reklama

Marie Kyselková:Těžký život princezny se zlatou hvězdou

Půvabná zrzavá princezna se zlatou hvězdou na čele - tato jediná role stačila Marii Kyselkové (78) zajistit místo mezi nesmrtelnými filmovými princeznami. Její život ale úplně pohádkový nebyl.

Foto: Profimedia.cz

Půvabná zrzavá princezna se zlatou hvězdou na čele - tato jediná role stačila Marii Kyselkové (78) zajistit místo mezi nesmrtelnými filmovými princeznami. Její život ale úplně pohádkový nebyl.

Původně měla hrát jednu z princezen, které se ucházejí o prince Radovana. Miriam Hynková, představitelka hlavní role, však vážně onemocněla, a tak se nakonec princeznou Ladou stala právě Marie. Bylo jí tehdy 24 let a za sebou měla tři malé filmové role. Toto byla její první hlavní. A zároveň také její poslední film.

Spíš trapasy než zábava

Pohádka, kterou režíroval Martin Frič měla silné herecké obsazení: laskavého krále Hostivíta hrál František Smolík, mrzoutského kuchaře Stanislav Neumann, laskavou chůvu Jarmila Kurandová, chvástavého krále Kazisvěta Martin Růžek.

A k tomu byla navíc veršovaná. Vyznávat lásku v rýmech, to ještě jde, ale jen zkuste vést ve verších přijímací pohovor! Příhody z natáčení tak měla mladá Maruška spíš trapné než veselé.

Doporučujeme: Znáte filmy pro děti?

"Přicházím na zámek v myším kožíšku. Stojí tam vysoký, vyhublý pán, Theodor Pištěk. Ptá se - Holka, co tady děláš? Odpovídám: U vás v zámku by mi práci nedali? Stop. Podruhé. Zase stop. A potřetí, podesáté, popatnácté... Až noblesní pan režisér Frič řekl - Všechno zhasněte, a ty se pojď se mnou projít. Tak jsem se procházeli a on mi vykládal, jak točil jednu z Čapkových povídek (Byli to Čintamani & podvodník, pozn. red.) s panem Vladimírem Šmeralem.

Měl odpovědět - Na pravdě boží, jedno jediné slovo: Ano. A jak byl pan režisér precizní, to ´ano´ se mu nelíbilo asi dvacetkrát. Tak se můžeš jako kandrdas uklidnit, vysvětloval. Já si sice moc neuklidnila, oči jsem měla pořád vykulené, ale když jsem se podívala na moudrého pana Pištěka, jak se ně mě přemile, přetrpělivě díval, tak jsem nakonec přece jen odpověděla," vypráví Marie Kyselková.

Pepíci ji nelákali

K mistrům hercům jen zbožně vzhlížela, ale s oběma "Pepíky" - Zímou i Vinklářem - vycházela dobře. Však také byli na place jediní mladí.

Pro Josefa Zímu to byl teprve druhý film, který natočil. Marie se mu moc líbila, ale byl šťastně ženatý s herečkou Evou Klepáčovou (mj. Káča z pohádkového filmu Hrátky s čertem). Jako budoucí princ moc dobrý první dojem nedělal. Do šatny vešel unaveným krokem a se švidravýma očima, neboť celou noc před natáčením milostné scény s Ladou oslavoval narození dcery Zuzanky.

Marie Kyselková byla zase velmi zamilovaná do Petra Haničince. Poznala ho ve dvaceti, když se rozváděl se svou první ženou Štěpánkou. Později si ho vzala a narodil se jim syn Ondřej.

Co bude na Vánoce v televizi? My to víme >>

A tak sympatie mezi herci vždy zůstaly jen v rovině přátelství, kdy si navzájem stěžovali na drobné nepříjemnosti natáčení jako nošení nepohodlné paruky nebo každodenní nalepování zlaté hvězdy, od které měla "princezna" pořádně odřené čelo. "Princ" zase trpěl pokaždé, když musel oblékat potupné punčocháče - nesmířila ho s nimi ani možnost pochlubit se sportem vypracovanými lýtky.

Rodina na prvním místě

Marie Kyselková byla vzorná dcera i manželka. Za jeden natáčecí den dostávala 240 Kčs. Dnes to vypadá jako hodinová mzda, ale tehdy to byly velké peníze. Všechny je posílala mamince...

Stejně loajálně se chovala i k partnerům. Přestože dostala mnoho dalších nabídek k natáčení, dala přednost rodině před kariérou. Manželství s charismatickým, ale záletným hercem však nakonec udržet nedokázala. Rozvedli se po patnácti letech, kdy tolerovala jeho - jak tomu říkala - "noční život".

Svého druhého manžela, o dvanáct let mladšího zubního lékaře potkala čtvrt roku po rozvodu na svatbě známé. Z tohoto manželství se narodily dvě dcery, Alžběta a Žofie, a paní Marie se stala maminkou a manželkou na plný úvazek. K filmu ani divadlu se už nikdy nevrátila. Čas od času si přivydělala domácími pracemi pro podniky. Jejím nejdelším zaměstnáním byla vrátná na recepci strahovských kolejí. Tu dělala víc než 15 let - a studenti si svou "princeznu Ladu" moc oblíbili. Aby také ne, když s pohádkou, kde jí to tak slušelo, vyrůstali!

Na pohádku Princezna se zlatou hvězdou na čele se můžete podívat v televizi na Štědrý den v 17.40 hodin na ČT1. Všimněte si, jak krásně - byť s moravským přízvukem - plynou verše z úst princezny Lady.Malou ukázku z YouTube nabízíme už teď:

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak účinně zbavit dítě vztekání: Opravdu to funguje!

Kojení tatínků: Zvrácenost? Skvělá sexuální praktika?

Peníze jsou zlo: Dědictví zničilo celou naši rodinu

Marie Kyselková

  • vystudovala v Brně na zdravotní sestřičku
  • živila se v Praze jako manekýna
  • hrála v divadle S. K. Neumanna (dnešní Divadlo pod Palmovkou)
  • měla tři drobné filmové role (Větrná hora, Bomba, Touha)
  • slavná Princezna se zlatou hvězdou na čele byl její poslední film

--------------------------------------------------------------------------------

Jaké další pohádky nabídne vánoční televizní program?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama