reklama

Jak chránit děti před zlými lidmi a úchyly?

"Taky tě baví hry na počítači? Mám super program - řízení letadla. Nechceš si ho vyzkoušet?" Jedenáctiletý kluk jde za neznámým mužem jako beránek. Najdou ho až za měsíc, ve stavu, který se z ohledů na rodiče nedá ani popsat.

Foto: Isifa/Thinkstock

"Taky tě baví hry na počítači? Mám super program - řízení letadla. Nechceš si ho vyzkoušet?" Jedenáctiletý kluk jde za neznámým mužem jako beránek. Najdou ho až za měsíc, ve stavu, který se z ohledů na rodiče nedá ani popsat.

Přestože většinu hrůz spáchají na dětech (ne)lidé z jejich blízkého okolí, noční můrou rodičů je, že jejich dětem ublíží cizí osoba. Jde to opravdu snadno. Do dvanácti let není totiž dětský mozek schopen abstraktních úvah, takže ve spojení se sociální naivitou jen stěží dokáže poznat nebezpečnou situaci. Absurditu výzvy "Pojď se mnou do lesa, dostaneš čokoládu. Neboj, čeká tam na tebe tatínek..." vůbec nepochopí. Jak tedy dítě ochránit? Názornou ukázkou!

Zahrajte si divadlo

Situace, kdy se děti ocitnou v ohrožení, potřebují vyzkoušet na vlastní kůži. Připravte jim proto malé divadlo. Začněte teoretickou přípravou. Děti by měly znát vlastní tělo, vědět, jak funguje, jaké doteky si vůči němu mohou a nemohou dospělí dovolit. Měli byste je poučit, že cizí lidé by jim bez svolení rodičů neměli nic nabízet - ať už je to čokoláda, hra nebo tajemství. A také by děti měly vědět, že útok většinou přichází od lidí navenek příjemných, které mohou dokonce i znát: vzdálení příbuzní, kolegové rodičů...

Drsný experiment: Ztratila se mi maminka! Více se dozvíte ZDE>>

Popište dětem ohrožující situace a způsoby, jak se v nich zachovat. Naučte je důrazně říkat NE i dospělým, nosit a používat píšťalku, křičet a utíkat v případě nečekané události. Vyzkoušejte je formou: Co bys dělal, kdyby a procvičte různé varianty chování.

Čtěte také: Moje dítě zmizelo! Únosy, které otřásly světem

A teď přijde to hlavní, překvapení. Dohodněte se s někým spolehlivým, koho dítě nezná nebo zná jen vzdáleně, a zahrajte divadlo. Nechejte ho, ať zkusí vašeho potomka vylákat do lesa. Pokud se to podaří (a bohužel nejspíš ano), už byste tam měli čekat a pořádně mu vynadat...

Kde číhá největší nebezpečí?

  • Prostředky hromadné dopravy - malé dítě nespouštějte z očí. pokud už větší dítě cestuje samo, musí přesně vědět, kde nastoupit a vystoupit, že by v kupé mělo sedět s více různými lidmi a že má v případě ohrožení hlasitě křičet, případně zatáhnout za ruční brzdu.
  • Veřejné toalety - vždy v doprovodu rodičů, v případě opačného pohlaví počkat hned před toaletou
  • Ulice za dne - zbytečně nevystavovat mobil, šperky a další cennosti, obecně nenosit příliš drahé oblečení. Rozhodně nenastupovat po žádnou záminkou do cizího vozu, byť je sebevíc atraktivní.
  • Ulice v noci - tam nemá dítě vůbec co dělat! Když už se to stane, musí vědět, že je třeba držet se frekventovaných míst a vyhnout temným, neznámým a odlehlým zákoutím. Děvčata by vždy měla mít doprovod na akci i zpět, někoho, koho dobře znáte.
  • park a les - je to smutné, ale ani tam nemá dítě samo vůbec co dělat!
  • silnice - nejezdit  autostopem, nikdy!
  • domov - ani tam nemusí být bezpečno. Dítě nesmí nastupovat s neznámým člověkem do výtahu nebo chodit ze zvědavosti dolů do sklepa. Nemělo by ani přiznat, že je samo doma - trénujte odpovědi: Maminka spí, táta si šel zakouřit na balkon.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Největší noční můry: Čeho se děti opravdu bojí?

Proč muži podléhají ňaderné přitažlivosti?

Test: Vaše zdraví - víte, čemu věřit a co je nesmysl?

Kam se obrátit v případě nebezpečí

  • Policie ČR: linka 158
  • Evropské tísňové volání: linka 112 (umí lokalizovat volajícího)
  • Linka bezpečí: nové číslo 116 11
  • Dětské krizové centrum: 241 48 41 49

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama