reklama

Video: Přirozený porod bez jediného výkřiku bolesti

Žádný nářek, žádná bolest, jen trochu námahy. I tak může vypadat porod.

Foto: YouTube

Žádný nářek, žádná bolest. Jen trochu námahy, a pak miminko vyklouzne ven za nadšeného povzbuzování celé rodiny. I tak může vypadat porod.

Přitom stačí málo. Zachovat si co nejvíc kontroly nad vlastním tělem, být při porodu aktivní a vyhnout se nadbytečným rutinním zásahům.

Jestliže si vyberete tuto cestu, přijmete bolest a nepohodlí jako součást porodu. Se správnou přípravou a podporou je budete snášet snadno a pocítíte uspokojení z přirozeného porodu.

Žádné násilí, žádný strach, žádný spěch

Pokojem zní příjemná hudba. Rodička, přirozená a krásná ve své nahotě, medituje s použitím slabiky óm. Táta klečí mezi jejíma nohama a drží ji za lokty. Osmiletá dcera jí masíruje záda. Syn natáčí. Probíhá první doba porodní.

Doporučujeme video: Domorodý porod v džungli, přirozený jako dýchání

Uplynul čas a maminka se přesunula na velké křeslo. Bolesti jsou asi citelné, slabika óm je však bezpečně zvládá. Dvě malé dcerky se batolí rodící ženě u nohou. Je to mírumilovný obraz. Žádné násilí, žádný strach, žádný spěch. Jen pokojné očekávání.

Nastává porod samotný. Žena se zády opírá o přítelkyni, muž mezi jejíma nohama čeká, až miminko vyklouzne ven. Hladí jí bříško a říká pěkná slovíčka. Ona se usmívá. Mezi nohama se objevuje dětská hlavička.

Ani výkřik, jen uvolněné "psí" dýchání. Dlouho se nic neděje. Táta hladí dětskou hlavičku. Nikdo na mámu nespěchá. Neprudí. Neradí - Tlačte, maminko, teď!

Podívejte se, jak se rodí bez křiku a bolesti:

Náhle se ozve hlasitý vzdech, vyšplíchne zbytek plodové vody - a miminko je na světě. "Ó můj bože!" vzdychne nadšenně spokojená rodička a už dostává novorozené miminko do náruče. Nadšené dětské hlásky vítají sestřičku. První dětský křik a maminčin pláč radosti. Další život je na světě.

Je to krásné, jenže...

Přirozený porod v soukromí a bezpečí domova je to nejkrásnější, co může máma sobě i miminku nabídnout - ale za cenu zvýšeného rizika. Jen málo maminek vymění lidskou důstojnost za možnost, že vykrvácejí nebo že se miminko nepodaří rozdýchat.

Čtěte také: Točit porod na video je mimo mé chápání, říká porodník

Smysluplnou alternativou k domácím porodům by se tak mohl stát přirozený porod v porodnici. Tomu má napomoci i stejnojmenný projekt, který chce zásadním způsobem přispět ke změně praxe v českých porodnicích, aby se z porodu stal opět přirozený, individuální proces místo série standardizovaných lékařských zákroků.

Takto probíhá přirozený porod:

Proč to jinde nejde?

Na tuto otázku existuje jednoduchá odpověď - není chuť ke změnám. Důvodem je setrvačnosti a pohodlnost. Statistiky z českých porodnic jsou výmluvné:

  • Míra provádění epiziotomie (nástřihu hráze) je v ČR 35 % z celkového počtu porodů, zatímco Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje 10 %.
  • Každé čtvrté dítě (24 %) přijde na svět císařský řezem, zatímco WHO doporučuje maximální hranici 15 % ze všech porodů. Přitom bezmála třetina sekcí je způsobena nadměrnou a zbytečnou aktivitou porodníků.
  • Podání oxytocinu pro urychlení porodu dosahuje až 89 %. Zbytečně.
  • Celkem 63 % českých rodiček bylo po porodu odděleno od dítěte.

Co pro zlepšení situace můžete udělat vy? Informujte se předem o přístupu lékařů a dobře si vyberte porodnici. Mějte na paměti, že vstup dítěte do tohoto světa ovlivní jeho další život.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Video: Orgasmus při porodu - nejlepší přirozená extáze!

Zkamenělé dítě: Když miminko umře, ale zůstane v mámě

5 způsobů, jak přesvědčit lidi, aby dělali, co chcete

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama