíců života prospíme. Má to svůj důvod. Spánek utužuje imunitu. Během něj tělo produkuje růstové hormony, potřebné k vývoji. Spaní však hlavně napomáhá vývoji centrálního nervového systému.

Mozek pracuje na plné obrátky

Ať miminko sní či bdí, jeho mozek pracuje na plný výkon. V bdělém stavu vnímá každý zvuk a pohyb. Všechno je pro něj úplně nové, neumí vytěsnit zvuky a pohyby, které nejsou podstatné. Zpracovává úplně každý podnět, což vyžaduje spoustu mentální energie. Jediný způsob, jak ji znovu se dobít, je spánek, kdy úplně vypne. Kvalitní doba spánku je pro něj stejně důležitá jako potrava.

Doporučujeme: Největší omyly rodičů při péči o miminko

Spánek ale není pouze odpočinek. Miminko při něm střídá dva cykly: hluboký spánek a aktivní spánek. Ty se střídají asi po 60 minutách. Během aktivní doby spánku (REM, spánek s rychlým pohybem očních víček) probíhá v mozku obrovské množství aktivity. Tělo odpočívá, ale bdělá mysl zpracovává, třídí a ukládá informace, které nasbírala při plném vědomí. Co se děje během hlubokého spánku (NREM) nikdo přesně neví. Někteří odborníci se však domnívají, že se i tehdy hluboko uvnitř mozku vytvářejí další neuronální spojení.

První půlrok je nejhorší

Maminky totiž netuší, co od miminka čekat. Musejí projít neorganizovanou etapou, kdy je rytmus spánku a bdění novorozence zcela nevyzpytatelný. Trvá to asi čtyři měsíce a v tomto období je zbytečné učit ho správným spánkovým návykům. Klidně proto dítě uspávejte v náručí bez obav, že získá špatné návyky. Na metodu "jen ať se vybrečí, pak usne" máte dost času.

Čtěte také: Proč miminko pláče?

Někdy od ukončeného čtvrtého měsíci je dítě vývojově dost zralé na to, aby postupně přivykalo spánkovému rytmu. Také se pomalu učí komunikovat se světem, aby dokázalo uspokojit své potřeby.

Kolik spánku je akorát?

To má každé dítě jinak. Množství spánku, které potřebují, se liší podle věku a neustále se mění. Novorozenec zpočátku spí kdykoli během dne i noci, pokud je sytý a spokojený, potřeba spánku je ovšem u každého dítěte jiná. Orientačně lze shrnout:

1 - 4 měsíce: 15 - 18 hodin denně. Spánkový režim je nepravidelný, pohybuje se v krátkých periodách od dvou do čtyř hodin, nerozlišuje den a noc.
4 - 12 měsíců: 12 - 17 hodin denně. Období vytváření zdravých spánkových návyků. Dětem už stačí spát dvakrát denně, v ideálním případě vydrží v limbu i celou noc.
1 - 3 roky: 12 - 14 hodin denně. Dětem stačí jeden spánek za den, ale jeho délka je hodně individuální, může se pohybovat od jedné hodiny do tří hodin.
3 - 6 roků: 10 - 12 hodin denně. Zatímco většina tříletých dětí přes den stále ještě potřebuje spát, většina pětiletých tuto potřebu již nemá. Také délka denního spánku se zkracuje.
7 - 12 roků: 9 - 11 hodin denně. Rozptyl, kdy chodí děti v tomto věku spát, je velmi široký. Pohybuje se od půl osmé do desáté večer. Některým dětem stačí devítihodinový spánek, jiné stále potřebují dvanáct hodin.

Ukládání ke spánku

Příprava na noční klid se stává důležitým rituálem a v mnoha rodinách také trápením. Spoustu potíží si maminky mohou ušetřit rutinou: Pokud opakujete každý den před uložením dítěte stejné činnosti, bude se cítit ospalé už jen navozením atmosféry. Co miminko uklidní?

  • koupání, může být spojeno s masáží
  • ztlumení světel
  • převlečení do pyžama
  • kojení/krmení
  • reprodukovaná tichá příjemná hudba či zpěv

Dítě by mělo být krmeno, koupáno a ukládáno ke spánku pokaždé ve stejnou dobu. V místnosti, kde spí, nemá svítit světlo. Názory na spánek v posteli rodičů se různí, někteří pediatři jej zavrhují, jiní doporučují. Hranicí by měl být každopádně věk tří let, pak už má prcek nárok na vlastní postýlku. A pokud třeba nejste přívrženci miminek v rodičovské posteli, nevadí. Stačí dítě u sebe uspat a potom přenést do jeho vlastní postýlky, kde v klidu prospí noc. Získá tak obojí - jistotu mateřského tepla i pohodlí.

zdroj: pampers.cz, babyweb.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vykrvácení při porodu aneb Proč rozhodně nerodit doma

Náš syn žil tři dny: Video, které svírá srdce

7 rad, jak opticky zvětšit malý byt: Tyhle fungují!

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama