reklama

Navštivte s dětmi místa, kde se projevují tajemné síly!

Kam vyrazit za mlhavých podzimních dnů? Přece za tajemstvím, které děti tolik milují! Ať už jde o síly vysloveně pozitivní, nebo trochu strašidelné, vaše ratolesti dobrodružství určitě ocení.

Foto: g2.cz

Kam vyrazit za mlhavých podzimních dnů? Přece za tajemstvím, které děti tolik milují! Ať už jde o síly vysloveně pozitivní nebo trochu strašidelné, vaše ratolesti dobrodružství určitě ocení.

Jestliže cítíte únavu po pracovním týdnu, doporučujeme společně zakusit na vlastní kůži pozitivní energii sluneční pyramidy. Pro milovníky památek sice už skončila sezóna, nicméně spousta zřícenin je přístupná i v zimě. Patří mezi ně i hrad Kostomlaty, kde straší duch s kalichem na čele. Nabrat síly na toulky barevnými podzimními lesy můžete na vesnickém statku U kočky za komínem v Netvořicích. A krásně bát se vaše děti budou v plzeňském Muzeu strašidel nebo na Dni duchů v Perníkové chaloupce pod hradem Kunětická hora u Pardubic.

Na Kostomlatech straší

U obce Kostomlaty pod Milešovkou ční ve výšce 566 m nad mořem trosky stejnojmenného hradu. Na místě bájného slovanského hradiště Sukoslav ho kolem roku 1300 postavili páni z Rýzmburku. V roce 1434 ho pak dobyl Jakoubek z Vřesové, který údajně v Kostomlatech straší dodnes. Po bitvě u Lipan totiž zradil husity a přešel na stranu Zikmunda, za což se zjevuje v podobě ducha s černou skvrnou kalichu na čele.

Od konce 16. století byl hrad pustý a ve století 19. na jeho nádvoří přibyl hostinec. Z východní části hradu je potom pěkný pohled na zalesněné kopce Českého středohoří. Dobře jsou vidět i hřebeny Krušných hor, město Teplice a hrad Doubravská hora. Hrad je přístupný po celý rok a dovede vás k němu zelená turistická značka.

Sluneční pyramida dobije energii

Dřevěná sedmimetrová pyramida patří k zajímavostem Moravské Nové Vsi. Dá se v ní bydlet či jen tak posedět, relaxovat a čerpat pozitivní energii. Je vhodná i pro rodiny s malými dětmi, jimž poskytuje bezpečný prostor k hrám na velké zahradní terase. Do domu se vstupuje z typické vinařské uličky plné vinných sklepů a kolem domu vede cyklostezka.

Muzeum, kde bydlí strašidla

Muzeum strašidel najdete na západní straně náměstí Republiky v samém centru Plzně. Ve sklepení bývalého hostinského domu, dnes již zbořeného, stojí nyní hotel Central. Samotný dům, jeho podzemí i celé Plzeňsko jsou protkány pověstmi, pohádkami, tajemnými bytostmi a strašidly z dávných časů. Bájný kníže Radouš, vodníci, čarodějnice, Saracénský čert, ohnivý pes, draci a jiná havěť nestoudná patří neodmyslitelně ke kraji pod Radyní a jistě potěší malé i velké návštěvník. Přijďte se krásně bát!

Pohoda U kočky za komínem

Útulné, přátelské prostředí, vlídné jednání a vstřícnost nabízí vesnický statek U kočky za komínem v Netvořicích. Leží nedaleko Sázavy, asi 40 km jižně od Prahy. Překvapí osobitým kouzlem starý časů, kdy slib měl váhu a slovo platnost. Návštěvníci si mohou dát malé občerstvení v kavárničce, navštívit pestrobarevné Muzejíčko smaltu, nakoupit řemeslné suvenýry či nakouknout do stylového vetešnictví plného různých starobylostí. Večer se dá posedět u ohníčku na zahradě a upéct klobásku od místního vyhlášeného řezníka. A pokud se vám v místě zalíbí, lze přespat na půdě za komínem v kočičích postýlkách nebo v babiččině malovaném pokojíčku, kde na děti dohlédnou staří medvědi. 

Den duchů v Perníkové chaloupce

Perníková chaloupka pod hradem Kunětická hora u Pardubic tradičně otevře tajemná a strašidelná zákoutí dne 17. listopadu od 9 do 16.30 hodin. Prohledejte šatník a přijďte v pohádkovém či strašidelném kostýmu na Den duchů! Užijete si jedinečný rej nadpřirozených bytostí, parádní malování obličeje od paní Dagmar Růžičkové, černé divadlo s Čertovskými pohádkami a hodování duchů barona Drasche a pardubických kavalírů s dámami v Rytířském sále. Na budoucnost se můžete osobně zeptat televizní a rozhlasové věštkyně a kartářky Jany Skálové, lze si také prohlédnout Muzeum perníku s perníkářskou dílnou Ježibaby nebo opéci voháňku či vocásek na ohništi pro 12 měsíčků.

zdroj: g2.cz, slunecnipyramida.cz, muzeumstrasidel.cz, ukockyzakominem.cz, pernikova-chaloupka.cz

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama