reklama

Navzdory trendům: Mám pět dětí a uvažuji o šestém

Je překážkou početných rodin finanční situace? Nechtějí si ženy komplikovat život? Či jde ohledně klesajícího počtu dětí o pouhý módní trend, který je časem obrátí?

Foto: Thinkstock

"Mám ráda děti. I to naše páté vzniklo plánovaně, žádné uklouznutí. A naprosto nechápu, proč mi všichni říkají, že jsem blázen - moje máma, kamarádky, kolegyně," napsala nám Lucie z Moravských Budějovic.

"Copak je opravdu tak divné chtít velkou rodinu?" ptá se. "Já se v ní cítím šťastná a naplněná."

Je Lucie opravdu divná? Nebo jsme divní spíš my ostatní? Je překážkou početných rodin finanční situace? Vyvlékly se moderní ženy díky antikoncepci z trestu za první hřích pramáti Evy a nechtějí si komplikovat život? Či jde ohledně klesajícího počtu dětí o pouhý módní trend, který je časem obrátí?

Vždycky jsem chtěla hodně dětí

Pro Lucii nebyla velká rodina vždy samozřejmostí, vyrostla jako jedináček. "Byla jsem milované a hýčkané dítě, ale často jsem se cítila v naší tiché tříčlenné domácnosti osamělá. Možná právě proto jsem odmalička toužila po velké rodině se spoustou rámusu, veselí a nepohodlí," vzpomíná.

Doporučujeme: 20 dětí v rodině: Děs, anebo ideál? Podívejte se!

"Teď ji mám a jsem šťastná. Moje tři holčičky a dva kluci najdou vždy doma někoho, s kým si můžou hrát, povídat, lumpačit. Možná nemám na každého z nich tolik času jako naši na mě, ale rozhodně bych neměnila," dodává.

"Dřív bylo mateřství smyslem života ženy, nechápu, kam se tohle vytratilo," konstatuje máma pěti dětí. "My teď uvažujeme o šestém potomkovi."

Evropa vymírá?

Lucie jde každopádně proti všem dobovým trendům vyspělých zemí. Jak ukázala německá studie auditorské firmy BDO a hamburského Institutu pro mezinárodní ekonomii (HWWI), nejnižší porodnost na světě mají naši západní sousedé. Výsledky průzkumu zveřejnil portál BBC.

Podle studie činí porodnost v Německu za posledních pět let v průměru 8,2 dětí na 1000 obyvatel, čímž Němci v negativních číslech předstihli Japonsko, kde se narodilo 8,4 dětí na 1000 obyvatel. Následují Portugalsko a Itálie s průměrem 9,0, resp. 9,3 dětí na tisíc obyvatel. Ve Francii a Spojeném království je to potom průměrně 12,7 porodů na 1000 obyvatel.

Čtěte také: Možná vyhyneme: Reprodukční strategie žen se mění!

Ani Česká republika s 10,2 dítěte na 1000 obyvatel na tom není nejlépe, od loňska se však - hlavně díky přistěhovalcům - objevuje vzestupný trend přistěhovalcům. Jen pro srovnání: Nejvyšší porodnost, 50 novorozenců na 1 000 obyvatel, zaznamenali v Nigérii.

Proč moderní ženy ztrácejí zájem o mateřství a jak situaci řešit však odborníci nevědí. Jisté je pouze to, že rostoucí průměrný věk populace má negativní dopady. Německo je toho příkladem: Zatímco nyní je 61 procent lidí v produktivním věku (mezi 20 a 65 lety), za 15 let by jejich podíl mohl klesnout na 54 procent.

Kdo uživí důchodce?

Otázka je jasná: Kdo bude živit ty, kteří už nepracují? "Bez silného pracovního trhu nedokáže Německo dlouhodobě udržet svou hospodářskou sílu," uvedl pro BBC spoluautor studie Arno Probst. Řešení vidí nejen v imigrantech, ale také ve větším počtu pracujících žen.

Měly by se tedy životní postoje paní Lucie stát příkladem pro ostatní? Jenže jak donutit ženy k mateřství, když po něm netouží... Vyřeší snad problém mladí migranti, jak si myslí německá kancléřka, nebo by jen stačilo, aby stát začal cíleně podporovat rodiny s dětmi?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Porodnost prudce klesá. Kdo za to může? Stát!

Lékaři už vzdali boj, miminko ožilo mámě v náručí

Vymřeme? Každý druhý Čech má špatné spermie

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama