reklama

Dvojčata byla počata v jeden den: Dělí je 8 let věku!

Devítiletá Jasmine hrdě objímá svého ročního bratra Simona. Přestože byli oba počati v jeden den a oba se narodili v květnu, věkový rozdíl mezi nimi je 8 let a 16 dní.

Foto: Profimedia.cz

Devítiletá Jasmine hrdě objímá svého ročního bratra Simona. Přestože byli oba počati v jeden den a oba se narodili v květnu, věkový rozdíl mezi nimi je 8 let a 16 dní.

Sourozenci pocházejí totiž ze zkumavky, kde byla jejich embrya současně oplodněna. Zatímco však jedno bylo vloženo do dělohy ihned, druhé sedm let odpočívalo v mrazicím boxu. Zvláštní příběh uveřejnil britský časopis Daily Mail.

Už nikdy nebudu máma...

Lisa (48) a Nigel (50) Billingtonovi z britského Cheshiru se poznali v roce 1995. Oba pracují jako nemocniční sestra a bratr. Založit rodinu se pokoušeli už dva roky poté, ale neúspěšně.

"Moc jsme chtěli rozšířit rodinu a byli jsme nešťastní, že se nám to nedaří," vzpomíná Lisa. "Za sebe jsem zkusila všechno: Pila jsem sójové mléko, dávala pozor, abych neměla příliš úzký pas, udržovala se v dobrém zdravotním stavu... Ale nic nezabíralo. Už to vypadalo, že nikdy nebudu moci být máma."

Čtěte také: Narodila se jako mořská panna, lékaři jí vrátili nohy

Nigel totiž prodělal vasektomii, a přestože se další operací snažil vrátit situaci zpět, druhý zákrok nebyl úspěšný. Podvázané a přeťaté chámovody nefungovaly.

A tak se v roce 2004 pokusili manželé o umělé oplodnění. Lisa už nebyla nejmladší, šance na otěhotnění se pohybovala okolo 14 %. Její vajíčka však měla dobrou kvalitu a IVF se podařilo. Dvě oplodněná embrya lékaři zavedli do dělohy a dalších 22 zmrazili. Předpokládali, že je budou potřebovat, ale netušili, že na ně znovu přijde řada až za několik let.

"Byli jsme nadšení, ale nepřeháněli jsme to. Věděla jsem, že vzhledem k mému věku jsou rizika příliš vysoká," vzpomíná Lisa. Své první dítě, zdravou holčičku Jasmine, porodila ve 33. týdnu císařským řezem, protože po prasknutí plodové vody hrozilo nakažení plodu infekcí.

Byla to poslední šance

Jasmine prospívala, takže s dalším dítětem rodiče nijak nespěchali. Mamince bylo 47 let, když se rozhodli pro druhý pokus. Ani tehdy jim lékaři nedávali moc nadějí. Ukázalo se, že z 22 embryí, která sedm let (maximální limit je deset let) ležela v mrazáku, jich ještě pět přežilo. V tak dobrém stavu, aby bylo možno je vložit do dělohy, však byla pouze dvě. "Šlo o poslední šanci, tak jsme doufali v zázrak," přiznala maminka. A ten se skutečně stal. Lisa byla znovu těhotná.

Simon přišel na svět osm let po své sestře. Také ve 33. týdnu těhotenství. Také císařským řezem. A vážil přesně jako jeho sestra při narození: 2,99 kg. "Byli jsme překvapeni, jak si byli podobní, stejně velcí, stejnou hlavičku plnou černých vlásků. Vypadali jako dva hrášky z jednoho lusku," říká maminka.
 
"Teoreticky jsou naše děti dvojčata, protože byly počaty v ten samý okamžik. Však také byly po narození k nerozeznání. Když se ale na ně lidé dívají lidé dnes, nemohou tomu uvěřit. Jasmininy vlásky s věkem totiž hodně zesvětlely," dodává.

Malá Jasmine si ale bratrovu blízkost uvědomuje: "Když se Simon narodil, byla prostě nadšená. Pořád ho chovala a manželovi vysvětlovala, že má obrovskou radost, protože na něj musela čekat tam dlouho. Až budou starší, všechno jim vysvětlíme," slibuje maminka Lisa.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Záhada dvojčat: Když se sestra zraní, cítím její bolest

Penis a vagína aneb Víte, co se vaše děti učí ve škole?

Poznáte lháře? Nos mu určitě nenaroste!

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama