reklama

Odmítla jít na potrat, dostala vyhazov z práce

"Ukonči těhotenství!" naléhal šéf na těhotnou zaměstnankyni. Když odmítla, dostala výpověď. Nyní jí má firma zaplatit odškodnění 12 000 liber.

Foto: repro Caters News Agency / Daily Mail

"Ukonči těhotenství," naléhal šéf Mark Robertson na svou zaměstnankyni Teri Cumlinovou. Když odmítla, udělal jí z práce peklo a nakonec nastávající maminku vyhodil z práce dva měsíce před porodem.

Nyní má firma zaplatit postižené ženě odškodné 12 000 liber. Pocity, které kvůli diskriminaci prožívala, však nesrovná žádná náhrada.

Chceš dělat kariéru? Jdi na potrat!

Teri Cumlinová (22) z Glasgowa pracovala na vedoucím místě ve společnosti Engage Fundraising. Vše se náhle změnilo, když svému nadřízenému Marku Robertsonovi v červnu loňského roku oznámila, že čeká druhé dítě.

Doporučujeme: Návrat do práce po mateřské: Ženy čeká diskriminace

"Začal mi křičet do tváře, že jsem hloupá. Že můj život skončil a že mě firma nebude živit," popisuje reakci mladá maminka v deníku Daily Mail. "Řekl mi - Budeš mít dvě děti od dvou různých otců? Jestli chceš dělat kariéru, jdi na potrat!"

Teri ale potrat odmítla. Už jednou porodila mrtvé dítě a dalšího potomka chtěla. "Je to tvoje chyba!" obvinil ji nadřízený, když se rozplakala.

Moc čuráš a piješ!

Tím ovšem šikana na pracovišti neskončila. Kvůli těhotenství byla odvolána z vedoucí pozice. Nastávající maminka trpěla v těhotenství vysokým krevním tlakem. Když se necítila v horkém dni dobře, odmítl ji šéf nechat stát ve stínu. Kritizoval ženu za to, že chodí často na toaletu a příliš často má žízeň. Posílal ji často domů s obviněním, že je nezpůsobilá práce a pak jí pod záminkou, že málo pracovala, snižoval plat. Když si stěžovala nadřízenému, k žádné nápravě nedošlo.

V prosinci loňského roku byla Teri Cumlinová obviněna z profesního přestupku a o týden později vyhozena z práce. Měla dva měsíce před porodem a doma čtyřletou dcerku Tierney.

"Bylo to strašné období. Vyhodili mě bez důvodu. Měla jsem jedno dítě v plenkách a druhé na cestě. To všechno šéf věděl, a přesto to udělal," uvedla.

Diskriminace za půl milionu

V únoru porodila císařským řezem syna Thomase. Nyní už jsou oba v pořádku, nicméně chlapec se narodil oslabený a matce trvalo kvůli stresu déle, než s ním byla schopná navázat kontakt.

Čtěte také: V padesáti odepsaná? Začala podnikat. Peče štrúdly

"Byla jsem úplně na dně, nechtělo se mi nic dělat. Bála jsem se, že nevyjdeme s penězi a že přijdeme o dům, místo abych se soustředila na své dítě. Šlo o nejhorší období mého života. A to všechno kvůli němu," uvedla Teri na adresu bývalého šéfa.

Firma Engage Fundraising byla shledána z neoprávněného propuštění jako aktu diskriminace kvůli pohlaví a těhotenství. Soud rozhodl, že musí mladé mamince zaplatit odškodnění ve výši 12 000 liber, tedy v přepočtu necelých 461 000 Kč. Je to dost, nebo málo?

Charita jen pro ostatní?

Situace bylo o to podivnější, že Engage Fundraising je charitativní firma, tedy instituce, kde by se dalo očekávat sociálně citlivé chování. "Všichni naši zaměstnanci dostávají důkladný bezplatný výcvik a podporujeme je po dobu kariéry ve firmě. Důraz na jejich vývoj v každém postavení nás odlišuje od ostatních společností a umožňuje udržet si úroveň, na kterou jsme velmi hrdí," chlubí se na svých webových stránkách... Tiskový mluvčí firmy uvedl, že o rozsudku netuší a že se proti němu hodlají odvolat.

"Je ohromující, že právě charitativní organizace projevila takto zastaralé viktoriánské smýšlení," pozastavila se na serveru Mirror právnička Agnes Maxwell-Fergusonová ze společnosti EMC Solicitors, která Teri u soudu zastupovala. "Věříme, že tento případ jasně ukáže ostatním zaměstnavatelům, že podobné chování vůči těhotným ženám nebude tolerováno," uzavřela.

úvodní foto: repro Caters News Agency / Daily Mail

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Holčička přežila potrat - matka ji teď zbožňuje

Největší britská rodina: Denně 7 kg brambor a 3 chleby

Nejšílenější zákony, které diskriminují ženy

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama