reklama

Panenka, kterou mohou holčičky kojit, vzbuzuje odpor

Panenka, která při "kojení" vydává mlaskavé zvuky, vyvolala v USA odpor veřejnosti. Jsou Američané příliš prudérní, nebo je opravdu divná?

Foto: Exclusivepix/Berjuan Toys, Profimedia.cz

Panenka, která při "kojení" vydává  mlaskavé zvuky vyvolala v USA odpor veřejnosti. Jsou Američané příliš prudérní, nebo je opravdu divná?

Panenky vyrábí už více než rok španělský rodinný koncern Berjuan Toys. Existují v osmi různých variantách odlišných barvou pleti a detaily. Liší se pouze nášivkou se senzory, kterou holčičky umístí na prsa. Ty spouštějí mlaskavé zvuky jako při kojení, když s nimi ústa hračky přijdou do kontaktu. Miminko také krká a pláče, ale tyto zvuky nejsou závislé na senzorech.

Čtete také: Máma kojí školačku: Nevidím na tom nic divného, říká

Při dodávce do USA však výrobce hraček narazil. "Abych byl upřímný, někteří prodejci měli problémy. Obávali se kontroverzních názorů veřejnosti," připouští Dennis Lewis a dodává: "Jde o hračku, kterou můžete buď milovat, nebo nenávidět."

Problém je s kojením

Existují panenky, které mluví, čůrají a chodí. Máme panenky s postavami ve tvaru přesýpacích hodin. Jsou panenky, které se "krmí" z dětské láhve. Ale panenky, které mlaskají, když jsou přiloženy k bradavkám malých holčiček?

"Tohle prostě nepotřebujeme, děti by měly zůstat dětmi," argumentuje Bill O'Reilly ve svém televizním show. A není jediný. Hračka nazvaná v Americe Breast Milk Baby vyvolala vlnu ostré kritiky.

Proč by zrovna "tohle" neměly děti potřebovat, nechápe Dennis Lewis, vedoucí americké pobočky koncernu Berjuan Toys. "Máme velkou podporu spousty organizací podporujících kojení, maminek i učitelek z mateřských škol," hájí výrobek.

"Zaznamenali jsme sice také náznaky pochyb u některých lidí, ale to jsou většinou jednotlivci. Nejde jim o hračku jako takovou, mají problém s kojením obecně, protože v něm vidí sexuální podtext."

Jsou Američané prudérní?

Stevanne Auerbach, specialistka na vývoj dítěte ze San Francisca, která má přezdívku Dr. Hračka, panenku Breast Milk Baby miluje. Ostatně to ona jí dala jméno. "Kojení je v Evropě přirozené, a proto zde mají panenky úspěch. Chtěli bychom jim dát stejnou šanci i v Americe," říká.

Doporučujeme: Kojte tatínky, uleví to prsům

Její názor podporuje i Sally Wendkos Olds, autorka knihy o kojení. "Pokládám za naprostý nesmysl, že staví malé holčičky do sexuálních pozic. Breast Milk Baby má se sexualitou mnohem méně společného než třeba Barbie. Je to krásná hračka, která vzbuzuje tělesné povědomí. Skutečný problém tkví v tom, že mnoho Američanů považuje kojení za sexuální záležitost. Jsou prostě prudérní. Pro mnoho z nich je kojení tabu," hájí panenku. "Mou jedinou výhradou je, že je příliš drahá," dodává. Hračka totiž stojí 89 dolarů, tedy v přepočtu více než 2200 korun.

Jediný zásadní argument proti nakonec vznesl herec Lincoln Hoppe, který je otcem pěti - dlouho kojených - dětí. "Holčičky napodobují ve hře své maminky. To, co dělají ony, dělají také jejich dcery, doma v soukromí i venku. A je pro mě těžké si představit, jak si budou na veřejnosti hrát s touto hračkou. Jak mám dcerám vysvětlit, že je rozdíl mezi míčem na kopanou a touhle panenkou? Možná najde uplatnění někde ve své době a místě, ale mně přijde prostě divná," uzavírá.

Co si o hračce myslíte vy? Je báječné, nebo nevhodná? O tom můžete hlasovat v anketě.

zdroj a foto: Profimedia.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kojení na veřejnosti: Zvrhlé, nebo úplně přirozené?

Rok jsem neměla sex - a je mi lépe než kdykoli předtím

10 základních zásad hubnutí. Znáte je?


reklama
reklama
reklama
reklama
reklama