reklama

Chcete otěhotnět? Zakažte mu vepřové a notebook v klíně

Ženy bývají většinou zodpovědnější, ale co jim je to platné. K tomu, aby vzniklo miminko, jsou zapotřebí dva. Pánové však často likvidují jakost svých spermií vlastním chováním...

Foto: Isifa/Thinkstock

Ženy bývají většinou zodpovědnější, ale co jim je to platné. K tomu, aby vzniklo miminko, jsou zapotřebí dva...

A pánové často likvidují jakost svých spermií vlastním chováním: Holdují alkoholu, jejich životospráva je mizerná a ani práce s notebookem na klíně plodnost příliš nepodporuje.

Žádný div, že v současnosti má problém s kvalitou spermií okolo 40 % světové mužské populace. Jaké jsou základní chyby, kterých se potenciální otcové dopouštějí? A lze už napáchané škody nějak odstranit?

Chyba č. 1: Uzeniny a červené maso

Nadměrná konzumace uzenin, vepřového či hovězího masa nebo třeba párků se na kvalitě spermií mužů značně podepisuje. Tyto potraviny totiž obsahují spoustu chemických látek, jež negativně působí na mužské hormony. Příprava pokrmů z nich je navíc často spojena s přepalováním tuku, který kondici spermií rovněž neprospívá.

Doporučujeme: Jeden flám v těhotenství poškodí vaše dítě i po letech

Jak potenci podpořit? Pozitivní je naopak konzumace ryb, zvýšený příjem ovoce a zeleniny, luštěnin a obilovin. Pohlídat by si muži měli rovněž odpovídající příjem zinku a selenu. Selen totiž podporuje tvorbu mužských pohlavních buněk, která je pro plodnost klíčová. Muži by měli konzumovat rovněž zinek, který napomáhá udržení normální hladiny hormonu testosteronu jež působí pozitivně na samotnou reprodukci. Podstatný je i příjem vitaminů C a B.

Chyba č. 2: Horké koupele a notebook

Kvalitu spermií a s ní spojenou plodnost zásadním způsobem ovlivňuje teplota. Mužské pohlavní buňky by měly mít v ideálním případě o dva až tři stupně nižší teplotu prostředí než zbytek lidského těla. Právě proto jsou varlata umístěna vně.

Rozehřátý laptop v klíně nebo horká koupel ale teplotu spermií navýší stejně jako vyhřívané sedačky či pravidelné návštěvy sauny. Notebook navíc, stejně jako mobilní telefon v kapse u kalhot, vysílá vysokofrekvenční záření, které kvalitě spermií též příliš neprospívá.

Jak potenci podpořit? Pokud se muži budou dlouhodobě zmíněným negativním vlivům vyhýbat, kvalita a hustota jejich spermií by se měla postupně zlepšit.

Chyba č. 3: Alkohol a cigarety

Požívání alkoholických nápojů v nadměrném množství, časté kouření či dokonce užívání drog má na pohyblivost a zdraví spermií vliv velice negativní. Alkohol snižuje životaschopnost mužských pohlavních buněk a navíc může narušit důležité spojení mezi mozkem a pohlavními orgány.

Nikotin obsažený v cigaretách zase vyplavuje takzvané katecholaminy, které zužují cévy a omezují přítok krve do topořivých těles. Zhoubný vliv alkoholu a kouření se potom násobí až k úplné impotenci.

Jak potenci podpořit? Jediná rada je maximálně omezit přísun alkoholu a nikotinu do těla. Pro zjištění napáchaných škod si mohou muži nechat vypracovat spermiogram, který odhalí pH, koncentraci spermií, jejich celkový počet, pohyblivost i vitalitu. Pokud nebude příznivý, mají jistotu, že je na čase zásadním způsobem změnit životosprávu...

zdroj: vegall.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

9 nejtrapnějších problémů v těhotenství

Jak jsem se konečně naučila nešikanovat své děti

Nejmenší a nejdivnější domy světa: Budete závidět!

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama