reklama

Naléhání na břicho při porodu: Škodí, ale dělá se to

Takzvaná Kristellerova exprese plodu je porodnický manévr, který má pomoci, když matka při porodu málo tlačí. Byl prohlášen za škodlivý už v roce 1952, přesto se v českých porodnicích užívá dodnes.

Foto: Thinkstock

Takzvaná Kristellerova exprese plodu je porodnický manévr, který má nahradit nedostatečnou funkci břišního lisu. Lidově se o ní spíše mluví jako o tlačení nebo dokonce skákání na břicho.

Tento krok byl prohlášen za škodlivý už v roce 1952. Jako možné negativní důsledky se uvádějí poranění matky (ruptura dělohy, poranění pochvy a hráze) a poškození novorozence (zvyšuje se například riziko poranění brachiálního plexu, tedy jemných nervů mezi krkem a končetinami). Přesto se při porodu v českých porodnicích užívá tlak na fundus v různých formách dodnes.

Doporučujeme: V porodnicích dochází denně k násilí na ženách i dětech

"Tlačení na břicho jsem si užila u prvního porodu," vypráví Jana, matka dvou dcer. "Snad stokilová porodní asistentka mi na pokyn lékaře vrazila loket do břicha, druhý den jsem tam měla modřinu. Nejvíc mě dostala poznámka porodníka, že to jinak nešlo, protože neumím tlačit. Chtěla bych vidět jeho, jak by tlačil se zadkem nahoru a do kopce!"

To není pomoc, to je agrese!

Ženy, které zažily tlak na děložní fundus, popisují několik různých způsobů této praktiky:

  • Zdravotník si omotá zápěstí a předloktí koženým řemenem a tímto pak naléhává na rodiččino břicho a sjíždí rukou omotanou řemenem přes břicho a zároveň tlačí vahou těla.
  • Zdravotník přiváže k postranici postele prostěradlo, smotá je pod prsa rodičky, pověsí se na druhou stranu prostěradla a celou vahou visí na prostěradle, kterým sjíždí po břiše ženy.
  • Dvě sestry smotají prostěradlo, umístí je pod rodiččina prsa a každá na něm visí z jedné strany a tlačí je dolů po břiše rodičky.
  • Sestra či lékař si přinesou židličku či schůdky a předloktím nalehnou na břicho pod rodiččinými prsy a celou vahou svého těla vytvářejí tlak na břicho.

Zdá se vám to děsivé? Nám také... "Ztráta kontroly nad porodním procesem a prožitek bezmoci při přímé a nečekané agresi, mezi které násilný tlak na břicho bezesporu patří, je po separaci a ztrátě dítěte třetím nejsilnějším poporodním traumatem," komentuje tuto porodní metodu klinická psycholožka Michaela Mrowetz.

Do kopce to nejde

Jako hlavní důvod provádění tlaku na dělohu je uváděna neschopnost rodící ženy tlačit. Objektivní příčinou (spolu s podáváním umělého oxytocinu a aplikací epiduralu), proč mají rodičky problémy vytlačit miminko, je však nevhodná porodní poloha.

Více o přirozeném porodu se dozvíte na Babyweb.cz>>

Přestože ve většině porodnic umožňují svobodný pohyb během první doby porodní, na vytlačení miminka je stále ještě rodička většinou vmanévrována do polohy vleže či polosedu, která sice vyhovuje lékařům, ale ve které se porodní kanál zúží až o 30 % ve srovnání s polohou ve stoje, na všech čtyřech, ve dřepu či v sedu s oporou. 

"Byla jsem už hodně vyčerpaná, v poloze na zádech, lékařka začala panikařit, že neslyší ozvy dítěte a že miminko musí okamžitě ven. Po epiduralu jsem necítila tlak, i když jsem se snažila, zřejmě jsem nebyla schopná v této poloze dítě vytlačit. Bez předchozího upozornění ke mně přistoupila porodní asistentka a bez jakéhokoli vysvětlování mi nalehla na břicho, čímž pomohla malou vytlačit ven. Byla jsem jí vlastně vděčná," popisuje svůj zážitek z prvního porodu Zuzana. "Mnohem později jsem se dozvěděla, že možná stačilo jen změnit polohu a malá by šla ven i bez tohoto zásahu a bez zbytečné paniky," dodává.

Porod souhra mezi matkou a dítětem

Šetrnější variantou exprese na fundus děložní by podle některých porodníků měla být exprese plodu přidržením děložního fundu, která se provádí nenásilným tlakem předloktí či obou dlaní a rodička u ní zároveň aktivně používá břišní svaly. Hranice mezi relativně bezpečným a škodlivým tlakem na dělohu je však příliš tenká.

Čtěte také: Holení a klystýr před porodem? Zbytečné ponižování žen!

Velmi rizikový je potom jakýkoli tlak na břicho, pokud předtím žena rodila císařským řezem. Vždy je tu totiž možnost, že se děloha může v místě jizvy poškodit či prasknout. Zkušená porodní asistentka Marie Vnoučková proto u porodu tlak na fundus nepoužívá.

"V ideálním případě je porod souhra mezi matkou a dítětem. Žádné další síly není potřeba. Rozšíření zvyku tlačit na břicho ženám během porodu je podle mě důsledek nesprávných porodnických postupů. Ženy jsou velice často vyzývány, aby zaujaly polohu na porodnickém lůžku, často mají v polosedě znehybněnou pánev, jsou vyzývány, aby tlačily v momentě, kdy je zašlá branka. V té době ještě nemusí samy pociťovat potřebu tlačit a pokud tlačí řízeně, mohou vyvolat další komplikace," dodává Marie Vnoučková.

Dcerka se vlastně vytlačila sama

V předporodních kurzech se nastávající maminky učí techniku tlačení a jsou povzbuzovány k tomu, aby při tlačení zadržovaly dech a tlačily silou. Ženské tělo však dokáže vytlačit miminko i bez speciálních technik. Spontánní tlačení, tedy takové, kdy žena přirozeně reaguje na kontrakce a na nutkání tlačit, snižuje riziko poškození hráze. Spolu s vhodně zvolenou polohou je nejšetrnějším způsobem porodu pro maminku i pro miminko.

Po nepříjemných zkušenostech rodila maminka Jana druhé dítě s porodní asistentkou. Ta ji celou dobu porodu povzbuzovala. "Ani si nepamatuji, že bych nějak tlačila, jen jsem se přizpůsobovala tomu, jak se dcera tlačila ven. Skončila jsem na všech čtyřech a podle toho, jak jsem miminko cítila v porodních cestách, jsem se intuitivně různě kroutila a natáčela. Dcerka se vlastně vytlačila sama, já jsem jí jen pomáhala," vzpomíná.

"Porodní asistentky by měly ženy podporovat v normálním porodu. Tlak na fundus je metodou, která by se měla používat jen výjimečně, když to z nějakého důvodu normálně nejde a po zvážení všech možných rizik," uzavírá Marie Vnoučková.

zdroj: Babyweb.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Video: Domorodý porod v džungli, přirozený jako dýchání

5 nejtemnějších tajemství, jež mají ženy před manžely

Bydlíme s babičkou. Brzy z toho zešílím

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama