reklama

Bláznivá máma? Přišla o miminko, tak pečuje o panenky

Když miminko umře, je to pro maminku velká tragédie. Vyrovnat se s ní nebývá jednoduché. Panenky Reborn v tom mohou pomoci. Někomu.

Foto: Reborn baby Dolls Club / Facebook

Když miminko zemře, je to pro maminku velká tragédie. Vyrovnat se s ní nebývá jednoduché.

Kontroverzní panenky Reborn, které věrnou podobou malinko připomínají dětské mrtvolky, v tom mohou pomoci. Britské mamince Sabrině McKennové (35) možná zachránily zdravý rozum. Se svým příběhem se svěřila deníku Mirror.

A přestože se na sociálních sítích dočkala i velké kritiky, české maminky, které si prošly stejnou smutnou zkušeností, se jí zastávají.

Byl příliš tichý...

Tovární dělnice Sabrina se snažila otěhotnět dlouhých sedm let. Když uspěla, považovala to za malý zázrak. Lékaři totiž kvůli zdravotním komplikacím víceméně vylučovali, že bude moci mít někdy rodinu. Jak ukázal čas, bohužel se nemýlili.

Čtěte také: Náš syn žil jen 10 dnů: Milovali jsme ho každou vteřinu

Těhotenství proběhlo bezproblémově a nastávající maminka už měla všechno doma přichystané na příchod chlapečka. Ultrazvuk ve 32. týdnu těhotenství však ukázal, že malé srdíčko přestalo bít.

"Viděla jsem tváře lékařů, a v tu chvíli mi bylo jasné, že je konec. Naříkala jsem a křičela, že to není možné, ale někde hluboko uvnitř jsem už znala pravdu. Můj chlapeček byl příliš tichý," vzpomíná. "Když se narodil, byl tak krásný. Měl vlásky a nehtíky."

Hrob plný hraček

Sabrinin chlapeček Jamie se narodil mrtvý, to ovšem zoufalé mamince nezabránilo, aby neutratila tisíce liber za dárky. Napřed jimi zaplavila připravený pokojíček, potom obložila synův hrob.

"Viděla jsem okolo sebe tolik dětí a cítila jsem se tak prázdná," vysvětluje nešťastná žena. Nakonec našla za děťátko náhradu v podobě panenek Reborn.

Fotky, které umístila na sociální sítě, vyvolaly vlnu podpory, soucitu, ale také kritiky. "Z těch krutých komentářů je mi na zvracení. Kdo má právo mě za to soudit nebo na mě útočit?" bránila se nešťastná maminka.

Doporučujeme: Neměl šanci žít: Místo v náručí držela syna v dlaních

Pod tlakem kritiky na Facebooku dokonce svá dvě "miminka" na chvíli odložila k přátelům, ale nakonec si je přinesla zpátky domů.

Panenky mě zachránily

Jsou to "jen" panenky, říkala Sabrina nejdřív. Nakonec ale zjistila, že panenka v náručí dokáže utišit její žal.

"Trvalo mi tři roky, než jsem se byla schopná podívat na jakéhokoli malého chlapečka, a že bych ho dokázala pochovat, to jsem si vůbec neuměla představit. Ve chvíli, kdy jsem poprvé držela v náručí panenku Lilly, cítila jsem se, jako bych porodila. Nikdy mi nemůže nahradit skutečné dítě, ale strašně mi pomohla," vysvětluje.

A tak má Sabrina nyní panenky hned dvě: Holčičku Lilly, kterou si koupila před dvěma lety, a chlapečka Jaye, jenž nese podobu jejího zesnulého syna. Vozí je v kočárku, kupuje jim hračky a obléká je. Nosí lepší garderobu, než ona sama.

"Někdo si možná myslí, že jsem bláznivá, ale nemůže ani tušit, jak moc jsem je potřebovala. Díky nim se začínám se smrtí syna smiřovat a nenechám se už odradit žádnými negativními ohlasy," uzavírá nešťastná žena, která díky panenkám snad nakonec najde klid v duši.

Netroufám si soudit

"Netroufám si Sabrinu soudit, nejde porovnávat, kdo a jakým způsobem truchlí, snad jen nadhazovat možnosti, které pomohly nám ostatním. Každá maminka reaguje na úmrtí miminka odlišně, každé pomáhá něco jiného. Roli hraje osobnost, zkušenosti, rodinné zázemí, emoční nastavení. Pokud něco vůbec pomáhá, tedy dává v té nejtěžší situaci naději a podporu, je to v pořádku, ať jde o cokoliv," říká Lucie Burdová, koordinátorka projektu Prázdná kolébka. Dobře ví, o čem mluví - sama dokázala ztrátu miminka překonat a teď je šťastnou maminkou tří dětí.

"Ze své vlastní zkušenosti doporučuji maminkám, aby si vytvořily nejen v srdci, ale i ve skutečnosti nějakou formu láskyplných vzpomínek: fotografie, andělíčka, obrázek… Dobrou zkušenost mám i s rituálem, jak se s nenarozeným dítětem rozloučit a docílit tak vnitřního klidu," uzavírá

úvodní foto: Reborn baby Dolls Club / Facebook

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Patologická úchylka: Když dospělé ženy milují plyšáky

Je o 20 let starší. Žiju s ní, abych měl kde bydlet

Sex v těhotenství: Znáte rizika bezstarostné jízdy?

Fenomén Reborn

Panenky Reborn, familiárně zvané "rebornky" k nerozeznání kopírují živé dítě. Často je sbírají ženy, které nemají kam investovat mateřskou lásku. V USA se dokonce někdy používají při psychoterapii. Možná je to trochu divná zábava, ale neškodná. Překvapivě kriticky se k tomuto fenomén staví zejména muži.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama