reklama

Chodíte doma před dětmi nazí?

Patří nahota do rodiny? Nebo je pro vás lidské tělo bez oděvu tabu? Považujete nahotu za nevkusnou, nemravnou, či naopak zcela přirozenou? Kde leží hranice studu? Zkusíme vám nabídnout názory psychologů.

Foto: Profimedia.cz

Patří nahota do rodiny? Nebo je pro vás lidské tělo bez oděvu tabu? Považujete nahotu za nevkusnou, nemravnou, či naopak zcela přirozenou?

Kde leží hranice studu: ve výchově a v morálce - nebo v tom, jak že nám to nahým prostě už dávno nesluší? Je lépe se nahotě vyhnout, protože odhalením tělo ztrácí tajemství? A co nahota v rodině s dětmi: Dokdy je vhodná? Spousta otázek, leč odpovědi nejisté. Zkusíme vám nabídnout alespoň některé názory psychologů.

Prvních pár let to ještě šlo

"Nahota pro nás s manželem bývala úplně běžná, ale jak začaly děti dorůstat, mnohé se změnilo. Museli jsme respektovat jsme jejich stud a zahalovat se také. Teď už se v koupelně zamykáme a když je potřeba tam pro něco zajít, klepeme. Stejně tak u dveří do ložnic. Konec konců už nám nesluší jako dřív, tak nač kazit mládí iluze o životě," přiznává paní Blanka z Prahy.

Doporučujeme: Češi jsou prudérní rodiče! Alespoň podle Švédů

Přestože s manželem patří ke zlomku české populace, která navštěvuje nudistickou pláž (6 % žen a 8 % mužů), doma svou nahotu nevystavují. "Být u vody v mokrých plavkách bych nesnesla, ale vystavovat se na odiv také nemusím. Příliš mnoho nahé kůže časem zevšední a napůl tušené je víc než zcela odhalené," dodává.

Všeho moc škodí

Že je doslovná nahota spíš na škodu, potvrzuje i MUDr. Zlatko Pastor. "S rozvojem demokracie ztrácíme zábrany, jsme svobodnější a otevíráme se okolí. Mění se naše hodnoty a touhy. Holé klíny, podpaží a lýtka jsou stejně samozřejmá jako antikoncepce a orální sex. Přes halenku prosvítající bradavka či tanga vytažená skoro pod lopatky překvapí málokoho. Muži znají genitál partnerky stejně jako vlastní peněženku a menstruaci očekávají, jako by byla jejich. Máme ještě co skrývat? Doba nás smýká diktátem uniformity a nutností odhalovat se čím dále tím víc. Přesto ti opravdoví znalci vědí, že většinou je daleko dráždivější zahlédnout než vidět," říká sexuolog.

Více jeho názorů najdete ve článku Odhalit se, nebo stydět?

Neviděné tvary si totiž optimisticky mozek dotvoří do nejpřijatelnější podoby. Nahota je nemilosrdně přesná...

Nazí přicházíme na svět

Nahotu vidíme v časopisech a televizi, na plakátech i plátnech kin. Dítě se s ní seznamuje od útlého dětství: koupe se s rodiči ve vaně, máma jej kojí, chová na vlastním nahém těle. "Nahé tělo není tabu, je zcela přirozené, ale patří zároveň do našeho soukromí. To je to, co bychom měli postupně děti učit," vysvětluje psycholožka Eva Šilarová. Její rada zní: "Buďme v nahotě liberální, ale stáhněme se včas."

Více se dozvíte ve článku Je nahota vhodná před dětmi?

Něco jiného je totiž nahé, retušované, dvourozměrné tělo modelky v časopise a něco jiného hmatatelná čtyřicetiletá matka doma v obýváku. Věkem unavené tělo obvykle neodpovídá ideálu krásy a může vyvolat v dospívajících potomcích i nesnesitelný odpor.

Stydíte se za sebe?

A ženy si to uvědomí mnohem častěji než muži. Jak potvrzuje loňský průzkum společnosti SANEP, něžné pohlaví si je svých nedostatků vědomo daleko víc. Za své nahé tělo se stydí téměř dvě třetiny žen, ale pouze třetina mužů.

Patříte i vy k těm bezprostředním, které nahota netrápí? Nebo jste raději zahaleni, byť v nepohodlí? A co doma? Měli by se rodiče a děti před sebou zamykat? O tom můžete diskutovat pod článkem a hlasovat v anketě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ta knížka - no fuj! Jsou na ní nahatí lidé!

Češi jsou národ podvodníků, ne vysokoškoláků

Vyhřezlá ploténka - příčiny, příznaky a léčba

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama