reklama

Máte psa? Možná bude vaše dítě chrápat. Nebo také ne.

Děti, které žijí v rodinách se psy, možná budou v dospělosti chrápat. Nasvědčují tomu výsledky švédské studie. Na druhou stranu němečtí odborníci publikovali výsledky výzkumu, podle kterého soužití se čtyřnohými přáteli naopak podporují odolnost proti alergiím, astmatu a ekzémům. Nabízíme vám pro srovnání oboje fakta. A teď si vyberte… Jak se v tom vyznat?

Dítě a pes
Dítě a pes | Foto: Profimedia.cz

Děti, které žijí v rodinách se psy, možná budou v dospělosti chrápat. Nasvědčují tomu výsledky švédské studie.

Na druhou stranu němečtí odborníci publikovali výsledky výzkumu, podle kterého soužití se čtyřnohými přáteli naopak podporují odolnost proti alergiím, astmatu a ekzémům. Nabízíme vám pro srovnání oboje fakta. A teď si vyberte…

Milovníci psů chrápou

„Prostředí, v němž děti žijí v raném věku, může ovlivnit, zda budete v pozdějším věku chrápat či nikoliv," uvádí Karl Franklin, vedoucí studie a lékař univerzitní nemocnice v Umea. Studie byla publikována v časopise Respiratory Research.

Franklinův tým dotazoval více než 15,5 tisíc můžu a žen Švédska, Norska, Islandu, Dánska a Estonska ve věku 25-54 let. To už je hodně velký reprezentativní vzorek populace. Z výsledků vyplynulo, že jako dospělí nejčastěji chrápali ti, kteří měli v dětství psa a zároveň trpěli respiračními infekcemi. „Proměnné jako psi a infekce zřejmě mohou přispět ke zvětšení krčních mandlí," shrnul Karl Franklin. Jak nicméně dodal, výsledky studie nejsou důvodem k tomu, aby se děti vzdaly zvířecího mazlíčka. Na to je potřeba další zkoumání.

Milovníci psů jsou odolní

K úplně opačným výsledkům pak došli experti z Institutu epidemiologie při Heimboltzově centru v Mnichově. Podle nich naopak děti vyrůstající se čtyřnohým přítelem trpí alergiemi, astmatem a ekzémy jen zřídka. Psi totiž prý imunitu dětí posilují.

Vedoucí výzkumného týmu Joachim Heinrich sledoval 3000 dětí od narození do 6 let. Z krevních testů pak vyplynulo, že ty, které žily v domácnosti se psem, byly méně citlivé vůči pylům a dalším vdechovaným alergenům, které mohou vyvolat astma, alergické záněty nosohltanu a ekzémy. Jejich imunitní systém byl totiž časně stimulován. Studie byla publikována v odborném časopise European Respiratory Journal.

Ale pozor na kočky!

Zatímco pejskové možná mohou alergickým dětem pomoci, s kočkami je to přímo naopak. Kočka v bytě alergické reakce totiž zhorší. Na to pro změnu přišel tým expertů z Ohia. Proč tomu tak je, alergologové netuší.

Zatímco podle některých statistik poklesají u alergických děti s pejskem senzitivní reakce imunity až čtyřikrát, v přítomnosti kočky naopak prudce rostou. Všechny sledované děti byly navíc testovány na sedmnáct dalších alergií. „Děti, které žily v přítomnosti kočky před prvním rokem života a byly alergické na kočky podle kožního testu, měly do čtyř let věku třináctkrát častěji ekzém. Zatímco u dětí, které se narodily do domácnosti se psem a měly pozitivní alergologický kožní test na psy, se ekzém do věku čtyř let rozvinul mnohem vzácněji," uvedla doktorka Tolly Epsteinová z University of Cincinnati.

Jak jste na to s pejsky u vás doma vy? A co si myslíte o průzkumech, které se ve výsledcích takto rozcházejí? Diskutovat o tom můžete pod článkem a hlasovat v naší anketě.

zdroj: psi-jmena.cz, muj-pes.cz

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama