reklama

Andělé existují! Kdo doopravdy jsou a jak vypadají?

Určitě ne jako náš úvodní obrázek. Tak si je lidé sice představují, aby se jich nebáli, ale ve skutečnosti... Ve skutečnosti jsou ovšem strašliví!

Foto: Isifa/Thinkstock

Určitě ne jako náš úvodní obrázek. Tak si je lidé sice představují, aby se jich nebáli, ale ve skutečnosti... Ve skutečnosti jsou strašliví!

S anděly se dostáváme na samou hranici metafyziky. Nebo také čarodějnictví, jak je komu libo. A pokud budete číst pozorně, možná se budete bát.

Andělé s šesti křídly

Andělé byli podle bible stvořeni ke chvále a uctívání Boha. Jejich jméno pochází z řeckého slova angelos, neboli posel a jsou jich "desetitisíce desetitisíců". S buclatými putti od Raffaela ovšem nemají nic společného!

Podle popisů v bibli by nás vyděsili skoro stejně jako čerti, jde vlastně o chiméry složené z lidí a zvířat. Naštěstí jsou andělé duchové a jejich tělo je tudíž nehmotné.

Jak vypadají? Možná takto:

Nebo ještě daleko děsivěji. Každopádně víme, že se dělí na serafy a cherubíny a občas na sebe prozíravě berou lidskou podobu, aby nás moc nevylekali. Serafové (jejich jméno znamená v překladu "planoucí") mohou mít podle proroka Izaiáše až šest křídel...

Prohlédněte si skutečný portrét: Víme, jak vypadal sv. Mikuláš!

Čtyři tváře, křídla, ruce...

Cherubové mají podle proroka Ezechiela křídla čtyři, dělí se podle hodností a úkolů jim svěřených a dokonce používají zbraně.

"A zvuk křídel cherubů bylo slyšet až do vnějšího nádvoří jako hlas Boha všemocného, když mluví. U cherubů bylo totiž vidět pod křídly cosi podobného lidské ruce. Celé tělo, záda, ruce i křídla cherubů, stejně jako kola, byla dokola plná očí, u všech čtyř kol. Každá bytost měla čtyři tváře.

První byla tvář cheruba, druhá lidská, třetí lví, čtvrtá orlí. A cherubové se vznášeli - to jsou ty bytosti, které jsem viděl u průplavu Kebaru. To jsou ty bytosti, které jsem viděl pod trůnem Boha Izraele u průplavu Kebaru. Poznal jsem, že to jsou cherubové. Každý měl čtyři tváře a čtyři křídla a pod křídly ruce podobné lidským," praví pod silným dojmem z věštecké vize kniha Ezechiel.

Tak co vy na to? Ještě byste se chtěli setkat s andělem? Nebo v ně ani vůbec nevěříte? O tom můžete diskutovat pod článkem a hlasovat v anketě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co by se stalo, kdyby Ježíš přišel na svět v ČR 2014?

Nejčastěji manželské hádky? O naprostých blbostech!

Tip: Jak skladovat chléb, aby vydržel dlouho čerstvý

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama