reklama

Rizika náhradního mateřství: "Trojka" se špatným koncem

Trojúhelník je základním schématem náhradního neboli surogátního mateřství. K tradiční roli matky a otce se zde přidává ještě třetí osoba - nositelka plodu a rodička. Náhradní mateřství je možné i v Čechách, představuje však pro biologické rodiče značná rizika.

Foto: Profimedia.cz

Trojúhelník je základním schématem náhradního neboli surogátního mateřství. K tradiční roli matky a otce se zde přidává ještě třetí osoba - nositelka plodu a rodička.

Náhradní mateřství je možné i v Čechách, zákony s náhradním mateřstvím de facto nepočítá, takže je ani nezakazuje, ale neupravuje. Ve světě se jedná o celkem běžnou záležitost. Představuje však pro nastávající biologické rodiče značná rizika.

Když se náhradní matka zamiluje...

...do "cizího" miminka, které nosí v bříšku, je zle! Podle občanského zákoníku je totiž matkou dítěte žena, která dítě porodila. Přestože do dělohy náhradní matky bylo implantováno embryo úplně cizích, biologických rodičů, miminko je její. Biologický otec musel dát ještě před porodem souhlas s otcovstvím. Biologická matka si po porodu musí dítě osvojit. Když se ho však náhradní matka odmítne vzdát, může na biologickém otci vymáhat výživné. A pokud by muž v průběhu těhotenství zemřel, stane se dítě dědicem a náhradní matka, pokud si ho nechá, může se domáhat i dědictví pro dítě.

Více o náhradním mateřství se dozvíte na Babyweb.cz >>

Biologická matka nemá v tomto případě obranu: Uzavření smlouvy o náhradním mateřství u nás legislativa neumožňuje, protože by odporovalo zákonu, podle něhož nejsou lidské bytosti objektem, nýbrž subjektem práv.

V ČR tajně - veřejně

Psychika maminky po porodu je nevypočitatelná, a tak není divu, že se u nás tímto způsobem narodily pouhé desítky dětí. Jedinou institucí, která zákrok otevřeně nabízí, je Klinika reprodukční medicíny a gynekologie ve Zlíně. Jako podmínku si klade, aby klientka měla anatomickou příčinu neplodnosti (absence dělohy, chybějící děložní sliznice nebo opakované potraty kvůli nedostatečnosti děložního hrdla).

Doporučujeme: Porodila vlastní vnoučata: je maminka i babička!

Klienti si náhradní matku hledají sami - často prostřednictvím internetu. Náhradní matka může být i vdaná, k zákroku ale potřebuje souhlas svého manžela. Poté podstoupí umělé oplodnění, při kterém jí je implantováno vajíčko klientky oplodněné jejím mužem.

Náhradní matky celebrit

Náhradní rodičovství za hranicemi naší republiky bývá často velice liberální. Známé jsou případy, kdy matka porodila dítě své dceři, takže se stala zároveň maminkou i babičkou. Náhradní rodičku využily také celebrity jako Sarah Jessica Parker nebo Nicole Kidman.

Pro S.J.P. to byla vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu jediná možnost: "Dlouhá léta jsme se s manželem snažili rozšířit rodinu. Vyzkoušeli jsme opravdu všemožné způsoby, až došlo na náhradní rodičku, způsob, nad kterým jsme s vážností diskutovali a který byl naší jedinou možností," přiznala médiím. A tak k synovi Jamesi Wilkemu Brodericovi, který byl počat přirozenou cestou v roce 2003, přibyla o šest let později dvojčátka Marion a Tabitha. Pochybnosti se samozřejmě dostavily, když se ale Sarah dozvěděla, že do její rodiny přibudou dvojčata, rozesmála se štěstím...

Případ Nicole Kidman byl podobný. V době manželství s Tomem Cruisem prodělala mimoděložní těhotenství, které muselo být ukončeno. "Moje plodnost byla jako hodně divoká jízda na horské dráze," uvedla v pořadu 60 minut. Stejně jako S.J.P., také Nicole přirozeně otěhotněla a porodila pouze jednou: s Keithem Urbanem počali dceru Sunday. Druhá dcera Faith se narodila náhradní rodičce, až když bylo Nicole 44 let. Z manželství s Tomem Cruisem má herečka ještě adoptované, dnes už dospělé děti Bellu a Connora.

Slavným bohatým herečkám asi ztráta miminka nehrozila, ale co vy? Troufli byste si jít v nouzi nejvyšší do surogátního mateřství? O tom můžete diskutovat pod článkem a hlasovat v anketě.

zdroj: Babyweb.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Manžel má peníze. Chce jen plodit, ale starat se odmítá

Proč muži podléhají ňaderné přitažlivosti?

Živá reportáž: Čtyřicítka na swingers party!

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama