reklama

10 věcí o porodu, na něž se stydíte zeptat i gynekologa

Vědět byste měli i věci trapné, o kterých se obvykle nahlas nemluví.

Foto: Thinkstock

Jsou věci, na které se ptáme jen s nepříjemným ošíváním. Nicméně pravda je, že bychom měli znát i ty věci trapné, o kterých se obvykle nahlas nemluví.

To platí hlavně o porodu. Jde o velmi výjimečný stav, kdy se žena ocitá ve zcela speciálním rozpoložení. Kdy jsou nadávky a křik povoleny a kdy není ostuda, že neudrží svěrače.

Co všechno vás může potkat ve chvíli, kdy přivádíte na svět dítě? Ptejte se!

1. Opravdu může při porodu odejít stolice?

Ano, a stává se to relativně často, zejména po klystýru. Porod je fyzicky náročný proces, kdy v těle probíhají hraniční tlaky. A někdy při vytlačování miminka vyjde také obsah střev. Před lidmi.

Víme to: Které ženy bude porod bolet?

Nemusíte se kvůli tomu nijak stresovat anebo se stydět, lékaři vědí, že je to normální. I v tak choulostivé situaci dokážou zachovat vaši důstojnost. Stolice se prostě okamžitě odklidí stejně jako kterýkoli jiný odpad. Od toho tam porodní tým je.

2. Budu křičet?

Možná ano. Nebo supět, nadávat a možná i plakat. Vše je povoleno. Rodící maminka má nárok si od bolesti ulevit způsobem, který uzná za vhodný.

3. Je to moč, nebo plodová voda?

Plodová voda odtéká při porodu s různou intenzitou - někdy jako vysychající pramínek, jindy je to malá potopa. Hlavně že nejde o krev!

Jiný problém však nastává, když plodová voda uniká před termínem, v průběhu těhotenství. V takové situaci honem k doktorovi, nejlépe i s vložkou, která tekutinu zachytila.

4. Učurávám. Zůstane mi to?

Únik moči v těhotenství a po porodu je poměrně běžným jevem. Čím víc se blíží termín porodu, tím je aktuálnější. Rostoucí miminko v břichu totiž stále víc tlačí na močový měchýř, takže se nastávající maminky opravdu bojí kýchnout nebo zasmát.

Čtěte také: Co k přirozenému porodu nepatří - a lékaři to dělají

S inkontinencí se mnohé ženy potýkají i po porodu. Také by měla do půl roku vymizet a urychlí to Kegelovy cviky na posílení pánevního dna. Pokud ne, nestyďte se zeptat lékaře na radu.

5. Jsem nafouknutá jako balón, co s tím?

Zvýšená plynatost, nevolnosti a nadýmání jsou důsledkem hormonálních změn, které dopadají i na trávicí systém. Trpí jimi zejména maminky v prvním trimestru. Kromě větrů trpí někdy maminky ke konci těhotenství také pálením žáhy. Vydržte, jde o přechodný jev.

6. Proč mě pořád trápí zácpa?

Jde o další běžný problém těhotných žen. Nejlépe mu předejdete úpravou stravovacích návyků. Jezte hodně ovoce a zeleniny, co nejvíc vlákniny a hodně pijte. Dávejte si menší porce a vyhýbejte se jídlům kyselým a kořeněným. Pokud by problém přetrvával delší dobu, svěřte s lékaři.

7. Je normální silný výtok?

Ano, bohužel - jde o další důsledek hormonálních bouří, které v těle těhotné ženy probíhají. Vlhčí pochva, případně sekret jsou jejich důsledkem. Pokud tyto jevy provází svědění, pálení a bolesti nebo výtok zapáchá, honem k lékaři! Může jít o infekci, případně únik plodové vody.

8. Zůstanu "tam dole" roztažená?

Nemusíte se bát. Vagina je velmi pružný orgán. Při porodu se navíc uvolní a zvětší díky působení hormonů a uvolnění kyčelních kloubů. Je však pravda, že přesto zůstane pochva po porodu volnější - to by se mělo nejdéle do půl roku upravit.

Doporučujeme: Porod bez nástřihu? Stačí koupit nafukovací balónek!

Návratu do původního napomůžete soustavou Kegelových cviků. Fungují i jako prevence inkontinence a díky nim se také zlepší vás prožitek při sexu. Přinejhorším se pak dá problém vyřešit plastikou.

9. Co když se mi už nebude líbit sex?

To vám nikdo neslíbí. Nepohodlí a únava v těhotenství i bolest poporodních zranění nejsou právě povzbuzujícím prostředkem vášní. Kolísání hladiny estrogenu při kojení pak může způsobit problémy s vlhkostí v pochvě. Nedělejte nic, co je vám nepříjemné, a dejte tělu a hlavě čas na zotavení. A pamatujte, že existují lubrikanty.

10. Jak zabránit mléku, aby teklo, kdy se mu zachce?

To se dost dobře nedá a tělo vás opravu může někdy zaskočit promočením halenky. Řešením jsou vložky do podprsenky pro kojící maminky. Ty ovšem nepomohou při intimních chvilkách s manželem. Vzrušení může mléko spustit. Berte to jako součást hry, případně můžete vyzkoušet kojení tatínků. Někteří muži si ho nemohou vynachválit.

Odradily vás předchozí řádky od mateřství? Určitě ne! I přes všechno nepohodlí a bolest je to jeden z nejkrásnějších zážitků, který je vyhrazen pouze ženám. Na potíže zapomenete ve chvíli, kdy budete poprvé držet svoje miminko v náručí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Video: Domorodý porod v džungli, přirozený jako dýchání

Zkamenělé dítě: Když miminko umře, ale zůstane v mámě

5 způsobů, jak přesvědčit lidi, aby dělali, co chcete

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama