reklama

Syndrom vyhoření na mateřské dovolené: Hrozí i vám?

Každá maminka na mateřské "dovolené" občas pocítí nechuť k mateřským povinnostem. Syndrom vyhoření s psychikou pořádně zamává.

Foto: Thinkstock

Péče o dítě není vůbec jednoduchá záležitost. Je zcela přirozené, že každá maminka na mateřské "dovolené" občas projeví negativní pocity a ucítí nechuť k mateřským povinnostem.

Stejně jako v práci, i na mateřské může dojít až k syndromu vyhoření, který s psychikou pořádně zamává. Jak proti němu účinně bojovat?

Čas pro sebe a své aktivity

Největší zádrhel pro většinu maminek představuje nedostatek času. V prvních měsících mateřské dovolené je zcela normální, že se od miminka nechtějí - a ani nemohou - hnout. Ale jak dítě roste, měly by si najít čas na staré záliby či nové aktivity.

Doporučujeme: Na mateřské dovolené můžete slušně vydělat: Jak na to?

Minimálně jednou do týdne by si žena měla dopřát pár hodin mimo domov: popovídat s kamarádkami, zajít do kina, protáhnout tělo sportem, prostě se věnovat jakékoli činnosti, která ji odpoutá od každodenního stereotypu.

Čas na partnera a přátele

Život se točí kolem dítěte, na partnera a přátele není čas - další chyba, která může zničit nejen okruh lidí, s nimiž se setkáváte, ale také umrtvit vztah. Žena začne přehlížet potřebu partnera popovídat si o všedních věcech vnějšího světa.

Muž pak často postrádá vzájemnou blízkost a v neposlední řadě si stěžuje na nedostatek sexu. I tomu je třeba věnovat pozornost a nezanedbávat intimní stránku partnerství. Ale samozřejmě je nutné partnera zapojit do péče o dítě, abyste na noční hrátky měla vůbec energii.

Správný jídelníček a dostatek spánku

Je to složité, když se dítě budí i desetkrát za noc a přes den toho moc nenaspí. Do budoucna se to jistě upraví, ale spát potřebujete už teď. Využijte k odpočinku každou volnou chvilku. Lehněte si přes den, když dítě usne, i kdybyste měla jen tak odpočívat. Nesnažte se uklízet ani vařit, jinak vám dá tělo časem jasně najevo, že po něm chcete bez spánku až příliš.

Čtěte také: Narození miminka: Jaké formality je třeba vyřídit?

Další základní věc pro správné fungování během celého dne je potom jídlo. Většina maminek se zanedbává, jí nepravidelně a nezdravě, a pak jim chybí síly na péči o dítě. Zkuste věnovat pozornost tomu, co jíte! Připravujte si výživná jídla a neházejte do sebe zbytky, které najdete v lednici.

Nejste na to sama!

Uklizená domácnost není prioritou. Nejdůležitější je mít šťastné a spokojené dítě, vše ostatní počká.

A nemusíte vše zvládat sama, být dokonalou matkou, manželkou i hospodyní. Máte přece partnera, jeho pomoc s domácností a hlídáním by měly být samozřejmostí. A mnohdy rádi pomohou i příbuzní či přátelé, možná budete překvapená jejich vstřícností a ochotou.

Silné deprese pomohou vyřešit odborníci

Pokud však máte pocit, že negativní pocity naprosto převládly, trápí vás silné deprese a nevíte kudy kam, neváhejte se poradit s odborníky. Pomůže psycholog či psychoterapeut. Existují také skupiny žen na mateřské dovolené, ve kterých se ze svých problémů vypovídáte.

A během těchto sezení si také uvědomíte, že to, co zažíváte, je naprosto normální a běžné, což vám přinese obrovskou úlevu a pocit, že v tom najednou nejste samy. A že vše určitě zvládnete.

zdroj: Zdravě.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 největších chyb ve výchově, které dělají mámy z lásky

Drsné uspávání: Estivillova metoda kontrolovaného pláče

Chyby, které děláme při pěstování orchidejí

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama