reklama

Rodila jsem v hypnóze: Reportáž na vlastní kůži

Paní Veronika rodila v hypnóze. Jaký byl její porod? Bez chemie, bez nástřihu a jiných zásahů. Jemný a přirozený...

Foto: Isifa/Thinkstock

"Porodu jsem se nikdy nebála. Ale ani jsem se na něj netěšila. Dokonce ještě na začátku těhotenství bych se klidně nechala o tento zážitek ochudit," svěřuje se na Babyweb.cz čtenářka Veronika.

Kurz hypnoporodu však úplně změnil její přístup a názory. A silně ovlivnil její vlastní porod. Jaký byl? Bez chemie, bez nástřihu a jiných zásahů. Jemný a přirozený...

Hlavně bezbolestně!

"Neznala jsem nikoho, kdo rodil přirozeně. A téměř všechny moje kamarádky o porodech vyprávěly hororové historky. Až na jednu. Té porod vyvolali a epidurální anestezii si nemohla vynachválit. Proto jsem původně chtěla jít v jejích stopách," říká Veronika.

Deníček Veroničina těhotenství a šestinedělí najdete ZDE >>

Jenže čím víc jí rostlo břicho, tím víc studovala různé přístupy, metody a techniky. A začínala pochybovat o své volbě. Už si vůbec nebyla jistá, jestli chce porod uměle vyvolaný. Proč se hned na začátku nechat na vlastní žádost vtáhnout do chemického kolotoče umělého prostaglandinu, oxytocinu, léků proti bolesti a bůhví čeho ještě? Ženské tělo je přece připraveno porodit přirozeně.

A v takovém rozpoložení ji zastihla nabídka účastnit se kurzu porodu v hypnóze. Přestože v ní slovo "hypnóza" vyvolávalo vždy spíš asociace spojené s kouzelnickými vystoupeními, zvědavost ji nakonec přemohla. Aby ne, když kurz sliboval bezbolestný porod!

Jak to vypadalo na kurzu?

"Sdíleli jsme své konkrétní strachy a snažili se je rozptýlit. Hodně jsme si povídali o tom, jaký porod bychom chtěli. Jak by měla vypadat atmosféra při něm. Co může hypnoporod skutečně dát. Pochopili jsme s manželem, jak významná je role otce u porodu. Dívali jsme se na videa, nacvičovali hypnoporodní techniky. Učili jsme se, jak dýchat a uvolnit se, představit si obrazy, aby se tělu lépe rodilo. Kurz jsem vnímala jako koncentrovanou skupinovou terapii," popisuje Veronika.

Doporučujeme video: Porodila u řeky - explicitní, něžné, dojemné

Z kurzu s manželem odcházeli se spoustou témat k diskuzi, s mnoha informacemi a hlavně s pevnějším sebevědomím a jistotou, že porod bude krásný zážitek. "Poslední měsíc mého těhotenství byl snad nejlepší. Netrápily mě žádné zdravotní problémy a byla jsem sebejistá, koncentrovaná a připravená porodit bezbolestně a šťastně," dodává.

A pak to přišlo

"Porod byl jeden z nejkrásnějších dní v mém životě," vzpomíná mladá maminka. V první době porodní, ještě doma, dýchala "nahoru" a vizualizovala si podle návodu příjemné obrazy. S manželem sledovali zábavný seriál, aby se pozitivně naladili, uvolnili a nesledovali křečovitě hodinky.

"V porodnici jsem se snažila pokračovat v dýchání. Po dvacetiminutovém monitoru na příjmu mě porodní asistentka monitorovala jen přenosným zařízením a krátce. V porodním pokoji bylo přítmí. Aromaterapii ani hudbu jsme nevyužili, nejvíc nám vyhovovalo ticho a tlumené věty, které jsme si s Tomem vyměňovali. Při kontrakcích jsem se snažila dýchat "dolů" podle návodu na hypnózu, ale moc se mi to nedařilo. Víc mi vyhovovalo přerušované vydechování na slovo uf," popisuje Veronika samotný porod.

Průběžně si v hlavě opakovala posilňující věty, které mají povzbudit tělo v tom, co mu sugeruje mysl: "Nadechuji uvolnění a důvěru, vydechuji stres a napětí". Představovala si, jak dítě prochází porodními cestami a snažila se mu mentálně vytvořit co nejvíc prostoru.

"Možná to všechno pro nezasvěcené zní hodně zvláštně a je to těžko představitelné. Samé představy, dýchání, koncentrace, autosugesce... Ale vše je v hlavě a moje mysl byla připravená," konstatuje Veronika. Jak dodává, nezažila sice pravý hypnoporod, ale za celý den neměla jediný negativní pocit. Jako prvorodička rodila necelé čtyři hodiny od příjezdu do porodnice. Bez chemie, bez nástřihu i jiných zásahů. Jemně a přirozeně. To možná stojí za úvahu, že?

zdroj: Babyweb.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

V porodnicích dochází denně k násilí na ženách i dětech

Neměl šanci žít: Místo v náručí držela syna v dlaních

20 let jsem byla single. Byla to nejlepší škola života

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama