reklama

9 věcí, které vám o těhotenství nikdo neřekne

Většina lidí smýšlí o těhotenství v televizním duchu: Těhotným ženám se chce neustále čurat, po ránu jim bývá zle, partner vyšiluje... Realita však často vypadá úplně jinak.

Foto: Isifa/Thinkstock

Většina lidí smýšlí o těhotenství v televizním duchu: Těhotným ženám se chce neustále čurat, po ránu jim bývá zle, zvětší se jim boky, břicho vypadá jako balon, partner vyšiluje a čte jednu příručku o rodičovství za druhou...

Realita však často vypadá úplně jinak. Těhotenství totiž nastávající maminku změní ve věcech, které by vás vůbec nenapadly.

1. Partnera budete posuzovat přísněji

Jakmile zjistíte, že jste přišla do jiného stavu, začnete svého partnera vidět jinýma očima, očima nastávající matky. Už to nebude ten roztomilý chlapík, co dělá samé blbosti, aby vás rozesmál. Teď z něj bude otec - tady přestává veškerá legrace!

Veškeré jeho vlastnosti a chování podrobíte kritickému soudu. Vždy, když se usadí u televize s pivem, zapochybujete - Tohle má být nejlepší táta pod sluncem?

Doporučujeme: Nejtrapnější problémy v těhotenství

Jenže nastávající otec není pod vlivem hormonální bouře, a tudíž vaši paniku naprosto nechápe. Ani nemůže. I když s vámi sdílí kus života, byt, ba i lože, pocity nastávající maminky jsou nesdělitelné. Snažte se proto, aby vaše nároky nebyly přehnané...

2. Znovu se do něj zamilujete

Na jednu stranu budete velmi přísná, na druhou stranu mezi vámi vznikne početím dítěte daleko silnější pouto. Pohlédnete na něj a napadne vás: Bude mít jeho oči? Bude se usmívat jako on? Bude stejně netrpělivé?

Oba budete dumat nad milníky vašeho dítěte. Ještě ani nepřišlo na svět, a vy si už představujete, jak jde poprvé do školy, jak se učí řídit auto, jak jej se slzou v oku pozorujete při přebírání diplomu... Přemýšlíte o rodině, o společném životě. Na tom je něco moc krásného.

3. Budete sexuální bohyně - i jeptiška

V jednu chvíli se cítíte jako neodolatelná sexbomba. Vaše prsa jsou velká, pleť sametová a vlasy září. Sexualita z vás přímo vyzařuje. Cítíte se jako matka-bohyně.

Více o těhotenství se dozvíte na Babyweb.cz >>

A druhý den si připadáte tlustá, neatraktivní a unavená. Klášter by byl ideálním místem, kde přežít zbytek těhotenství. Tak to prostě je.

4. Mámou se stanete dlouho před porodem

Ještě své dítě neznáte, ale už cítíte touhu ho chránit. Začnete o sebe pečovat. Přestanete kouřit, obloukem se vyhnete alkoholu, budete zdravě jíst, chodit na procházky a odpočívat. Pocítíte zvláštní pouto a souznění s ostatními maminkami. Už vás nebude obtěžovat řvoucí dítě v metru, Na cizí batolata budete hledět se slzou v oku. A pokaždé, když uvnitř sebe ucítíte pohyb, pouto se ještě víc upevní.

5. Těhotenství představuje vaši novou identitu

A mnohdy nechtěnou... I na vás přijdou chvilky, kdy nebudete toužit rozprávět o dětech nebo o tom, jak se cítíte. Jenže bříško bude jasně mluvit za vás. Nastane čas zvýšené pozornosti okolí a otázek - a ne vždy to budou otázky vhodné...

Plánujete kojit? Proč budete rodit císařským řezem? Jak si poradíte s výchovou? Na takové intimity se vás mohou ptát i úplní cizinci. A všichni budou komentovat vaše bříško - Je tak velké - určitě čekáte dvojčata! Budete potřebovat veškerou trpělivost a diplomacii, abyste zachovala klid.

6. Potrápí vás divné sny

Asi tak v polovině těhotenství se vám možná stane, že se ocitnete na zvláštních místech nebo uprostřed erotického dění, na které nebyl váš partner pozván. Sny mohou být opravdu bizarní. A realistické. Odrážejí povědomé obavy ohledně blížícího se porodu a nové role matky. Nebojte, zvládnete obojí!

7. Získáte novou sebedůvěru - a hned ji ztratíte

Těhotenství změní váš pohled na sebe samu. Objevíte nové sebevědomí a budete se cítit pyšně - stala jste se mámou! To je velká věc. Jste silná žena, která naplnila své poslání.

Znáte je? 5 superjídel pro těhotné!

Jenže... Premenstruační syndrom je oproti těhotenství úplné nic. Hormony si s vámi pěkně pohrají. Projedete se na velké emoční vlně. Na jedné straně se budete vznášet jako v bollywoodském filmu - i s těmi zářivými barvami kolem - na druhé straně vás partner rozbrečí na lusknutí prstů, aniž by tušil proč.

8. Zesílí pouto mezi vámi a vašimi rodiči

Reakci svých rodičů na oznámení "Jsem těhotná!" si asi budete pamatovat celý život. Možná vás pobaví, možná vás dojme. V každém případě bude stát za to. Časem si uvědomíte, že pocity, jaké máte ohledně svého dítěte, cítili i vaši rodiče k vám.

9. Budete se těšit na porod

Teď nemluvíme o orgasmických porodech a nadšených alternativách. V průběhu těhotenství se dostavují obavy, jak porod zvládnete. Budete křičet bolestí? Odejde nekontrolovaně stolice? A co riziko vykrvácení? Podobné myšlenky jste si nejspíš zakázala...

Jenže s blížícím se koncem už vás těhotenství fakt nebude bavit. Budete se sotva valit, záda bolavá, nohy oteklé. Budete trpět horkem. 20 °C vám přijde jako 40 °C. Krev bude kolovat se zuřivou naléhavostí, jako by na vás šla menopauza. A to pocení. Hrůza! také získáte alergii na čekání u lékaře a bílé pláště všeobecně. Prostě už to budete chtít mít co nejdřív za sebou.

zdroj: Babyweb.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co vám doopravdy otráví těhotenství

Kamarádka strčila nevěstu do bazénu, ta ochrnula

Jak správně oblékat podprsenku? Předkloňte se!

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama