reklama

Zvířata zvyšují dětem sebevědomí: Vyražte na farmu!

Dnešní děti poznají spíš exotické zvíře ze zoo než obyčejné domácí. A to je škoda, protože podle nejnovějších průzkumů vědců by se právě od nich mohly hodně naučit!

Foto: Isifa/Thinsktock

Dnešní děti poznají spíš exotické zvíře ze zoo než obyčejné domácí. A to je škoda, protože podle nejnovějších průzkumů vědců by se právě od nich mohly hodně naučit!

"Domácí zvířata mohou plnit v životě dětí mnoho rolí. Jsou to kamarádi, kteří ho berou takové, jaké je - což může řešit pocity nejistoty, komplexy i osamělost. Zvíře tak přirozeně zvyšuje narušené sebevědomí. I kratičký, třeba půlhodinový kontakt dítěte se zvířetem zlepšuje psychický stav, zmírňuje úzkost, napětí i případný stres," píše se v nedávno zveřejněné studii odborníků z Human-Animal Studies ve Washingtonu, kteří zkoumají vztahy mezi lidmi a ostatními živočichy.

Ne vždy si můžeme dovolit chovat chlupatého kamaráda přímo doma. V takovém případě je vynikajícím řešením zamířit na některou z turistických farem. Nabízíme vám pár zajímavých tipů.

Protože jsou chlupatá...

Ano, právě proto máme zvířata rádi. Vědcům se totiž podařilo vypozorovat, že kontakt se psy, kočkami, koňmi, osly a dalšími teplokrevnými a osrstěnými živočichy prokazatelně příznivě působí na lidský mozek. Když obejmeme savce, rychle se uklidníme a zlepší se nám nálada. Uvolní to totiž serotonin, hormon štěstí. Právě proto jsou zvířátka využívána k terapiím.

10 nejkrásnějších psích plemen: Uvidíte je ZDE >>

Ale zpět k dětem: zvířata jim dodají nejen sebevědomí. Pomocí němých tvorů se lidská mláďata učí odhadovat cizí potřeby i pocity, aniž by k tomu potřebovala slova, nebo dokonce příkazy. To trénuje empatické schopnosti, ale také samostatnost.

Mazlicí zóna děti nadchne

Nejen jehňátka, zajíčci a oslíci, ale také výr, poštolky, veverky či kuny. Všechna tato zvířata si mohou děti pomazlit na farmě Blaník. "Kromě zóny všech možných domácích zvířat, která děti mohou krmit nebo se s nimi i mazlit, jsme u nás vytvořili zónu handicapovaných živočichů, kteří se už nemohou vrátit do přírody - od výrů přes poštolky až po veverky či kuny," vyjmenovává majitel farmy Miloš Zapletal.

Na farmě máte pocit, že jste u babičky na venkově: po dvorku běhají husy, v ohradě se pasou ovce a kozy. V "mazlicí zóně" se děti mohou přitulit k novorozeným jehňátkům a kůzlátkům, pozorují zblízka prasátka a drůbež, dosyta se povozí na ponících a oslících, dokonce si na ně mohou udělat řidičák. V neděli se křtí nová mláďátka, jimž malí návštěvníci vybírají jméno, každou sobotu  se pořádají svatby zvířat: Rekordmanem je v tomto směru oslík Ramisan, který do chomoutu vstupuje tak rád, že má už několik žen. "Dětem vysvětlujeme, že je z Arábie, a tak jich může mít, kolik chce," usmívá se Zapletal.

Čtěte také: Desatero pro cestování s dětmi

Kromě zvířátek čekají děti na farmě i netradiční atrakce: zmenšenina nedaleké bájné hory Blaník s parádní rozhlednou a se skluzavkou, tajemná jeskyňka, která navazuje na tajnou svatováclavskou chodbu z Blaníku na Pražský hrad a děti v ní uvidí pozůstatky rytířského brnění a zbroje. Nechybí ani dřevěný keltský hrad se skokem do slámy, hnízdo s keltským druidem s laserovýma očima, magické kamenné bludiště a les nočních skřítků, vedoucí korunami stromů, v němž děti mohou nahlédnout do jejich chaloupek.

Dovolená v sedle

Jen málokteré velké zvíře působí na člověka tak pozitivně jako kůň. Není to náhodou, že hipoterapie patří k nejúčinnějším léčebným metodám. Kam vyrazit za kouzlem westernové romantiky? Užijete si ho ve východočeské Vápence u Stárkova na rodinném ranči Gallop. Ranč nabízí několikahodinové i celodenní vyjížďky na koních půvabnou krajinou Náchodska a polsko-kladského pomezí. Můžete si vybrat z více jezdeckých programů podle schopností a zkušeností jezdce. K hobby majitelů patří i život severoamerických indiánů.

Putování na koních po Litoměřicku a CHKO České středohoří potom nabízí rodinná farma Zababeč v Třebušíně, ať už je to jednodenní výlet, víkend nebo třeba týdenní putování na koních až do Německa. Na agroturistiku, letní dětské tábory, chov koní, koz a oveček je zaměřen také ranč u Kulhavé sovy v Klokočově u Vítkova, v krajině Oderských vrchů. Místní jezdecký oddíl nabízí ve spolupráci se Střediskem volného času Vítkov spoustu zajímavých programů pro děti v průběhu celého roku.
 
zdroj: farmablanik.cz, kudyznudy.cz, ranc-klokocov.estranky.cz

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejvyšší čas objednat letní tábor: Tipy na ty zajímavé

Nejkrásnější pražské atrakce: Děti tam vydrží hodiny

Koupíme si axolotla! Nejbláznivější domácí mazlíčci

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Láká vás agroturistika?


 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama