reklama

Holčička přežila potrat - matka ji teď zbožňuje

Britská servírka Shannon Skinner (20) otěhotněla poprvé v sedmnácti letech. Při porodu dcerky Lacie málem umřela. Čtyři měsíce nato zjistila, že je těhotná znovu...

Foto: Profimedia.cz

Britská servírka Shannon otěhotněla poprvé v sedmnácti letech. Při porodu dcerky Lacie málem umřela. Připomínal středověké mučení a poničil jí vnitřní orgány. Už nikdy, rozhodla se, a požádala o sterilizaci. Tu jí ale lékaři pro velké mládí rozmluvili.

Jenže porod se na psychice mladičké matky hodně podepsal. Trpěla poporodní depresí, a vůbec s ní nebylo snadné vyjít. Otec dítěte, šéfkuchař Anthony Hunt (24), se nakonec odstěhoval, aby se oba rodiče mohli smostatně nadechnout a uvědomili si, co vlastně chtějí. Vzápětí ale Shannon zjistila, že je opět těhotná. Byl to šok - jen čtyři měsíce poté, co málem při porodu vykrvácela...

Potrat doporučili lékaři

Jejím prvním impulzem bylo si dítě nechat. Ale bála se, komplikací. "Co by bylo s Lacií, kdybych při porodu zemřela?" honilo se jí hlavou. Lékaři se navíc domnívali, že druhý krizový zážitek v tak krátké době by jí psychiciky hodně uškodil, a tak doporučili potrat. "Podpořím tě v jakémkoli rozhodnutí," ujišťoval ženu Anthony. I on byl na tom stejně, bál se, že prvorozená dcera zůstane bez mámy.

Prenatální vzpomínky: Máma mě chtěla zabít, ale přežil jsem

V osmém týdnu si těhotná maminka vzala předpsané potratové pilulky - méně invazivní a méně stresující než chirurgický zákrok. "Říkala jsem si, že tak brzy to ještě ani není dítě, a nejde tedy o potrat," utěšovala se Shannon. O dva dny později se dostavila menstruace. Oplakala to, ale myslela si, že jiná cesta neexistuje.

Potrat napodruhé?

Lítost, kterou Shannon cítila, se však nedá srovnat s pocitem viny, když za tři měsíce zjistila, že je stále těhotná! To už bylo cítit, jak miminko v bříšku kope. A Anthony se mezitím vrátil domů.

Nastávající maminka byla jsem bez sebe strachy - a měla k tomu vážné důvody. Potratové pilulky mohou miminko vážně poškodit: Hrozí defomovace končetin a lebky, vady nervového systému. Mohla také porodit mrtvé dítě. A tak lékaři doporučili potrat podruhé...

Návod na štěstí: Nejspokojenější rodiny mají 2 dcery!

Jenže to už bylo všechno jinak. "Viděla jsem na ultrazvuku její tvář a rázem jsem se do ní zamilovala. Věděla jsem, že jeden pokus o potrat už přežila. Jak bych jí to mohla udělat podruhé? Moje holčička se prostě rozhodla narodit," říká máma. "Doufala jsem - a cítila - že bude v pořádku, i když jsem to považovala za zázrak. Ale i kdyby v pořádku nebyla, milovali bychom ji stejně."

Přežila jen zázrakem

Po celý zbytek těhotenství provázely oba mladé rodiče pocity viny a úzkosti. Shannon neustále cítila kruté bolesti. Nesměla se namáhat a nosit těžké věci - Říkejte to mámě s batoletem, která bydlí ve sdruhém patře bez výtahu! Nemocnice se nakonec stala jejím druhým domovem. Dny do plánovaného termínu císařského řezu nedočkavě odpočítávala.

A v květnu nakonec přišla na svět krásná holčička Amelia s jemnými tmavými vlásky a dlouhými, něžnými prstíky. Když Shannon poprvé dali do náruče perfektní zdravé miminko - největší, které se ten den narodilo - plakala úlevou.

Milovaná a chtěná

Dnes je láskou k malé Amelii posedlá celá rodina. V domácnosti vládne pohoda a radost z miminka. Táta ho chová, starší sestra líbá na čelo. Těžko si představit, že před několika měsíci nechtěli další dítě...

"Nemůžu přestat ji mazlit. Nikdy jsem ji nechtěla dát pryč. Pokaždé, když se na ni dívám, pomyslím si: Vůbec tu nemusela být! Ale teď je a  já bych ani za nic na světě neměnila. Dívám se, jak spinká, a svírá se mi srdce při představě, že by neexistovala. Dlouho jsem kvůli tomu cítitla velkou vinu, ale už jsem se s tím dokázala vyrovnat," uvedla šťastná máma pro britský deník Daily Mail.

Poví někdy své dceři pravdu? Až bude starší a bude tomu rozumět, tak prý ano. "Ale teď potřebuje vědět, že je milovaná a chtěná," uzavírá Shannon.

zdroj: Dailymail.co.uk

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Stála jsem před babyboxem s miminem a stovkou v kapse

7 věcí, které byste měli stihnout, než si pořídíte děti

Vlastní bazén: Místo luxusu zničené zdraví

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama