reklama

Porod je jako extrémní sport. Zanechává stejná zranění

Porod snese srovnání s extrémním sportem. A podobně poznamenává i tělo.

Foto: Thinkstock

Co se týká fyzické a psychické zátěže, je každá maminka olympionička. Porod totiž snese srovnání s extrémním sportem. A stejně tak i poznamenává tělo.

Hormony a další přirozené procesy sice ženu připraví - dlouhodobě při těhotenství i krátkodobě při samotném porodu - to ovšem zátěž nijak nezmenšuje. Jen ji žena lépe snáší.

Čtěte také: Které ženy bude porod bolet?

Lékaři z michiganské univerzity mapovali prostřednictvím magnetické rezonance změny na těle matek po porodu. Výsledky publikovali v odborném časopise American Journal of Obstetrics and Gynecology. Došli v nich k závěru, že důsledky porodu jsou srovnatelné se zraněními z vytrvalostních sportů.

Šestinedělí nestačí

Podle průzkumu utrpí zranění odpovídající třeba extrémní zátěži při maratonu až 68 % žen. Než se tělo vzpamatuje, může to trvat měsíce, stačí infekce v ráně po - leckdy zbytečném - nástřihu hráze. Zůstanou však i stopy na porodních cestách.

Zhruba 15 % žen zaplatí za přivedení dítěte na svět zraněními pánve, jejichž následky přetrvají celý život. V těch lepších případech se léčba může táhnout třeba osm měsíců. A často se problém zjistí pozdě (Ty toho naděláš, to je normální! Všechny ženský rodí!), takže se matky zbytečně trápí.

Je údělem žen trpět?

"Kdyby zranění srovnatelné s porodem utrpěl vrcholový sportovec v průběhu nějaké soutěže, seběhnou se okolo něj lékaři a okamžitě bude diagnostikovaný magnetickou rezonancí," konstatuje prof. Janis Millerová, která studii vedla, v rozhovoru pro bostonský časopis Common Health.

Čerstvým maminkám lékaři prostě sdělí, že se budou minimálně šest týdnů dávat po porodu dohromady, a dál se nic neřeší. Dokonce ani, když se žena necítí dobře.

Doporučujeme: Video: Domorodý porod v džungli, přirozený jako dýchání

Při stížnostech mnohdy gynekolog zkontroluje viditelná zranění, a když zjistí, že se dobře hojí, konstatuje, že tělo prostě potřebuje víc času. Maximálně doporučí Kegelovy cviky na posílení pánevního dna.

"Jenže ženy mohou mít problémy s močovým měchýřem, vnitřními břišními svaly, a dokonce s orgány, které uvolněné břicho nedokáže udržet na místě," konstatuje Janis Miller.

Kegelovy cviky nepomohou

V takové situaci Kegelovy cviky nic nezmohou. Jak totiž ukázala magnetická resonance, poškozeny nejsou hlavně svaly a nervy v břišní dutině, což se dřív lékaři domnívali. Problém je v tom, že v břišních svalech (60 % matek) a pánevních dutinách (25 % matek) zůstávají po porodu přebytečné tekutiny. Celkem 41 % žen pak mělo podle průzkumu poškozeny i pánevní svaly, které se vypětím v různé míře oddělily od kostí. Při extrémní vnitřní námaze, kterou porod představuje, může dokonce dojít i ke zlomeninám pánve.

Všechno to je důsledek dlouhého tlačení, odpovídajícího těžkému svalovému vypětí při vytrvalostních sportech. Zranění lze úspěšně léčit, potřebují však správnou a včasnou diagnózu, nikoli pouhé konstatování: "To chce čas, maminko". Dobrý lékař by se měl ptát:

  • Cítíte stále ještě někde bolest?
  • Netrpíte inkontinencí?
  • Nepociťujete tlak v pánevním dně?
  • Vrátily se zpět všechny funkce těla?
  • Můžete opět příjemně prožívat sex?

Pokud žena po porodu trpí nevolnostmi nebo příliš velkou bolestí, případně když výše zmíněné problémy přetrvávají i po šestinedělí, neměla by nic ponechat náhodě. Na místě je zamířit rovnou ke specialistovi interní medicíny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Mystický porod: Jak pracovat s myslí a bolestí

Škola má roli fackovacího panáka, říká školní psycholog

Druhy slz: Které pláčete vy?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama