reklama

V porodnicích dochází denně k násilí na ženách i dětech

Násilí na ulici je trestným činem. Za zdí porodnice se však stává legálním léčebným postupem. Tak to vidí klinická psycholožka Michaela Mrowetz.

Foto: Thinkstock

Porodní násilí by na ulici bylo trestným činem. Za zdí porodnice se však stává legálním léčebným postupem. Tak vidí české porodnictví klinická psycholožka Michaela Mrowetz.

Ve velké většině českých porodnic stále ještě převažují rutinní postupy, které jsou zbytečně invazivní a mohou ženu i dítě dlouhodobě traumatizovat. Narušují nejen integritu těla matky, ale také její vztah s dítětem i lidská práva všeobecně.

Mají rodičky vůbec lidská práva?

"Každá žena má právo se svobodně rozhodnout, zda si přeje nějaký zákrok či vyšetření, nebo si ho nepřeje, a to po náležitém předchozím poučení. Pokud si nabízený zdravotní výkon nepřeje, tak má právo ho odmítnout. Základní lidská práva žen v porodnicích jsou běžně porušována, ať už jde o právo na svobodný a informovaný souhlas, právo na kontakt s dítětem, právo na péči v souladu s vědeckými poznatky či právo na soukromí," konstatuje pro magazín Žena.cz Zuzana Candigliota, právnička Ligy lidských práv.

Čtěte také: Holení a klystýr před porodem? Zbytečné ponižování žen!

V ČR totiž chybí jasná pravidla poskytování péče při porodu mimo zdravotnické zařízení. Domácí porody nejsou zakázané, ale nemá je kdo provést, protože povolení k činnosti porodních asistentek jsou vydávána jen velmi zřídka. "Buď je v nich výslovně uvedeno, že porodní asistentka nesmí vést porod, nebo je porodní asistentka zastrašována možnými pokutami za údajné neoprávněné poskytování péče," upřesňuje právnička.

šikanování žen, které daly přednost domácímu porodu, přispívají i matriky. Ty totiž často odmítají vydat dětem rodné listy. "Neexistuje jednotný postup, a tak matriky často vyžadují potvrzení gynekologa, že žena porodila, potvrzení pediatra o vyšetření dítěte, ale i těhotenský průkaz nebo i navržení svědků, kteří byli u porodu. Zákon však nic konkrétního nevyžaduje, pouze neurčitý doklad o tom, že matkou dítěte je žena, která porodila. To ovšem může být i čestné prohlášení rodičů," dodává Zuzana Candigliota.

Neustále mi něco vnucovali...

A právě z tohoto důvodu se dvě české matky obrátily se stížností až k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Jejich kauza začala loni v září a v současné době se konečně schyluje k rozhodnutí.

Čtěte také: Matko nekřičte nám tady! Vždyť jenom rodíte!

Stížnost k Evropskému soudu podala vysokoškolačka Šárka Dubská z Jilemnice. Své první dítě porodila v nemocnici, ale vůbec se jí to nelíbilo "I když byl porod bezproblémový, vadilo mi, jak mi personál stále něco vnucoval, naléhal, neměla jsem klid," vzpomíná v rozhovoru pro Český rozhlas. Proto se po předchozí negativní zkušenosti rozhodla pro domácí porod. Přála si mít u sebe porodní asistentku, marně však žádala stát o její přidělení. Musela by si ji zaplatit ze svého, protože porody pojišťovna neproplácí. Ale i kdyby byla ochotná nést náklady sama, porodní asistentku s licencí k vedení porodu mimo zdravotnické zařízení sehnat nedokázala. Prostě neexistují.

Nakonec paní Dubská dvakrát rodila doma v obývacím pokoji jen s pomocí manžela. Přestože oba porody dopadly dobře, stěžuje si na český stát, že nemohla mít u domácího porodu odpovídající zdravotnickou pomoc v podobě porodní asistentky.

Druhá stěžovatelka, také vysokoškolačka, byla po předchozích dvou domácích porodech nucena třetí dítě porodit v porodnici. Ženám tak bylo fakticky odepřeno právo zvolit místo porodu. Obě ženy podaly stížnost na porušení práva na sebeurčení, respektive práva na osobní a rodinný život. Jejichž kauzy zastupované Ligou lidských práv spojil soud do jednoho jednání, jehož výsledek by měl být znám v těchto dnech.

Proč nerodit v porodnici

Výše zmíněné dva případy nejsou výjimkou. "V porodnicích dochází každodenně k násilí na ženách i dětech v podobě finančně i mocensky motivovaných invazivních zásahů do porodu, zejména k podání syntetického oxytocinu, nástřihu hráze a separace dítěte. Zásahy jsou prováděny bez souhlasu rodičů, často i v přímém rozporu s ním, násilí je označováno jako porodní péče, ve skutečnosti ovšem jde o zásah do svobody, důstojnosti a zdraví ženy a dítěte," poukazuje právnička Adéla Hořejší z advokátní kanceláře Wilson and Partners.

Proč v porodnici rodit

Hlavním argumentem lékařů je život a zdraví rodiček a novorozenců. I zdánlivě zcela bezproblémový porod se může během chvilky změnit v situaci ohrožující život. Pokud nastanou komplikace, je porodní asistentka bezmocná. Dělohou protéká 700 mililitrů krve za minutu, takže rodičku dělí od vykrvácení pouhé vteřiny.

Doporučujeme: Porodník říká: Rodíme špatně a nechceme to měnit!

Odborníci také hodně argumentují nízkou úmrtností novorozenců. Ze srovnání statistik se Skandinávskými zeměmi však vyplyne, že zatímco perinatální výsledky jsou srovnatelné s námi, míra invazivních zásahů je v ČR násobně vyšší.

Ve skandinávských zemích přichází na svět císařským řezem asi 18 % dětí, zatímco v České republice je to 25 %. V českých porodnicích je nucena podstoupit nástřih hráze u vaginálního porodu každá druhá žena, zatímco ve Skandinávii se toto číslo pohybuje do 10 %. Markantní je také rozdíl v době strávené v porodnici. Tři čtvrtiny Seveřanek odcházejí se svými novorozenými dětmi z porodnice do dvou dnů, zatímco v českých porodnicích zůstává 99 % matek s dětmi déle, přičemž kratšímu pobytu je zdravotníky aktivně bráněno.

Blýskání na lepší časy?

Stát se alternativním rodičkám brání na všech úrovních. Přesto to vypadá, že se pod tlakem veřejnosti podmínky v českém porodnictví začínají měnit k lepšímu. Od letošního ledna mohou ženy, které nejeví zdravotní komplikace, rodit ve zdravotnickém zařízení pouze za přítomnosti porodní asistentky s tím, že lékař je v případě nutnosti okamžitě k dispozici. Oficiálně jsou možné také ambulantní porody, kdy matka s dítětem může odejít z nemocnice už několik hodin po porodu.

Myslíte, že to stačí? Jaký je váš názor? Riskovat život a zachovat si důstojnost? Nebo raději vsadit na jistotu? Či by snad pomohlo, kdyby se porodní personál začal chovat k rodičkám lépe? O tom všem můžete diskutovat pod článkem.

zdroj: Liga lidských práv, Český rozhlas, Respekt k porodu

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Odmítla jít na potrat, dostala vyhazov z práce

Největší britská rodina: Denně 7 kg brambor a 3 chleby

Čočka, cizrna, fazole a sója: Čím pomáhají i hrozí?


"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama