reklama

5 krásných okamžiků s dětmi: Ty si zapamatujete navždy

Život s dětmi přináší chvíle dobré, zlé i nádherné. Pět z nich je zlomových pro život všech maminek. Určitě jste se s nimi setkala i vy.

Foto: Thinkstock

Život s dětmi přináší chvíle dobré, zlé i nádherné. Pět z nich je zlomových pro život všech maminek. Určitě jste se s nimi setkala i vy.

Nejspíš vás napadne zázračný moment, kdy dítě spatří světlo světa nebo okouzlující okamžik spojený s prvním slůvkem máma. Či snad vteřina, v níž se prcek vydá na svůj první samostatný krůček. Ale my jsme zvolili okamžiky trochu jiné...

1. Když dostane první záchvat smíchu

Může ho vyvolat vlastně cokoliv: tátova legrační grimasa, zvuk trhaného papíru nebo luxování, pohled do zrcadla, uslintaná psí "pusa".

Čtěte také: Básničky na mytí rukou, písničky proti šišlání

Ať už to bude cokoli, miminko smíchu naprosto propadne a ten se z něj posype jako perličky. Je to nakažlivé a opravdu roztomilé.

2. Když poprvé pochopí hru "kuk!"

Tvář ukrytá v dlaních, jedno oko vykukuje... Kouzelné slovíčko "kuk!" pak vyvolá další záchvat dětského smíchu.

Tuhle výměnu emocí mezi mámou a dítětem je dojemné sledovat i poslouchat, zvlášť když už skrz roztažené prstíky jasně září příjemná osobnost vašeho dítěte: bezprostřední, veselá a toužící po hře.

3. Když mu poprvé něco zachutná

Jde o půvabné období někdy okolo 18 měsíců. Odrostlé miminko už cape a vykazuje znaky budoucího človíčka, zároveň si ale zachovává mláděcí reflexy, které připomínají malé zvířátko. Zvlášť zábavné je u stolu ve chvíli, kdy mu něco opravdu zachutná.

Bude se prostě krmit jako zvířátko - hltavě, s naprostým soustředěním. V ten okamžik zapomene na všechno kolem, labužnicky vychutnává a chvatně loví sousta z mámina talíře, jen aby té dobroty bylo co nejvíc. Je to zábavné a dojemné.

4. Když začne žvatlat první slova

Batole přistupuje k jazyku plnou parou, zkoumá ho komplexně spolu se světem okolo. Jeho bezbřehá fantazie a špatná výslovnost vás prostě odvaří. Třeba taková "adibáž" místo aviváže, "bijuťka" coby beruška.

Ale pozor, nic se nemá přehánět! Zatímco u batolete je šišlání roztomilé, u padesátileté důstojné dámy přivádí okolí do značných rozpaků.

Doporučujeme: Ježišišmaljá, my šme ale loštomilej chjapečet!

Je proto třeba být ve střehu. Když si to úplně bezbranné, roztomilé stvoření (štvořeníčto...) přinesete domů, a ono se na vás časem poprvé usměje, náhle zjistíte, že se vám z úst linou zvuky, za které byste se do té doby hluboce styděli. Chce to ráznou zpětnou vazbu, jinak nastane lingvistická katastrofa.

5. Když se poprvé uprdne ve vaně

Ne, ne! Nesmějte se! Jde o svrchovaně vážný a zásadní okamžik, ve kterém se váš zaskočený prcek stává svědkem působení fyzikálních sil do té doby neznámých. Užaslý výraz předchází hrdosti na to, jakou pořádnou pecku vydal. Následuje pokrčený nosík poté, co k němu dolehne "vůně" v bublinách skrytá.

Na tohle "poprvé" pravděpodobně nebudete mít fotoaparát po ruce, ale pokud ano, neváhejte a mačkejte spoušť jako o život. Vhodnější snímky jako dárek do alba k osmnáctým narozeninám už nikdy nevyfotíte.

Napadají vás ještě jiné okamžiky ze života vašich dětí, které opravdu utkvěly? Jaké bylo nejroztomilejší "poprvé" u vašich dětí? O tom si můžete popovídat pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Naprosto nejtrapnější rodinné zdrobněliny a oslovení

Je o 20 let starší. Žiju s ní, abych měl kde bydlet

Sex v těhotenství: Znáte rizika bezstarostné jízdy?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama