reklama

Čí jsou to prsa aneb Kde je tátovo místo při kojení

Muž nenakojí, to je jisté. Nicméně přesto mají tatínkové při kojení důležité místo, přestože ho ne vždy zcela využívají - ke své velké škodě.

Foto: Isifa/Thinkstock

Muž nenakojí, to je jisté. Nicméně přesto mají tatínkové při kojení důležité místo, přestože ho ne vždy zcela využívají - ke své velké škodě.

Možná že tátové nemají ke kojení správné vybavení, spoustu věcí však udělat mohou. Jaké to jsou? Možná to netušíte, ale vliv tatínka patří ke hlavním spouštěčům úspěchu při kojení. A ani při tom nemusí odhalit bradavky.

Její prsa teď patří jinému

Nebojte, je to jen na přechodnou dobu! Od vás je potřeba něco úplně jiného. Pro novopečenou maminku není nikdo víc sexy než čerstvý táta, který se o ni stará, aby se mohla s láskou zaměřit na miminko. Možná se mu to nevrátí hned v podobě postelových radovánek, ale povzbudí tak láskyplné pocity a sníží možný pocit izolace své partnerky.

Soupeřit s novorozencem o bradavky se nevyplácí. Ale můžete je sdílet.

Doporučujeme: Kojení tatínků: Zvrácenost? Skvělá sexuální praktika?

Pokud to není vaše gusto, nic se neděje. Prostě na chvilku mámina prsa předáte dál. Pro vaše společné dítě to bude mít doživotní bendit v podobě fungující imunity, pevného zdraví a navázaného emocionálního kontaktu s mámou. Tak buďte trpěliví.

Projevujte lásku jinak

Láska maminky a novorozence je fyzická a psychická zároveň, zcela specifická a nelze ji ničím nahradit. Existuje však spousta způsobů, jak si můžete společný čas s miminkem užít krásně i vy.

Za pár měsíců se vše vrátí ke starým pořádkům a navíc budete moci miminko sami krmit z lahvičky. Do té doby můžete děťátko po krmení podržet, aby si odříhlo. Můžete ho mazlit na nahém těle, rozesmívat, chovat, vozit v kočárku, cvičit s nožičkami, když bude mít prdíky, masírovat…

Čtěte také: Máma kojí školačku: Nevidím na tom nic divného, říká

Můžete si vyhradit aktivity, které budete s miminkem provádět jenom vy sami - třeba večerní koupání. Dítě si tak rychleji zvykne na vaši tvář a zařadí si vás do okruhu rodiny.

Podporujte svou dámu

A při tom všem nezapomeňte být oporou své ženě. Na první pohled se totiž zdá, že zůstávat doma s miminkem je oddechová zábava, celodenní péče o dítě však dá mamince zabrat stejně, ne-li víc, než běžný pracovní den.

Rozmazlujte ji: Noste jí o víkendu snídani do postele, kupujte drobné pozornosti (čokoláda obvykle neurazí a máma při kojení spoustu energie spálí), buďte trpěliví při výkyvech nálad a dělejte bez řečí domácí práce, které jsou potřeba, byť jde o nenáviděné luxování nebo mytí nádobí. Dopřejte mámě oddechový čas, který bude mít jen sama pro sebe. Udělejte si volno i na společně sdílené chvilky ve dvou. Podpora se vám tisíckrát vrátí. Žena nezná lepší pocit, než když je táta jejího dítěte zároveň jistotou i pro ni.

Pozor na pusu!

A dobrá rada na závěr: Pozor, na co se ptáte. Určitě se vám stane, že miminko vříská jako posedlé. Ubraňte se v té souvislosti otázkám typu: Nemá hlad? Máš dost mléka? Nemáš slabé mléko?

Největší noční můrou kojící mámy je totiž představa, že její dítě bude kvůli nedostatku mléka hladovět. Nedávejte proto najevo pochyby, ale podporu. Každá žena je na kojení "naprogramovaná" jinak. Když dojde mateřské mléko, přejdete prostě na kojeneckou výživu. Do té doby se vzdejte negativních - byť tak nezamýšlených - komentářů a staňte se raději ochráncem a skálou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

To prso už nedostaneš! aneb Dokdy je vhodné kojit?

Posmrtný život existuje, tvrdí neurochirurg z Harvardu

Kojení pro dospělé: Zvrácená móda nebo zdravá léčba?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama