reklama

Nedejte se: Máte právo reklamovat hračky

Nejvíc hraček kupují rodiče před Vánoci. Některé ale nefungují tak, jak mají, a končí v koši. A to je škoda. Podle zákona se totiž i na hračky vztahuje dvouletá záruční doba. Většina rodičů však možnost reklamace nevyužívá.

Rozbité hračky
Rozbité hračky | Foto: Profimedia.cz

Nejvíce hraček kupují rodiče před Vánoci. Některé ale nefungují tak, jak mají, a končí v koši. Což je škoda.

Podle zákona se totiž i na hračky vztahuje dvouletá záruční doba. Většina rodičů však možnost reklamace nevyužívá. Nevědí o tom.

Když pejsek doštěká

Ze zákona je hračka spotřebním zbožím, na které se vztahuje dvouletá záruční doba. V případě závady na hračce mají tak rodiče možnost využít reklamace, případně žádat vrácení peněz. A nemusí jít jen o drahé sportovní náčiní.

Doporučujeme: Jak vrátit nevhodný dárek: Stačí vám účtenka?

"Setkávám se s rodiči, kteří například dětem koupili štěkacího pejska, který má uvnitř zašitou baterii tak, že ji nejde jednoduše vyměnit. Pejsek proto doštěká týden po zakoupení. V takovém případě bych určitě reklamaci využila," popisuje Lenka Petýrková, která se zabývá spotřebitelskou problematikou.

Zapomeňte na krabici!

Nenechte se zmást výhradami prodejce: K reklamaci nepotřebujete krabici ani visačku. K reklamaci je potřeba doložit pouze rozbitou hračku a doklad o koupi. Krabice (například u elektroniky či u bot) ani visačka (u oblečení) není podmínkou.

Prodávajícímu je pouze potřeba vysvětlit, v čem spočívá problém, a nechat si vystavit písemný záznam o reklamaci. "Prodávající je ze zákona povinen vydat kupujícímu potvrzení o tom, kdy reklamaci podal, jak proběhla náprava a jak dlouho trvala," upozorňuje Lenka Petýrková. Lhůta na vyřízení reklamace je 30 dnů.

Reklamovat lze všecko

Reklamovat můžete každou věc, pokud přestane sloužit svému účelu v zákonné lhůtě 2 roky. Nároky na reklamaci nelze uplatnit pouze ve dvou případech:

  1. Když je hračka mechanicky poškozena. "Pokud například dítě spustí autíčko na vysílačku ze schodů, tak se na tuto vadu záruka nevztahuje," vysvětluje Miroslav Huml ze spotřebitelského serveru.
  2. Když je zboží opotřebené užíváním. "Všechny předměty mají určitou životnost. Třeba vypsanou fixu ve dvouleté lhůtě skutečně reklamovat nepůjde," dokládá na příkladu Miroslav Huml.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

20 jednoduchých způsobů, jak si zlepšit život

Na malostranském hřbitově leží svatá holčička

Kolik kávy denně je OK a kolik už je moc?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama