reklama

Znát předem pohlaví miminka? Pro a proti

Bude to holka, nebo kluk? Jsou rodiče, kteří to musí vědět co nejdřív a zklame je, když se prcek na ultrazvuku obrátí zadečkem ke kameře. Ale existují i takoví, kteří se raději nechají překvapit. Kam patříte vy? A proč?

Foto: Isifa/Thinkstock

Bude to holka, nebo kluk? Jsou rodiče, kteří to musí vědět co nejdřív a zklame je, když se prcek na ultrazvuku obrátí zadečkem ke kameře. Ale existují i takoví, kteří se raději nechají překvapit.

Kam patříte vy? Myslíte, že je předem dobré znát pohlaví miminka? Nebo je podle vás lepší překvapení na porodním sále? A proč?

Ona, nebo On?

"Je úplně to jedno, co to bude! Hlavně ať je to zdravé." To obvykle prohlásí moudrá budoucí máma a rozumný táta. Ale ani oni se neubrání přemýšlení: Bude to roztomilá holčička, nebo uličník kluk?

Doporučujeme: Jak ovlivnit pohlaví dítěte při početí? Jde to!

Moderní 4D ultrazvuk jim obvykle poskytne odpověď - a většina rodičů tuto možnost také využívá. Všichni ale ne...

Proč znát pohlaví dítěte?

V první řadě proto, že jsme prostě zvědaví - a že je možné naši zvědavost snadno uspokojit. Když to jde, proč toho nevyužít? Maminka bude moci říkat miminku jménem už bříšku - tedy pokud ho má vybrané. Bude také vědět, jestli kupovat dupačky růžové nebo modré.

A v neposlední řadě předejde včasná informace maličkému zklamání, zejména u tatínků, kteří si ani neumí představit, že by prostě neměli syna a dědice, pokračovatele rodu. Ono je přece jen lepší politovat se potichu v ústraní, než dát vyčerpané rodičce na porodním sále najevo, že je sice fajn, že porodila, ale... To by opravdu nemuselo dobře dopadnout.

Proč se nechat překvapit?

Abyste si prodloužili okamžiky společného čekání a těšení, zejména pokud jste natolik rozumní, že je vám  pohlaví dítěte opravdu jedno. Pak nezbývá než nadšená radost: Holčička? To je prostě krása! Máme malou princeznu! Chlapeček? Paráda! Musíme klukovi brzo koupit kolo!

Další výhodu má utajení pohlaví v tom, že se vyhnete rodinným diskuzím ohledně výběru jména. Dvojí možnost není tolik konkrétní, takže babičky ani tetičky nebudou moci spekulovat a nenápadně vám vnucovat své názory. A nakonec - i technika může selhat. Pokud Anetka měla jméno už v bříšku, a nakonec se místo ní na svět vyklubal Ondra, nevyhne se trošce zklamání ani rodič, kterému je pohlaví dítěte vlastně jedno.

Čtěte také: 4D ultrazvuk: Užitečné vyšetření, nebo jen bonus?

Jen pozor na nepřiznané tužby. Když pevně věříte, že na svět přijde holčička, může být kluk zklamáním - a naopak. Moment zklamání je tudíž stejně dobrým argumentem, proč pohlaví dítěte nevědět, stejně jako proč ho znát předem. Když vidíte, kolik sil a bolesti příchod nového človíčka na svět stojí, je vám nakonec úplně jedno, jaké pohlaví má ten vzácný uzlíček života ve vašem náručí.

A tak nakonec docházíme k závěru, že je to vlastně jedno: Znát, nebo neznat. Důležité je miminko krásně v duši přivítat, ať už je to holčička, nebo kluk. Nebo se mýlíme?

Co si o tom myslíte vy? Je dobré znát pohlaví svého dítěte předem? O tom můžete hlasovat v anketě a diskutovat pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Chci kluka, ale narodila se mi holka...

Svatá matka: Sedm postižených dětí a manžel sebevrah

9 ostudných věci, které děláme, když nás nikdo nevidí

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama