reklama

Churchill na ultrazvuku: Miminko ukázalo mámě vítězné V

Britka Dee Parsonová dobře ví, že jejímu miminku se v bříšku daří dobře. Aby si tím byla jistá, ukázalo jí na ultrazvuku prsty ,,véčko", symbol vítězství.

Foto: Profimedia.cz

Britka Dee Parsonová dobře ví, že jejímu miminku se v bříšku daří dobře. Aby si tím byla jistá, ukázalo jí na ultrazvuku prsty "véčko", naprosto nezaměnitelný symbol pro vítězství, který za druhé světové války proslavil Winston Churchill.

Symbol si nelze s ničím splést: vztyčený ukazováček a prostředníček, ostatní prsty sevřené do dlaně směřující dopředu. S tímto gestem, vykládaným nejčastěji jako vítězství (victory) nad fašismem, prošel britský ministerský předseda Winston Churchill druhou světovou válku. A úplně stejně zasignalizovalo miminko v děloze.

Jsem OK!

Ultrazvuk je vždy pro rodiče trochu na nervy: Je to kluk, nebo holka? Bude všechno v pořádku? Obavy Dee a Eda Parsonových rázem zmizely, když dvacetitýdenní miminko v děloze "ukázalo", že je v pořádku.

Doporučujeme: Znát předem pohlaví miminka? Pro a proti

Nastávající maminka Dee to považuje za "uklidňující". Sklíčení rodiče, kteří nedávno prošli ztrátou blízkého člena rodiny, uvítali snímek z ultrazvuku jako šťastné znamení a naději do budoucna.

"Lékař nevěřil vlastním očím, řekl, že nic podobného ještě neviděl.," uvedla paní Parsonová pro Daily Mail. "Mysleli jsme si, že je těžké přivést dítě do tohoto světa. Je to moc příjemné, mít znamení míru ve všem tom neklidu, který se momentálně zmítá světem kolem nás."

Co znamená churchillovské véčko

Rodiče přemýšlejí, že pokud to bude chlapeček, dají mu jméno Winston. Zatím mu ovšem dali přezdívku "dítě míru". Churchillovské véčko má ovšem daleko víc výkladů. Jak to gesto vzniklo?

Jedno vysvětlení se vztahuje do dob stoleté války, kdy anglické luky způsobovaly v řadách francouzských vojáků velké ztráty na životech. Francouzi se mstili tím, že zajatým Angličanům uřezávali  prostředníček a ukazováček, aby v budoucnu nemohli používat luk. Když měli momentálně navrch Angličané, opláceli jim to vítězným gestem se dvěma zdviženými prsty.

Čtěte také: Miminko v bříšku se směje, zívá a pláče

Za druhé světové války se znamení ukazované premiérem Churchillem stalo symbol vzdoru proti Němcům. Po ní ho převzali lidé jako znamení míru ve světě a politikové jako úlisné gesto vstříc masám.

Je ovšem třeba dát velký pozor, jestli ho ukazujete dlaní ven, jak  je to správně nebo dlaní dovnitř! V tom případě totiž znamená urážlivé gesto podobné vztyčenému prostředníčku. Právě tak pozdravil v roce 1992 na státní návštěvě v Austrálii prezident George Bush starší shromážděné lidi v domnění, že ukazuje churchillovské gesto... Tisk si na něm vzápětí smlsnul stejně jako na Margaret Thatcherové, která podobnou botu předvedla při oslavách svého volebního vítězství.

Tvář ve stínu

Pomiňme pomluvy, podle nichž dával vášnivý kuřák Churchill "véčkem" najevo, že mu v prstech chybí doutník. V jiném výkladu zase dva vztyčené prsty vztahují na zednářský zákon protikladů, dobra a zla, který vytváří pořádek z chaosu. Gesto má kořeny daleko starší.

Bylo znamením rohatého boha Baphometa, jehož prapůvod najdeme už v antice v osobě kozlího boha Pana. Čarodějnice prý tímto gestem ovlivňovaly pocity lidí. Kouzla totiž působí ve stínu a když ruka s tímto symbolem vrhá stín, podobá se ďábelské hlavě s rohy...

Ale to všechno jsou jen středověké pohádky, s nimiž nemá nevinné miminko vůbec nic společného! Jak je správně přesvědčena maminka Dee, malý chlapeček Parson nebo malá holčička Parsonová budou mít život jako v bavlnce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Duch mrtvé babičky se objevil na ultrazvuku miminka

Posmrtný život existuje, tvrdí neurochirurg z Harvardu

Jak využít sůl v domácnosti: 10 způsobů

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama