reklama

Cena za práci na mateřské? 55 tisíc měsíčně!

V průměru odpracuje maminka na mateřské dovolené 94 hodin týdně. Kdyby byla za všechny činnosti, které provádí, placena, blížila by se její mzda 55 000 Kč měsíčně.

Foto: Isifa/Thinkstock

V průměru odpracuje maminka na mateřské dovolené 94 hodin týdně. Kdyby byla za všechny činnosti, které provádí, placena, blížila by se její mzda 55 000 Kč měsíčně.

Myslíte, že přeháníme? Ale ne! Počítejte s námi: maminka na mateřské dovolené je vlastně uklízečka, zahradnice a pracovnice prádelny. Ale také taxikářka, kuchařka a nákupčí. A navíc manažerka, učitelka, psycholožka a finanční analytička domácnosti.

Je to jednoduchá matika

Dnešní ženy jsou - alespoň oficiálně - rovnoprávnými partnerkami mužů. Domácnost už není jejich výhradní doménou, většina z nich musí chodit do práce, aby se rodina uživila. Moderní přístroje úklid, praní i žehlení hodně zjednodušily.

Doporučujeme: Mateřská je náročnější než práce. A manžel to nechápe

Co se nezměnilo, je fakt, že většina domácích prací zůstává stále na ženách. A že jsou to práce nudné, vyčerpávající, špatně finančně hodnocené a i přes to všechno nedoceněné. Pokud zůstane žena doma na mateřské dovolené, automaticky se předpokládá, že je bude vykonávat. Jakou hodnotu tedy vyprodukuje žena na mateřské "dovolené", která se zároveň stará o domácnost?

Když spočteme, kolik hodin denně pracuje a co všechno dělá, zjistíme, že v průměru odpracuje 94 hodin týdně. To znamená více než 13 hodin denně, a tedy 216 hodin přesčasů za měsíc.

Vyjdeme-li z oficiálního zdroje (Informační systém průměrného výdělku) a započteme běžné hodinové sazby vyjmenovaných profesí vypočítané z průměrů mezd za rok 2013, vyjde nám, že odpovídající mzda je přesně 54 675 Kč. Podrobnější údaje najdete v grafice publikované na Facebooku Nej školky:

Pracující matky jsou na tom ještě hůř

Když se žena vrátí z mateřské dovolené do práce, rozhodně se jí neuleví. Ba naopak. Podle studie zpracované ve Velké Británii tráví zaměstnané ženy domácími pracemi a péčí o děti v průměru 74 hodin týdně. To je o 40 procent více než u otců. Pokud by měl tuto činnost vykonávat placený pomocník, stálo by to ročně 32 812 liber (v přepočtu téměř 950 000 Kč), udává pojišťovna Legal & General.

Čtěte také: Být ženou v domácnosti - idyla, nebo peklo?

Nejvíce času podle průzkumu zabere kuchyň: vaření a práce s nádobím. Druhou časově nejnáročnější činností je praní prádla a žehlení. A třetí úklid.

Jak spočetl průzkum společnosti Comfortier, jen úklid domácnosti zabere ženám týdně kolem 987 minut života: přepočteno jsou to 2 hodiny a 11 minut denně či 35,6 dne ročně. Na každou průměrnou ženu, která založí rodinu a přijme ke své práci také úděl hospodyně, jak je (ne)dobrým zvykem, tak čeká 6 let nepřetržitého úklidu. Vzhledem k tomu, že průměrná délka života ženy se pohybuje okolo 63 let, tráví vdané ženy úklidem téměř desetinu svého života...

Přijdou vám tyto údaje přitažené za vlasy? Nebo naopak podceněné? Kolik času tráví domácími pracemi a péčí o dítě muž a kolik žena - přímo u vás v rodině? Je to práce, kterou ten druhý dokáže docenit? O tom všem můžete diskutovat pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rovnoprávnost? Kdepak! Ženy muže na mateřské nechtějí

Na mateřské dovolené můžete slušně vydělat: Jak na to?

Holení a klystýr před porodem? Zbytečné ponižování žen!

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama