reklama

Byla těhotná 46 let, nosila v sobě malou mumii

Když se Zahra Aboutalib z Maroka dostavila k lékaři s bolestmi břicha, nikdo nepředpokládal, že by 75letá stařenka mohla být těhotná. Jaký byl však údiv doktorů, když zjistili, že žena nosí v těle 46 let starý mumifikovaný zárodek!

Foto: Profimedia.cz

Když se Zahra Aboutalib z Maroka dostavila k lékaři s bolestmi břicha, nikdo nepředpokládal, že by 75letá stařenka mohla být těhotná. Jaký byl však údiv doktorů, když zjistili, že žena nosí v těle 46 let starý mumifikovaný zárodek!

Takový útvar se nazývá lithopedion a vyskytuje se jen velmi vzácně. U paní Zahry začal vznikat, když na ni přišly jako na prvorodičku porodní bolesti.

Miminko spinká, chrání čest matky

Šestadvacetiletá Zahra dorazila do porodnice právě ve chvíli, kdy jiná rodička v agónii umírala na porodním sále. Když jí lékaři řekli, že bude potřeba císařský řez, utekla v panice domů. Zřejmě si tím nevědomky zachránila život.

Čtěte také: Nejplodnější matka světa porodila 69 dětí

Ještě několik dní trápily mladou maminku kruté porodné bolesti, potom však náhle zmizely a dítě se přestalo hýbat. Zahra si s tím nelámala hlavu - podle afrických mýtů může totiž miminko v břiše "spát", aby chránilo čest své matky v případě, že bylo počato před stvrzením manželství.

Jenže tohle miminko se nikdy "nevzbudilo". Když stále nepřicházelo na svět, pustila Zahra těhotenství z hlavy. A protože nemohla znovu otěhotnět, adoptovala postupem času tři děti.

Nebezpečné mimoděložní těhotenství

Zahra Aboutalib byla už babičkou, když se bolesti znovu vrátily. Lékaři napřed předpokládali, že jde o nádor na vaječníku a poslali ji na ultrazvuk. Ten ukázal velký kalcifikovaný útvar, který nedokázali identifikovat.

Až počítačová tomografie odhalila pravou příčinu: zvápenatělý plod, který se vyvíjel v rámci mimoděložního těhotenství, protrhl vejcovod a expandoval do břišní dutiny. Tam přežíval díky napojení placenty na životně důležité orgány v okolí žaludku.

Doporučujeme: Největší mimino světa vážilo 10 kilogramů

Když miminko před porodem zemřelo, bylo už příliš velké, než aby ho hostitelské tělo dokázalo vstřebat. A tak matčin imunitní systém obalil mrtvou tkáň vápenitou krustou kvůli ochraně před infekcí. Plod v těle postupně dehydroval a nakonec "zkameněl".

Dvakrát přežila vlastní smrt

Nebylo jisté, jestli Zahra vyjmutí mrtvého plodu přežije, protože byl dlouhá desetiletí propleten s jejími životně důležitými orgány a přilepen k břišní stěně. Lékaři ženu operovali čtyři hodiny. Nakonec se jim podařilo "spící" dítě odstranit. Zvápenatělý plod vážil 3,2 kg a měřil 42 cm. Na řezu byly vidět základy orgánů.

Jak později odborníci konstatovali, Zahra měla obrovské štěstí. Kdyby před lety neutekla z porodnice, nejspíš by porod nepřežila. Moderní diagnostické metody byly ještě v nedohlednu a porodník, který očekával dítě v děloze, by nejspíš císařským řezem omylem přeťal pupeční šňůru. Matka i dítě by tak během několika minut vykrvácely.

Tohle nosila Zahra v břiše desítky let:

zdroj: Facebook, YouTube, Channelten.co.uk

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Parazitující dvojče aneb Bratr v břiše, sestra v hlavě

5 nejhorších rodičů na světě: Skutečné případy

Proč nestlat postel a další triky proti nákazám

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama