reklama

10 nejlepších písniček pro děti

Chcete, aby vaše miminko povídalo co nejdříve a správně vyslovovalo? Zpívejte mu, broukejte mu, říkejte básničky. Neexistuje lepší cesta, jak naučit dítě mluvit.

Foto: Isifa/Thinsktock

Chcete, aby vaše miminko povídalo co nejdříve a správně vyslovovalo? Zpívejte mu, broukejte mu, říkejte básničky. Neexistuje lepší cesta, jak naučit dítě mluvit.

Písnička je báječný způsob, kterým miminka a batolata nenásilně a přitom velmi účinně procvičí mluvidla, natrénují obtížné hlásky (a že jich čeština má), pochytí přirozenou rytmizaci řeči a vůbec si zafixují správné mluvní návyky. A pokud vašemu potomkovi láska k hudbě zůstane do dospělosti, tím lépe.

Jaroslav Janáček je pěkný panáček…

"Už když byl můj syn ještě malé miminko, nosila jsem ho v náručí a do rytmu mu říkala: Jaroslav Janáček je pěkný panáček," vyprávěla nám kdysi na univerzitě paní profesorka Jaroslava Janáčková, odbornice na českou literaturu 19. století. Zkuste sami větu potichu přeříkat a dejte přitom důraz na zvýrazněné slabiky: Slyšíte, jak krásně rytmicky to zní a přitom jak čeština přirozeně plyne? Paní profesorka to věděla, a tak není divu, že syn Pavel šel v jejích stopách - také z něj se stal literární historik.

Vaše dítě možná nebude tak renomovaným odborníkem na češtinu, ale stejnou metodou ho můžete naučit, aby vyslovovalo krásně a srozumitelně a mluvilo s radostí, kterou si mateřský jazyk zaslouží.

Proč právě verš?

Básničky, a rýmovačky doprovázejí děti od narození. Většina maminek je používá zcela spontánně. Veršované slovo zdůrazňuje přirozený rytmus českého jazyka, kladený na první slabiku, učí dítě správně dýchat a vyslovovat. Podobným směrem, respektováním přirozené dynamiky jazyka namísto nepřirozeného slabikování, se ubírají i nejnovější úspěšné metody, jak naučit děti číst. A melodie je ještě lepší: S ní si totiž děti verše dobře zapamatují.

Doporučujeme: Básničky na mytí rukou, písničky proti šišlání

Ještě v minulém století byl zpěv přirozenou součástí života. Zpívalo se v kostele, před bitvou, při práci, pro zábavu, v dobách normalizace dokonce pro stmelení kolektivu… Budovatelské songy nejspíš oželíme, ale i ony dobře plnily svou funkci stejně jako ostatní písně - budily v lidech radost a nadšení, zpříjemňovaly jim život a zlepšovaly výslovnost. A potom jsme tak nějak zpívat zapomněli. Škoda, velká škoda…

Hledá se písnička

Dnešní maminky už možná od svých maminek mnoho písniček neslyšely, a tak nezbývá, než se obrátit na odborníky. Ideální je sáhnout po lidovkách. Ty jsou osvědčené staletími: mívají jednoduší text i melodii a přece jenom je kdesi v paměti máte uložené díky školní výuce hudební výchovy.

Slušnou zásobu těch nejoblíbenějších českých písniček nabízí Série zpěvníků Já písnička, kde jsou noty doplněny o kytarové akordy. A pokud opravdu vy sami nejste z rodu zpěvavých, dejte svým dětem alespoň šanci hudbu poslouchat. Můžete jim pouštět CD: série dvou disků Nejlepší písničky pro děti všech dob z produkce Bontonlandu, songy Dády Patrasové či dua Svěrák & Uhlíř nebo pro lepší výslovnost zábavné logopedické CD Nešišlej! od Amálky K. Třebické. Nebo můžete využít bohaté webové nabídky přímo on-line prostřednictvím youtube.cz nebo karaoketexty.cz, na dětském rádiu Pigy.cz nebo v pořadu Hudebníček webového rádia Junior.

Hitparáda dětských songů

Deset nejkrásnějších dětských písniček jsme pro vás vybrali i my - kterou z nich máte nejraději? Můžete pro ni hlasovat v anketě. A v diskuzi pod článkem nás můžete doplnit a prozradit ostatním, jaké písničky jste zpívali a zpíváte svým dětem vy.

  • Když jde malý bobr spát (Petr Skoumal)
  • Tři čuníci (Jaromír Nohavica)
  • Dělání (Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák, Princové jsou na draka)
  • Statistika (Princové jsou na draka)
  • Rozvíjej se poupátko (Pyšná princezna)
  • Chytila jsem na pasece žížalu (Dáda Patrasová)
  • My jsme žáci třetí B (Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko)
  • Cestu znám jen já (Pohádky z mechu a kapradí)
  • Není nutno (Rudolf Hrušínský, Josef Somr a Petr Čepek)
  • Máme rádi zvířata (Jiří Suchý)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Když je babička semetrika, jak ji zvládnout?

Manžel má peníze. Chce jen plodit, ale starat se odmítá

Samota je nakažlivá jako chřipka a trpí jí hlavně ženy

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama