reklama

Které české porodnice jsou nejlepší? Ty pražské ne!

Co české ženy považují v porodnictví za nejdůležitější a která česká porodnice je nejlepší?

Foto: Thinkstock

Dáváte přednost přirozenému porodu v soukromí, nebo sázíte na jistotu dobře vybavené porodnice? Ať už jedno nebo druhé, určitě nechcete rodit ve stresu.

Stres, úzkost a celková nepohoda matky totiž mají velký vliv na průběh porodu. Násobí pocity bolesti a mohou dokonce vést k porodním komplikacím. Důležité proto je, jak se ženy při porodu cítí.

Doporučujeme: V porodnicích dochází denně k násilí na ženách i dětech

Odpověď na to hledaly průzkumy psycholožky Simony Horákové Hoskovcové, Lei Takács a Jitky Seidlerové. K čemu došly? Co české ženy považují v porodnictví za nejdůležitější a která česká porodnice je nejlepší?

Co se rodičkám nelíbí

Jak uvedl Magazín Aktuálně.cz, podle průzkumu s názvem Psychosociální aspekty v současném českém porodnictví bylo s péčí na porodnických odděleních v ČR spokojeno 70 % rodiček, s péčí v oddělení šestinedělí pak 61 % čerstvých maminek. Na co si ženy při porodu nejvíce stěžovaly?

  • malá možnost zapojit se do rozhodování: respektování tempa porodu, medikace
  • nepřihlédnutí k přáním a potřebám rodičky: volba porodní polohy, potřeba soukromí
  • podávání informací v nedostatečné míře a nesrozumitelné formě
  • málo individuální přístup ze strany personálu porodnice

Jsem svéprávná, i když rodím!

"V České republice není tak úplně zakořeněn respekt k pacientovi. Lékaři jsou spíše v pozici toho, kdo rozhoduje, a neberou pacienta jako svého partnera. Navíc rodící ženy jsou zdravé a procházejí přirozeným fyziologickým procesem. Nejsou to pacientky, ale často jsou takto zdravotnickým personálem vnímané," konstatuje psycholožka Simona Horáková Hoskovcová v rozhovoru pro Magazín Aktuálně .cz.

Čtěte také: Ohrožuje porodnictví budoucnost lidského druhu?

"Ženy jsou informovanější a vytvářejí tlak na zlepšování služeb porodnic. Jsou sebevědomější a vědí, o co si mohou říci. Chtějí se více spolupodílet na průběhu porodu a mít větší svobodu v rozhodování. Vadí jim, že jsou neustále zdravotnickým personálem považovány za pacientky, přestože se tak necítí," dodává.

Kde se rodí nejlépe?

V menších pomocnicích, které nabízejí přátelskou atmosféru, klid, soukromí a vstřícnější přístup ze strany personálu. Ve velkých porodnicích s lepším technickým vybavením, ale neosobním přístupem je spokojenost podstatně nižší.

Možná i to je důvodem, proč si porodnictví pochvalovaly nejvíce maminky v Olomouckém a Zlínském kraji. Péče na oddělení šestinedělí potom byla nejlépe hodnocená na Vysočině, v Olomouckém a Středočeském kraji. Pražské porodnice, byť třeba jde podle odborníků o špičková zařízení, vyšly v průměru nejhůř, zejména z hlediska péče o šestinedělky.

Podívejte se, na nejlepší české porodnice podle Aktuálně.cz:

Jak to vidí samotné maminky

Pro srovnání jsme ještě doplnili hodnocení konkrétních porodnic na webech Emimino.cz a Babyonline.cz. Jak dopadlo?

Video: Utekla před doktory rodit venku,ve tmě na kamení

Excelovaly porodnice v Ostrově a Třebíči. Mezi nejlepší porodnice z hlediska maminek se neprobojovalo ani jedno zařízení z hlavního města. K velkému zamyšlení ministerstva zdravotnictví by potom měl vést výsledek mostecké porodnice, který byla hodnocena zdaleka nejhůř. Jako u jediné ze všech sledovaných zařízení zde navíc byla většina rodiček nespokojená - převažovalo hodnocení nedoporučuje (50 %) nad doporučuje (42 %).

Nejlepší porodnice podle Emimino.cz

(doporučuje 95 % a více spokojených maminek)

Porodnice Ostrov 100 %
Porodnice Třebíč 100 %
Porodnice Kroměříž 97 %
Nemocnice Stod 96 %
Porodnice Nymburk 95 %

Další velmi dobré porodnice: Rychnov nad Kněžnou (94 %), Vrchlabí (94 %), Vsetín (93 %), Příbram (92 %), Teplice (91 %), Vítkovice (91 %)

Nejhorší porodnice (nedoporučuje 25 % a více nespokojených maminek)

Nemocnice Most 50 %
Porodnice Nový Jičín 36 %
Praha, porodnice Thomayerova 27 %
Mladá Boleslav, Klaudiánova nemocnice 26 %
Nemocnice Cheb 25 %

Další porodnice s častými výhradami maminek: Sokolov (24 %), Jihlava (24 %), Prachatice (23 %),  Litomyšl (23 %), Strakonice (21 %), Kyjov (21 %)

Nejlepší porodnice podle Babyonline.cz

(4,95 a více bodů z pěti)

Rumburk, Lužická nemocnice 5,00
Rokycanská nemocnice 5,00
Jesenická nemocnice 5,00
Domažlická nemocnice 5,00
Nemocnice Žatec 4,97
Nemocnice Strakonice 4,97
Nemocnice Ivančice 4,95

Další velmi dobré porodnice: Nemocnice Stod (4,92 bodů). Sdružené Zdravotnické zařízení Krnov (4,92 bodů), Klatovská nemocnice (4,92 bodů), Nemocnice Slaný (4,90 bodů), Nemocnice s poliklinikou Karviná - Ráj  (4,90 bodů)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Holení a klystýr před porodem? Zbytečné ponižování žen!

Sušická bestie: Nesnesla pláč dětí, tak je vraždila

5 receptů na zdravé nanuky z čerstvého ovoce


"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama