reklama

Krásná a neobvyklá jména pro chlapečky: Inspirujte se!

Andrej, Kristián, Matyáš, Norbert, Oliver, Tobiáš. Pěkná jména, viďte? Dali byste je svému synovi? Záliba v podivuhodných pojmenováních dětí je dnes u rodičů módní. Ratolesti ovšem ve většině případů originalitu rodičů kupodivu nesdílejí...

Kluci
Kluci | Foto: Profimedia.cz

Andrej, Kristián, Matyáš, Norbert, Oliver, Tobiáš. Pěkná jména, viďte? Dali byste je svému synovi?

Záliba v podivuhodných pojmenováních dětí je dnes u rodičů módní. Ratolesti ovšem ve většině případů originalitu rodičů kupodivu nesdílejí...

„Nechtěli jsme, aby se náš syn jmenoval úplně obyčejně. Ale zároveň jsme mu chtěli dát volbu, aby mohl splynout s ostatními dětmi, pokud bude sám chtít. Tak jsme mu vybrali jména hned dvě: obyčejného Vojtěcha a k němu jako druhé krásné staré vikingské jméno Ivor - bojovník. A co myslíte, jak si vybral? Ve svých šestnácti letech nám vyčítá, že dostal pěkně pitomý jméno Vojtěch, a proč se nemohl jmenovat třeba Tomáš nebo Petr. A vznešeného Ivora zapírá úplně, postěžovala si nám čtenářka Lea.

„Ohledně nesmyslnosti jména jsem se nejvíc pobavila, když se můj učitel tance před námi vychloubal jménem svého syna. Dostal jméno Miguel Nikola Kulhavý... Chudák kluk!" komentuje podobnou rodičovskou tvůrčí aktivitu čtenářka Kristýna

Jak tedy vybrat jméno?

Mějte na paměti, že ho vaše dítě ponese po celý život. Proto by pojmenování mělo splňovat alespoň základní zásady. Jaké to jsou?

  • Volte jméno podle svého vkusu, klidně i neotřelé, ale mějte na paměti, že by mělo být v kalendáři.
  • Důležité také je, aby si váš prcek při jeho vyslovení nezlámal jazyk. A také, aby z něj šly dělat dobře zdrobněliny a zkratky.
  • Jméno se má hodit k příjmení, aby kombinace nepůsobila směšně. Pokud vlastníte české příjmení, doplňte ho českým jménem. Určitě lépe působí například Tomáš Nový, než Amadeus Nový.

Rodová tradice a bible

Pojmenovat dítě po předcích, často po babičce či dědečkovi, bývala tradice, která jednu dobu zcela upadla. Nyní opět zažívá boom. Inspirací mohou být i jména osob, kterých si rodina váží a má je ráda. Další variantou je podlehnout okolí a módním trendům a vybírat ze jmen, jež momentálně frčí. Supermoderna je, zvolíte-li pro své dítko biblické jméno.
 
My vám nabízíme pět tipů na jméno, které nevyvolá u ostatních dětí smích, a přesto vašeho syna odliší. Jak se vám líbí...

Andrej: mužské jméno řeckého původu, v originále Andreas. Vykládá se jako „mužný, statný, odvážný". Stejný původ má i jméno Ondřej. Známí nositelé jména: americký výtvarník a provokatér Andy Warhol, režiséři Andrej Tarkovskij (Rusko) a Andrzej Wajda (Polsko), ruský básník Andrej Andrejevič Vozněsenskij, polský spisovatel Andrzej Sapkowski. Andrej slaví svátek hned dvakrát: 30. listopadu a 11. října.
Další jména od A: Alan, Armando, Arnošt

Kryštof: mužské jméno řeckého původu, v originále Christoforos, což je složenina slov Christos - olejem pomazaný a ferein - nosit. Vykládá se symbolicky jako „nosí Krista v srdci". Variantou je jméno Krištof. Známí nositelé jména: španělský mořeplavec portugalského původu Kryštof Kolumbus, český šlechtic Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic, český herec Kryštof Hádek, česká hudební skupina Kryštof, svatý Kryštof - ochránce poutníků a automobilistů. Kryštof slaví svátek 18. září.
Další jména od K: Kevin, Kristián, Kasius

Marián: mužské jméno latinského původu, v originále Marianus. Původní význam pochází z latinského slova masl - muž. Je to přídavné jméno k Marius, tedy „náležející k římskému rodu Máriů". Variantou je Marian. Známí nositelé jména pocházejí hlavně za Slovenska: politik Marián Čalfa, herec Marián Labuda, hudebník Marián Varga. Marián slaví svátek 25. března.
Další jména od M: Matyáš, Max, Maxim, Merlin

Sven: mužské jméno staroislandského původu, v originále Sveinn. Vykládá se jako „mladík, mládenec, mladý bojovník". Známí nositelé jména: švédský tenista Sven Davidson, švédský cestovatel Sven Hedin. Sven slaví svátek 13. srpna.
Další jména od S: Samuel, Soter, Sebastián

Tobiáš: mužské jméno hebrejského původu. Vzniklo pořečtěním hebrejského jména Tovijahu (Tovija, Tuvja) a vykládá se jako „Hospodin je dobrotivý" případně „Mým dobrem je Hospodin". Známí nositelé jména: rakouský herec Tobias Moretti, němečtí zpěváci Tobias Regner a Tobias Sammet, izraelský básník slovenského původu Tuvja Ribner. Tobiáš slaví svátek 2. listopadu.
Další jména od T: Theodor, Tadeáš, Tibor, Tristan

A co vy, milí čtenáři? Dáváte přednost třeba klasickému českému Honzovi, nebo byste po japonském vzoru svého syna klidně pojmenovali Akuma, tedy ďábel? Jaké nejzvláštnější mužské jméno jste kdy slyšeli? Jaké se vám líbí a jak byste se rozhodně jmenovat nechtěli? Diskutovat o tom můžete pod článkem a hlasovat v anketě.

Jaká jména rodiče vybírají?

  • Adam
  • David
  • Filip
  • Jakub
  • Jan
  • Lukáš
  • Matěj
  • Ondřej
  • Vojtěch
  • Tomáš


"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama