reklama

Chcete být u porodu? 6 otázek pro otce

Bude vaše přítomnost na porodním sále pro ženu přínosem, nebo zda se máte raději porodu obloukem vyhnout?

Foto: Profimedia.cz

"Chci být s partnerkou u porodu?" Tuto otázku si klade během těhotenství nejeden budoucí tatínek. Většinou ho trápí pochyby, zda bude pro partnerku skutečně přínosem a zda pohled na krev a vyčerpanou ženu zvládne.

Pokud patříte mezi váhavce, zkuste si odpovědět na šest následujících otázek. Ujasníte si díky nim, jestli bude vaše přítomnost na porodním sále pro ženu přínosem, nebo zda se máte raději porodu obloukem vyhnout.

1. Chce, abych u porodu byl?

Celkem 70 procent žen chce mít otce svého dítěte u porodu. Jeho přítomnost je pro ně výrazem podpory, porozumění a sounáležitosti.

Přesto je tu stále třetina rodiček, které považují porod za něco tak intimního a ženského, že si muže k sobě nepustí. Mají pro to pochopení i někteří gynekologové - žena se má totiž při porodu maximálně uvolnit a soustředit. Při porodu je v jakémsi jiném světě, kam podle některých názorů nemá muž vstupovat, aby přirozený vývoj porodu nenarušoval. Jestliže nastávající matka vašeho dítěte smýšlí tímto způsobem, je třeba její názor respektovat.

2. Budu pro ni opravdu přínosem?

Porod si můžete představovat nadmíru romanticky, ale romantický není. Bude to kus dřiny, kterou z větší části oddře vaše partnerka. Budete-li v panické hrůze sedět v rohu místnosti a žádat sestřičku, která vaši partnerku rodí, o pozornost, protože je vám špatně, dozajista velkým přínosem nebudete. Prohlédněte si proto raději několik porodů na videu a rozmyslete si, jestli to pro vás není až moc velké sousto...

Doporučujeme: Jen matka a kamera: Plánovaný porod bez asistence

Nepřidávejte se k neinformovaným tatínkům, které pak zaměstnávají nejen rodičku, ale i lékaře, protože se vyděšeně potácejí po sále. Choďte s partnerkou do kurzů předporodní přípravy, získejte co nejvíce informací.

Počítejte s tím, že v nemocnici můžete strávit více než 15 hodin. Jste vůbec schopný celou tu dobu rodičku aktivně podporovat? Pokud si vedle ní budete po třech hodinách znuděně číst noviny, asi z vás nebude zrovna nadšená. Nejste zde proto, abyste jí starosti přidělával, ale naopak jí s nimi pomáhal.

3. Jak budu snášet bezmoc?

Porod je práce ženy, ale ani tak se nemusíte cítit jako páté kolo u vozu. Pro ni jste nadmíru důležitý, možná důležitější než všechny sestřičky a lékaři dohromady.

Proto se neciťte zbytečný, vaše role při porodu je pro vaší ženu markantní. Své pocity bezmoci můžete potlačit aktivní součinností - pomáhat partnerce překonat bolest, předčítat jí knihu, držet ji za ruku, dýchat s ní... Můžete ji masírovat, být s ní v teplé sprše, pomáhat jí chodit po místnosti, může se na vás zavěšovat, můžete pro ni udělat řadu jiných věcí, které vám poradí v předporodních kurzech či přímo v porodnici.

4. Jak budu snášet pocit, že trpí?

Porod bolí, bolel a vždy bolet bude. Nepříjemné pocity jde sice tlumit prostředky proti bolesti, ale ani s nimi není porod bezbolestný. Připravte se na to jako na fakt, který nezměníte.

Čtěte také: Takové krve aneb 10 nejpitomějších výroků otců u porodu

Ženské tělo je přírodou fyziologicky vybaveno k tomu, aby bylo schopno porodní bolesti snést a pak na tento zážitek rychle zapomenout. Proto rodí ženy a ne muži. Nemůžete na sebe vzít partnerčinu bolest, trpět bude ona.

5. Budu ji schopen chápat?

Mluvili jste o průběhu porodu dostatečně? Víte, jak chce vaše žena rodit? Souhlasí s epidurálem? S nástřihem hráze? Bude rodit do vody? V podřepu? Na stoličce? Tyto odpovědi byste měl znát nejen proto, abyste na sále nebyl zaskočen, že si vaše žena vyžádala epidurál, ale také proto, abyste v případě, že ona už nebude mít síly, sdělil personálu, co je třeba.

Více o porodu se dozvíte na Babyweb.cz>>

I přesto, že si před porodem dáte společně dohromady porodní plán a řeknete si, co jak bude, nepočítejte s tím, že vše do puntíku vyjde. Většina žen je porodními bolestmi zaskočena i přesto, že s nimi počítají. Proto partnerku pochopte, když vás třeba požádá, abyste odešel a nechal ji o samotě.

6. Mám se porodu účastnit aktivně?

Vyjasněte si s partnerkou, jaká vaše úloha při porodu bude. Budete jen sedět vedle a držet její ruku či budete aktivně pomáhat? Vaše partnerka by to měla vědět, aby poté nebyla zklamaná. Jestliže se necítíte na společné prodýchávání kontrakcí, podepírání při porodu samotném či přestřihávání pupeční šňůry, prostě to řekněte. Ona vás určitě pochopí.

Bojíte se, že zklamete? Že nebudete v tak velkém okamžiku dobrou oporou a pomocníkem? Ani to nevadí. Na sále můžete být vy i dula, která je vyškolený odborník na porod (něco jako porodní bába, jen bez lékařského vzdělání), takže bude oporou jak partnerce, a vše vám přitom bude odborně vysvětlovat.

zdroj: Babyweb.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Lékaři už vzdali boj, miminko ožilo mámě v náručí

Šikanovaná ošklivka vyhrála soutěž krásy

Klíč k úspěchu? Udělejte si v práci přátele

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama