reklama

Syndrom první lahvičky: Jak přejít na kojeneckou láhev?

Přišel čas dítě odstavit. Úplně snadné to nebude. Možná vás čeká syndrom první lahvičky, kdy miminko mléko z lahve zarputile odmítá. Nepropadejte však panice, s manýry malých strávníků potýká každá matka. Rychle pominou.

Foto: Isifa/Thinkstock

Přišel čas dítě odstavit. Úplně snadné to nebude. Možná vás čeká syndrom první lahvičky, kdy miminko mléko z lahve zarputile odmítá.

Někteří vytrvalejší kojenci tím mohou přivést mámu až k zoufalství. Nepropadejte však panice. Dříve či později se s manýry malých strávníků potýká každá matka. Obvykle naštěstí netrvají dlouho.

Střídání není řešení

Když dítě odmítá pít dudlíkem, vystřídá někdy nešťastná máma mléka různých značek ve snaze najít to "správné". To ale nepomůže, protože dítě nedostane šanci si na některé z mlék jednoduše zvykout.

Čtěte také: Jak dokrmovat a nezkazit si kojení

Chuť se totiž stejně jako ostatní smysly v průběhu života vyvíjí. Člověk se zkrátka musí novým chutím učit. A nejvíc změn přichází právě v kojeneckém a batolecím věku.

Když se dítě přisaje k matčinu prsu, ochutná díky sacímu reflexu vůbec první jídlo v životě. Ukojování hladu provází pocit štěstí a spokojenosti vyvolaný hormony. Není proto divu, že se snaha navyknout miminko na jiný druh a způsob podávání stravy nemusí setkat s úspěchem. Mrňous se prostě dožaduje vrácení matčina prsu.

Jestliže tedy chcete ukončit kojení, základní pravidlo zní: Vytrvejte a zkoušejte dítěti podávat vybrané mléko alespoň týden. Za tu dobu si obvykle zvykne a rezignuje.

Chce to prostě čas

Dítěti je nutné dát dostatek času, protože musí přijmout nejen novou chuť, ale také jiný rituál krmení. "Aby si zvyklo a přijalo zpočátku odmítnutou potravinu, je nutné nabídnout mu ji minimálně šestkrát," radí laktační poradkyně Andrea Řepová.
"Časté střídání kojeneckých mlék může navíc způsobit zažívací potíže - nadýmání, zácpu či naopak průjem. Dítěti se změní frekvence vyprazdňování i forma stolice. Trávicí trakt ještě totiž není úplně zralý. Pokud má miminko šanci zvykat si na mléko alespoň týden, všechny změny probíhají postupně a bez rizika," dodává.

7 tipů pro maminky, jak předejít problémům:

  1. Než začnete s podáváním stravy z lahvičky, seznamte dítě s novým předmětem - lahvičkou, aby si na ni zvyklo.
  2. Zvolte správnou savičku - vyrábějí se totiž z různých materiálů s odlišnou tvrdostí a je třeba zjistit, která dítěti vyhovuje nejvíc.
  3. Láhev by měla být úměrná věku a hmotnosti dítěte: 125 ml pro novorozence a malá miminka, 250 ml pro starší děti a 330 ml pro batolata.
  4. Základem je vhodná velikost dírky v savičce. Tekutina by měla z láhve držené dnem vzhůru jen pomalu odkapávat, ne rychle kapat nebo dokonce téci pramínkem, protože se dítě musí při pití trochu namáhat, aby byl uspokojen jeho sací reflex.
  5. Zkoušejte různé polohy. Některé děti preferují stejnou polohu jako při kojení, jiné vyžadují změnu.
  6. S prvním podáním každé nové potraviny začínejte tehdy, když nikam nespěcháte a na krmení máte dostatečný klid. Případný stres děťátko u maminky velmi dobře vycítí a může novou stravu bojkotovat.
  7. Zapojte tatínka. Ideálně tak, aby maminka nebyla v dohledu dítěte, pak od něj lahvičku snáz přijme.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co vám doopravdy otráví těhotenství

Kamarádka strčila nevěstu do bazénu, ta ochrnula

Jak správně oblékat podprsenku? Předkloňte se!

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama