reklama

Maminky, kojte! Proč je to to nejlepší (i pro vás)?

Proč je kojení to nejlepší (nejen) pro miminka?

Foto: Isifa/Thinkstock

Kojení je nejpřirozenější formou výživy miminka. Dítě pomocí mateřského mléka přijímá veškeré živiny, které potřebuje ke správnému vývoji.

Kojení jako takové prospívá nejen miminku, ale také matce, dopomáhá například k rychlejšímu zavinutí dělohy po porodu. Je zde mnoho dalších aspektů, proč je lepší miminko kojit. V neposlední řadě jde i o ekonomickou stránku rodiny, kojení nestojí nic kromě času, který maminka svému miminku věnuje.

Další rady pro vás i vaše miminko najdete ve videu.

Mateřské mléko - to nejlepší pro dítě

Mateřské mléko obsahuje mnoho látek, které jsou pro vývoj dítěte velice důležité. Kromě optimálního složení základních živin obsahuje také probiotickou vlákninu a vícenenasycené mastné kyseliny, které jsou dobré především pro tvorbu imunity vašeho miminka v době, kdy jeho imunitní systém ještě není zcela funkční.

Kojení přispívá k duševnímu zdraví a celkovému rozvoji dítěte. Rovněž snižuje riziko onemocnění cukrovkou a riziko rozvoje alergií a obezity. Kojení pomáhá dítěti regulovat teplotu těla, dýchání a srdeční tep. V neposlední řadě kojení miminku pomáhá klidně usnout.

Výlučné kojení do 6. měsíce

Výlučné kojení, tedy nepodávání žádné jiné stravy ani tekutin krom mateřského mléka, doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO) jako nejvhodnější způsob v krmení v prvních měsících života. První příkrmy by mělo dítě začít dostávat až po tomto období, tedy ve věku po 6. měsíci života. Právě v půl roce miminku přestává mateřské mléko stačit a je třeba začít přikrmovat.

Jídelníček kojící matky

"Kojící matka by měla dbát na dostatečný příjem živin, jíst dostatečně a pravidelně a rozhodně se v jídle neodbývat. Jídelníček matky se totiž promítá do jídelníčku miminka, které kojí. Energetický příjem je v kojení vhodné zvýšit o 1200-2000 kJ, aby mléko obsahovalo vše, co dítě potřebuje," radí dietoložka Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju. Jídelníček kojící ženy by měl být bohatý na bílkoviny, vápník a železo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nový trend v Evropě: Ženy chtějí děti i bez mužů

Jak vám dítě změní život? V dobrém i ve zlém

Co potřebují miminka ke štěstí?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama