reklama

Rakovina prsu: Může ohrozit i muže?

Jsou chvíle, kdy se život obrátí vzhůru nohama. Pokud vám lékař říká „Ten nádor je zhoubný," právě ji zažíváte. Nejste v tom sami. A nejspíš se vyléčíte.

Foto: Isifa/Thinkstock

Jsou chvíle, kdy se život obrátí vzhůru nohama. Pokud vám lékař říká „Ten nádor je zhoubný," právě ji zažíváte. Nejste v tom sami.

Musíte se zorientovat v záplavě nových a náročných informací, stojíte před mnoha zásadními rozhodnutími. Potřebujete odvahu i možnost zasadit si získané informace do správného kontextu.

Pomoc nabízí Občanské sdružení Nejsi na to sama na webových stránkách rakovinaprsu.cz. V rámci internetového projektu Second opinion se může každý obrátit na tým špičkových odborníků z oboru histologie, onkochirurgie, onkologie a radioterapie, kteří mu umožní získat nezávislý názor na způsob léčby. Kromě novinek o léčbě, nových trendech a technologiích se zaměřuje i na samotné pacientky a jejich blízké. Cílem je, aby na rakovinu prsu nikdo nezůstal sám.

Rakovina: mluvte o ní!

Karcinom prsu je nejčastějším zhoubným nádorem diagnostikovaným u žen - ročně jich touto chorobou na světě onemocní více než půl milionu, v ČR pak kolem šesti tisíc. Utíkat je bláhové. Musíte bojovat!
 
Málokdo ví, že léčba prsních nádorů je jednou z nejúspěšnějších onkologických disciplín. Současná medicína má pro ni k dispozici širokou škálu prostředků a výsledky jsou tím lepší, čím dříve je nádor diagnostikován. V praxi však naráží na řadu překážek ze strany pacientů. Jsou to především:

  • tabuizace problematiky
  • nedostatečná informovanost
  • strach z neznámého
  • pasivita
  • ostych v komunikaci s lékařem
  • zábrany přijmout pomoc a podporu blízkých

Nestrkejte hlavu do písku!

Nahmatala jste si v prsu bulku a máte podezření na rakovinu. Trápíte se, ale k lékaři nejdete. Co kdyby podezření potvrdil? Lepší o tom nevědět... Dělat mrtvého brouka se ale v tomto případě nevyplácí! Nedovolte strachu, aby vás paralyzoval: včasná diagnóza znamená šanci na úplné vyléčení!

Prsa nejsou jen ženská záležitost!

Muži rakovinu prsu často podceňují, prsa jsou přece ženská záležitost... Omyl, pánové! Byť vás nezdobí lepé tvary, vaše tkáň pod bradavkami je podobná té ženské. I v ní může bujet zhoubný nádor.

Včasná diagnóza je přitom důležitější než u žen. Protože jde o vzácný typ nádoru, lékaři s ním mají méně zkušeností. Prvním příznakem je hmatatelná bulka v oblasti hrudníku, proto by si i pánové měli čas od času mužný hrudník prohmatat.

Na muže připadá jeden ze sta nádorů prsu. Více než čtvrtina z nich onemocnění podlehne. Většinou jsou obětí muži po šedesátce, ale smrtelná choroba se nevyhýbá ani mladíkům. „Bulku v prsu jsem ignoroval, dokud mě přítelkyně nedonutila jít k lékaři. Když mi řekli, že mám rakovinu prsu, byl jsem v šoku. Jsem nejmladší případ v Británii," uvedl pro deník Sun čtyřiadvacetiletý Nicky Avery, jemuž lékaři odňali celou bradavku a kus svalu.

Jak jste na tom vy, naši čtenáři a čtenářky? Kontrolujete pravidelně svá prsa? Pokud ne, měly a měli byste začít!

zdroj: thesun.co.uk, rakovinaprsu.cz


--------------------------------------------------------------------------------

Rakovina - jak s ní bojovat?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama