reklama

Jak bezbolestně přestat kojit? Pomůže zelí v podprsence

Jak kojení ukončit bezbolestně pro mámu i pro dítě? Poradíme vám.

Foto: Isifa/Thinkstock

Začít s kojením je náročné. Dítě se neumí pořádně přisát, prsa nabíhají a bolí, bradavky jsou poničené. Pak se vše ustálí a na několik měsíců se kojení stává velmi příjemnou a intimní záležitostí mezi maminkou a miminkem.

No a nakonec se čas naplní: Mateřské mléko přestává stačit, je ho stále méně, takže musíte dokrmovat, dítě dostává první příkrmy. Jenže mléko z prsou pořád teče dál a dál. Jak kojení ukončit bezbolestně pro mámu i pro dítě? Poradíme vám.

Nespěchejte, není kam

Začněte odstavovat pomalu a zlehka. Náhlé přerušení by tělo, připravené vycházet v co největší míře vstříc hladu miminka, zmátlo. Nedokáže totiž přestat produkovat mléko ze dne na den, potřebuje nějaký k tomu, aby se přizpůsobilo faktu, že kojit už není potřeba. Náhlá změna může vyvolat bolestivé efekty.

Myslete hlavně na miminko

Do kdy kojit? Na to se názory různí. Pokud máte dost mléka, měla byste kojit minimálně půl roku, kdy se začíná s prvními příkrmy. Od ukončeného druhého roku věku už potom není mateřském mléko z nutričního hlediska potřeba.

Čtěte také: Své dítě chci kojit 10 let! Přijde vám to nechutné?

Než začnete s odstavováním, začněte zvykat miminko na krmení z dětské láhve. Ve srovnání s vaším mlékem mu totiž vše ostatní bude chutnat hůř. Gumový dudlík mu přijde cizí, sání je trochu jiné a chybí kontakt s máminou kůží. Také miminko bude potřebovat čas, aby si na tyto změny přivyklo. Nahraďte mu úbytek kontaktu při kojení častějším mazlením.

Začněte s odstavováním ve chvíli, kdy miminko bude přijímat umělé mléko nebo příkrm, abyste měly úbytek živin z mateřského mléka čím nahradit. Malá svačinka ve formě pyré z vařené mrkve nebo syrového banánu představuje dobrý začátek.

Prsa potřebují maximální péči

Jakmile začnete odstavovat, začněte s masáží prsou. Ta funguje jako prevence, aby se neucpaly mléčné žlázy. Masírujte prsa jemnými kruhovými pohyby kdykoli se k tomu vyskytne vhodná příležitost.

Pokud jsou prsa příliš citlivá, ulevíte jim vlhkými teplými obklady před kojením a studenými obklady mezi kojením. Neodsávejte je až do úplného vyčerpání, jinak tělo začne vyrábět více mléka. Když ale prsa začnou bolet, jak jsou nalitá, musíte jim ulevit a část mléka uvolnit - pomůže třeba horká sprcha.

Doporučujeme: To prso už nedostaneš! aneb Dokdy je vhodné kojit?

Dávejte dobrý pozor, jestli se na prsou nevyskytují bolavá, ztvrdlá nebo začervenalá místa. Pokud ano, věnujte jim při masáži větší pozornost, aby rozmasírované mléko z ucpaných žláz mohlo volně odtéct. Také v tomto případě zvýší efekt horká sprcha. Pokud se vám nepodaří kritické místo za den, dva rozmasírovat nebo se bolest stupňuje, vyhledejte lékaře. Problém totiž může přerůst ve velmi nepříjemnou mastitidu, zánět prsu, kdy pomohou jen antibiotika.

Věříte na babské rady?

Nezapomínejte na zdravou výživu, v tomto období potřebujete stejně vitaminů a živin jako při plném kojení, aby se tělo vzpamatovalo z náporu mateřství. Dodržujte také pitný režim - jako vhodný se osvědčil šalvějový čaj. Spěte co nejdéle a najděte si chvilku na odpočinek i přes den.

Pokud věříte na moudrost našich babiček, vyložte podprsenku dobře omytým zelným listem a noste ji tak i do postele. Jde o staletími ověřený prostředek, jak odstavení urychlit.

A počítejte s tím, že změny v kojení provázejí hormonální výkyvy. Vaše nálada se bude pohybovat jako na houpačce - od úlevy, že už brzy nebudete mít rozkousané bradavky a oblečení promočené mateřským mlékem, až po smutek, že nejintimnější kontakt s vaším dítětem brzy skončí. Proto je třeba rozhodnutí o odstavení miminka vždy dobře uvážit a rozhodně neuspěchat.

zdroj: wikihow.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Příkrmy aneb Proč dnešní matky dětem nevaří...

Narodila se jako mořská panna, lékaři jí vrátili nohy

Jak se zbavit zápachu z ledničky? Mletou kávou a rýží

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama