reklama

Mladá maminka zemřela úplně zbytečně. Kvůli cukrovce

Nicky Rigby se cítila po porodu unavená a ztrácela na váze. Zemřela ve 26 letech, když její dcerce Lily bylo pouhých pět měsíců. Úplně zbytečně. Život jí mohlo zachránit pár injekcí inzulínu.

Foto: repro Daily Mail

Nicky Rigby se cítila po porodu unavená a ztrácela na váze. Zemřela ve 26 letech, když její dcerce Lily bylo pouhých pět měsíců. Úplně zbytečně.

Přitom stačilo tak málo... Při včasné diagnóze by pár injekcí inzulínu zajistilo mladé mamince dlouhý a zdravý život.

Doporučujeme: Náš syn žil jen 10 dnů: Milovali jsme ho každou vteřinu

To všechno se stalo před dvěma lety, takže nejhorší bolest ze ztráty milované ženy pomalu ustoupila. Smutek však zůstal, a tak se nyní její snoubenec a táta malé holčičky Mark Wilson (29) rozhodl svěřit se svým příběhem na internetu, aby varoval před podobným osudem ostatní mladé maminky.

Mámy bývají unavené

Novopečená maminka malé Lily měla jasné symptomy cukrovky 1. typu. Byla hodně unavená, rychle hubla, často chodila čurat, trpěla nevolnostmi. Že má vážnou nemoc však naprosto netušila. Své problémy přičítala stresu spojenému s příchodem miminka.

"Nicky byla rozená máma. S láskou Lily chovala a krmila. Těšilo jí být matkou, přestože se po bezesných nocích cítila vyčerpaná," vzpomíná Mark v časopisu Daily Mail.

Sice se mu podařilo Nicky přesvědčit, aby zašla k lékaři, ten jí však pouze předepsal tabletky železa na chudokrevnost. Lék nezabral, ale Nicky už dál nechtěla chodit po doktorech. "Mámy prostě bývají unavené," tvrdila.

V červenci 2012, právě na Markovy narozeniny, jí už bylo hodně špatně od žaludku. Večer nato se rozhodla jít brzy spát, zatímco její snoubenec si vyrazil s přáteli. Necítila se dobře, ale trvala na tom, ať jde a baví se aspoň on sám. Políbil ji na rozloučenou a odvezl dceru k babičce, aby si mohla pořádně odpočinout.

Čtěte také: Syn si hrál u těla mrtvé matky: Osud, nebo geny?

Když se Mark vrátil, našel Nicky ležet v bezvědomí, v louži černých zvratků. Na základě instrukcí z linky první pomoci ji začal oživovat masáží srdce. Záchranáři, kteří přijeli vzápětí, však už mohli jen konstatovat smrt. "Jediné, na co jsem v tu chvíli myslel, bylo, že Nicky tolik toužila po miminku, a teď dcerku ani neuvidí vyrůstat," vzpomíná.

Zákeřná cukrovka

Jak ukázalo vyšetřování, bezprostřední příčinou smrti mladé maminky byla diabetická ketoacidóza (DKA). Jde o život ohrožující komplikaci, která hrozí právě lidem s neléčeným diabetem. Mají totiž vysokou hladinu cukru v krvi, ale přitom úplný deficit inzulínu.

Hormon inzulín je ovšem pro tělo nezbytný. Otevírá totiž buňky pro vstup glukózy, která slouží jako energetické palivo organismu. Bez něj tělo nedokáže přijatou energii zpracovat.

Nízká hladina inzulínu vyvolá v těle poplach, že hladoví. Játra začnou produkovat náhradní zdroj energie, tzv. ketolátky. Krátkodobě nemusí být tento stav škodlivý, nicméně pokud je ketolátek v těle dlouhodobě velké množství, sníží jejich nezpracovaná část pH krve, což vede k překyselení organismu (ketoacidóze). Svalová tkáň odumírá, dochází k dehydrataci těla, hrozí otok mozku. Je-li léčba zahájena včas, obvykle končí úplným zotavením. Při zanedbání hrozí smrtí.

A tak domov, kde Mark Wilson svou dceru sám vychovává, zdobí místo živé a milující mámy alespoň záplava jejích portrétů. "Chci, aby Lily věděla, že to byla báječná a veselá žena," říká. A varuje ostatní maminky: "Prosím, nebojujte se svým vyčerpáním po porodu tak jako moje statečná Nicky!"

zdroj: Daily Mail, Wikipedia
úvodní foto: repro Daily Mail

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Táta a syn jsou na pokraji smrti, máma má 3 zaměstnání

Jméno dítěte předurčí jeho lásky a životní úspěchy

Dnes vrcholí superúplněk: Jaký vliv má na lidské tělo?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama