reklama

Porodní bolesti nejdou k ničemu přirovnat

Počkej, až poznáš porodní bolesti... Tak zní strašák, který si předávají generace žen. Je to opravdu tak strašné?

Foto: Isifa/Thikstock

Počkej, až poznáš porodní bolesti... Tak zní strašák, který si předávají generace žen. Je to opravdu tak strašné?

Kdyby měli rodit muži, lidstvo by nejspíš vymřelo. Muži mají vojnu, ženy porod. A můžeme pokračovat dál a dál. Porod je prostě fenomén a porodní bolesti, které ho provázejí, představují noční můru pro mnohé nastávající maminky.

Čtěte také: Koho porod bolí a proč?

Ve skutečnosti to ovšem tak strašné není. Kdyby bylo, ženy by nerodily podruhé, potřetí a dál... Porod totiž vypadá zvenku daleko hůř, než ho většina žen ve skutečnosti prožívá. Mohou za to poděkovat svým hormonům.

K čemu přirovnat porodní bolesti?

"Moc bych si přála mít dítě, můj partner o tom stále mluví. Já se ale strašně bojím vůbec přijít do jiného stavu, jen protože všude slyším, jak je porod hrozný. Chápu, že je pro každého jiný, ale druh té bolesti bude snad stejný. Pomohlo by mi, kdybych si ji uměla představit. Je jako silné menstruační bolesti? Nebo se stahy podobají svírání břicha při průjmu? Či je cítit řezání? Nebo se snad cítíte, jako byste měla prasknout?" Takové otázky si klade hodně prvorodiček, které čeká krok do neznáma.

Nemají v běžném životě srovnání

Odpovídá na ně MUDr. Helena Máslová: "Porodní bolesti jsou velmi specifické a příliš se nepodobají běžně prožitým bolestem jako zlomená ruka nebo menstruace. Jde o bolesti, které jsou ženou při normálním přirozeném průběhu porodu vnímány v nižších oddílech mozku jakoby v oparu. Funguje také jakási retrográdní amnézie prožití tohoto druhu bolesti - žena je okamžitě zapomene," uklidňuje psychogynekoložka.

Doporučujeme: Porodník říká: Rodíme špatně a nechceme to měnit!

Daleko víc ovšem může bolet porod, který je necitlivě vedený. "Pokud se ženě nepodaří upadnout do tzv. porodní somnolence, vnímá bolesti plným vědomím na úrovni šedé kůry mozkové. Z toho pak pochází ono pověstné porodní utrpení," vysvětluje Helena Máslová na Babyweb.cz.

Co bolesti způsobuje?

Kontrakce jsou nezávislé na vůli rodičky, postupně narůstají a zase na několik minut vymizí. První (otevírací) bolesti bývají pociťovány v dolní části dělohy, kde se kontrakcemi otevírají porodní cesty, a jsou způsobeny tlakem na nervy probíhající mezi svalovými vlákny. Bývají krátké s delšími přestávkami. Čím víc se porod blíží, tím se přestávky mezi kontrakcemi zkracují. Při vypuzovací fázi porodu se přidává bolest porodních cest, jimiž se plod dere na svět. Ty jsou důsledkem rozpínání pochvy a lůna a rodičky je obvykle popisují jako nejhorší.

Obecně platí, že každý spontánní vaginální porod bolí. Podle profesora psychologie Ronalda Melzacka z McGillovy university, který se výzkumu bolesti dlouhodobě věnoval, patří porodní bolesti k nejsilnějším vůbec.

Bolí to víc, když se bojíte

Přesto se názory na jejich intenzitu hodně liší. Roli hraje zejména zkušenost a očekávání. Prvorodičky vnímají porod hůř. A porodní bolesti jsou přímo úměrné stresu: Čím víc se budete bát, tím víc to bude doopravdy bolet. O vnímání bolesti totiž rozhoduje mozek.

Jak se trápení vyhnout? Informujte se předem: Navštěvujte předporodní kurzy a nemocnici, kde chcete rodit. Vyhnete se tak strachu z neznámého. Cvičte speciální cvičení pro těhotné. Budete mít pocit sounáležitosti s ostatními nastávajícími maminkami a navíc budete v kondici. Vezměte si na sál oporu: partnera, maminku, kamarádku. Ale hlavně berte porod jako fyziologický jev, na který je ženské tělo připraveno. Porod zvládly miliony žen před vámi, vy ho zvládnete také!

zdroj: Babyweb.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Byla těhotná 46 let, nosila v sobě malou mumii

Holení a klystýr před porodem? Zbytečné ponižování žen!

Obyčejný čaj léčí víc než rýmu. Pomáhá i na rakovinu

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama