reklama

Dovolená s dětmi? Aby to nebyly galeje!

Odjíždíte vystresovaní z toho, co všechno jste zapomněli. Děti vycítí vaši nervozitu a zlobí ještě víc než obvykle. Vydrží jim to celý týden a vy se vracíte vyčerpaní ještě víc, než když jste na rodinnou dovolenou odjížděli... Lze se vůbec podobné situaci vyhnout? Nabízíme vám 6 dobrých rad, jak si užít dovolenou i s dětmi a vrátit se spokojení, opálení, odpočinutí a výborně naladění.

Foto: Isifa/Thinkstock

Odjíždíte vystresovaní z toho, co všechno jste zapomněli. Děti vycítí vaši nervozitu a zlobí ještě víc než obvykle. Vydrží jim to celý týden a vy se vracíte vyčerpaní ještě víc, než když jste na rodinnou dovolenou odjížděli...

Samozřejmě se pod náporem okolností stihnete několikrát pohádat s manželem či manželkou - stačí zmrzlina na dětském tričku, spálená ramena či jakákoli jiná malicherná záminka - seřezat potomka a sami sebe zapřísahat, že příští rok už nebudete podobné martyrium za žádnou cenu opakovat.

Lze se vůbec podobné situaci vyhnout? Zařiďte dovolenou s dětmi tak, abyste si ji opravdu vychutnali! Nabízíme vám 6 dobrých rad, jak si užít dovolenou i s dětmi a vrátit se spokojení, opálení, odpočinutí a výborně naladění.

Rada 1: Vybírejte s rozmyslem - a s předstihem

Prvním přikázáním je správná volba. Netahejte činorodého manžela na pláž, kde se bude celý den jenom válet! Nesnažte se přesvědčit utahanou mámu dvou malých dětí, že horská chalupa, kde se voda nosí po vědrech ze studny vzdálené 200 metrů, je ráj na zemi! Dohodněte se a zvolte kompromis: třeba pobytový zájezd s výlety do okolí. Nebo horskou chalupu s odpovídajícím zázemím a stravou v ceně pobytu.

A nezapomeňte pobyt rezervovat s dostatečným předstihem, protože nejzajímavější nabídky a nejlepší pokoje s výhledem na moře bývají prodané nejdříve. Pokud už se rozhodnete pro organizovaný zájezd, ohledně ubytování se vyplatí nešetřit. Výhodou bude fakt, že dětské postýlky nebo přistýlky jsou často buď zdarma, nebo za symbolický poplatek.

Rada 2: Nekupujte zajíce v pytli

Při výběru hotelu se zajímejte také o neoficiální zdroje informací. Hodně se dozvíte z názorů turistů na diskusních fórech u jednotlivých destinací. Možná zjistíte, že "stylové středomořské vybavení" v katalogu cestovky znamená ve skutečnosti starý rozvrzaný nábytek a otlučené kachličky v koupelně. Nebo naopak, že místní hotelová kuchyně by klidně mohla aspirovat na michelinské hvězdičky. Navštívit můžete také nezávislé recenzní portály, například Holidaycheck.cz.

Rada 3: Přizpůsobte se místnímu rytmu

Pokud trávíte dovolenou s dětmi u moře, přizpůsobte prostředí svůj denní rytmus. Ne nadarmo jižní národy v nejteplejších hodinách dne drží siestu! Zkuste si během dovolené s malými, ale i staršími dětmi také vy udělat čas na tento specifický odpočinek. Večer si pak všichni společně můžete užít společenskou zábavu v hotelu nebo ráchání u vody o to déle. Uvidíte, jak děti změnu ocení.

Rada 4: Dopřejte dětem zábavu

Děti chvíli neposedí a potřebují spoustu podnětů a zábavy. Při balení proto nezapomeňte na nejrůznější nafukovací hračky, bloky, pastelky, knížky a časopisy či společenské hry, které vám zpříjemní společný pobyt.

Rodiny s dětmi také ocení ubytování s dostatečným zázemím pro trávení volného času s dětmi: bazény a herny, animační programy přes den a dětské diskotéky večer, dětská židlička a menu pro nejmenší v hotelové restauraci, kluby, které zajišťují společenskou zábavu dětem i dospělým - to vše umožní dospělým prožít v pohodě společný čas, ale také si od ratolestí alespoň na chvilku oddechnout. Využijte animačního dopoledne, odevzdejte děti mladým instruktorům a vydejte se na romantickou procházku po pláži jenom ve dvou!

Rada 5: Nepodceňte délku cesty

Pro poklidný let se vyplatí vzít dětem do příručního zavazadla oblíbené hry a pohádky, aby cesta lépe ubíhala. U her záleží na individuální preferenci dítěte, pohádky užijete jak v audio, tak video formě. Osvědčená je též zbrusu nová neokoukaná hračka. A velmi užitečné a pohodlné jsou nafukovací polštářky - nevěřili byste, jaký je to rozdíl, klimbat s nimi, či bez nich! Vyzkoušejte, budete mile překvapeni a daleko méně unavení z cestování.

Rada 6: Balte s předstihem

Stresy na poslední chvíli nevedou k ničemu dobrému. Vyčleňte si klidně na balení celý týden - půl hodinky po večerech určitě zvládnete a budete připraveni v klidu a bez nervů.

Nezapomeňte také na cestovní pojištění. Stojí jen desítky korun na osobu za den a při drobných úrazech či nemocech budete rádi, že platba v eurech nejde z vašeho účtu. Nachlazení z klimatizace, bodliny z mořského ježka, prudká alergická reakce nebo jen „obyčejný" úžeh - to všechno jsou běžné události, které vás prostě na dovolené mohou potkat. Také pojištění důležité při ztrátě nebo poškození zavazadel stojí za úvahu - musíte ale číst i malá písmenka ve smlouvě, protože mnohé pojišťovny nakonec nahradí daleko méně, než byste očekávali.

zdroj: ckneckermann.cz

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama