reklama

Modlitba za Talii: Zemřela měsíc před 14. narozeninami

Skoro polovinu svého krátkého života bojovala třináctiletá Talia Joy Castellano s rakovinou. V létě letošního roku jí podlehla - jen měsíc před nedožitými 14. narozeninami.

Foto: facebook.com

Skoro polovinu svého krátkého života bojovala třináctiletá Talia Joy Castellano s rakovinou. V létě letošního roku jí podlehla - jen měsíc před nedožitými 14. narozeninami. Za krátkou dobu, kterou jí osud vyměřil, se stihla stát americkou internetovou celebritou.

Když jí v roce 2007 diagnostikovali rakovinu, nemyslela na smrt. Nejhorší pro ni byla představa, že přijde o vlasy, bude vyzáblá, ztratí kamarády... A tak začala natáčet videa.

Odmítla nosit paruku a aby nedostatek vyvážila, používala make-up:  "Když se někdo dívá na mé video, ať vidí make-up, a ne holou lebku," vysvětlila. Na Youtube měla vlastní kanál, kde pod heslem Make-up je moje paruka (Make Up is My Wig) dávala rady, tipy i celé lekce líčení.

Více o příběhu Talie Castellano: Je mi třináct let. Mám rakovinu. Umírám, ale nepláču

Rychle se z ní stal fenomén. Sladký hlásek, křehká tvář a zářivý úsměv okouzlovaly, kontrast s holou hlavou dojímal k slzám. Jejím životním krédem bylo Just keep swimming, volně přeloženo Hlavně udržovat rovnováhu... Odvaha, optimismus a neuvěřitelná vnitřní síla přitáhly na Taliiny stránky miliony fanoušků.

Mám dnes špatné zprávy...

Tak začíná jedno z Taliiných posledních videí na YouTube. Při těch slovech se výjimečně do laptopu neusmívala. Ale ani neplakala. Několik let bojovala "jen" s neuroblastomem, zhoubným nádorem na mozku. Na podzim 2012 se ale přidala leukémie a rakovina expandovala do kostí. "Už není moc možností, jak se léčit," přiznala Talia. Tehdy byla stabilizovaná po chemoterapii a do transplantace kostní dřeně se jí nechtělo - šance na přežití bolestivé operace nebyly o moc větší šance přežít bez ní.

"Když tělo transplantaci odmítne, půjdu do háje. A já jsem už příliš unavená z toho všeho, nemám sílu," vysvětlila. "Doktoři říkají, že bez transplantace můžu žít ještě několik měsíců, možná mám před sebou i rok drahocenného života. Není fér, aby děti měly rakovinu. Je mi jen třináct let! Řekla jsem rodičům, aby se nezdráhali, a pokud mi ještě chtějí něco říct, ať to raději řeknou teď hned. Těším se z každé minuty, která mi zbývá. To ale neznamená, že nemám hrozný strach. Miluju vás, lidi."

Zvítězit nad rakovinou...

Úvahy o smrti udělaly za pár let z křehké dívky zralého člověka. Na jednom z posledních záznamů Talia ukazuje, jak po ozařování sundává z hlavy celé chomáče vlasů. "Jsou jako chmýří," říká s lítostí. Ale ani tehdy slzy na její tváři nikdo neviděl. Měla v té době za sebou šest let operací, transfuzí, ozařování a chemoterapií. Věděla, že slzy nepomohou.

Své situace si byla plně vědomá. "Jestliže mám odejít, tedy půjdu," uvedla. Chvilku ještě pomáhal speciální koktejl léků, poslední čtvrt rok ale už boj vzdala a přijímala jen paliativní péči.

"Kdybys měla jediné přání, co by sis přála?" ptal se jí reportér v posledním rozhovoru, který poskytla. Dlouho přemýšlela a kdo ví, co se jí honilo hlavou. "Zničit rakovinu," odpověděla nakonec. Přání se jí nesplnilo. Zemřela v dětské nemocnici v Orlandu na Floridě 16. července 2013 chvilku před polednem.

Odkaz žije dál

Den po smrti zveřejnila její starší sestra Mattia na YouTube posmrtný vzkaz fanouškům. Talia v něm shrnuje, co všechno ještě chtěla udělat a nestihla: skočit do bazénu plného želatiny, popsat auto poznámkami, nechat si udělat tetování, zúčastnit se bitvy s balony naplněnými vodou, mít vlastní módní značku... Ti nyní plní přání za ni a na web posílají dokumentační foto.

Stránky provozují Taliina sestra a maminka. Její táta Marc Winthrop potom aktivně působí v charitativní organizaci Band of Parents, která podporuje výzkum léčby neuroblastomu.

Samotná Talia si přála, aby na ni lidé pamatovali jako na "veselou holku, která byla hlasem boje proti dětské rakovině". Přestože boj se zhoubnou nemocí nevyhrála, splnilo se jí daleko víc: Stala se symbolem lidské statečnosti tváří v tvář smrti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

David, chlapec z bubliny: Život strašnější než smrt!

Vyhoďte ho: Mama hotel je ostuda dětí a chyba rodičů

Čtyři zabijáci sexu: Co z toho trápí v posteli i vás?

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama