reklama

Dvojčata Krista a Tatiana vidí naráz čtyřma očima

Siamská dvojčata Krista a Tatiana Hoganovy si navzájem čtou myšlenky a jedna vidí očima druhé. Mozky sedmiletých holčiček totiž navzájem spolupracují zcela unikátním způsobem.

Foto: Profimedia.cz

Kanadská dvojčata Krista a Tatiana Hoganovy si navzájem doslova vidí do hlavy. Sedmileté holčičky jsou totiž siamská dvojčata.

Jejich hlavy nelze oddělit. Jsou propojeny natolik, že oba mozky navzájem spolupracují zcela unikátním způsobem. Nejenže sestry nemusí hádat, o čem ta druhá přemýšlí - prostě to vědí. Navzájem si čtou myšlenky a dokončují věty jedna za druhou.

Čtěte také: Siamská dvojčata: Osud jako z románu

Dívky mají totiž spojený talamus, zadní část mezimozku, která zajišťuje převod informací do projekčních a asociačních oblastí mozkové kůry. Všechny smyslové podněty kromě čichu (zrak, sluch, hmat) vnímají společně prostřednictvím unikátního nervového mostu. Ten jim umožňuje jim fascinující spojení dvou myslí, které si obyčejní smrtelníci vůbec neumí představit. Holčičky jsou svého druhu jediné na světě.

Překonaly všechny očekávání

Matka Felicia Simms a její partner Brendan Hogan až do 5. měsíce těhotenství neměli zdání, že čekají siamská dvojčata. Když Krista a Tatiana přišly v říjnu 2006 císařský řezem na svět, vážily dohromady 5,7 kg. Lékaři jim dávali 20% šanci na přežití. Měly tedy pravděpodobnost 4:1, že zemřou do dvou dnů po narození. Ukřičené, energicky se kroutící uzlíčky propojené hlavami však daly jasně najevo, že ony žít prostě chtějí.

Podívejte, jak spolu dvojčátka vycházejí:

Dohlédnou až za roh

Dnes sestry chodí, mluví i počítají. Když jí Krista, Tatiana vnímá chuť jídla. Mozek Tatiany - a naopak - dostává zároveň signály z vizuálního pole druhého dvojčete. Obě sestry tudíž sledují okolí naráz všema čtyřma očima, tedy doslovně za roh.

Doporučujeme: Parazitující dvojče aneb Bratr v břiše, sestra v hlavě

"Když si hrají, jedna z nich se vždy pro nějakou věc natáhne a uchopí ji. Kouzlo spočívá v tom, že pro ni sahá zdánlivě naslepo někam, kde ji teoreticky svýma očima nemůže vidět. Sáhne však zcela neomylně - tak jsem si poprvé uvědomila, že vidí navzájem svýma očima. Je úžasné to sledovat, vypadá to naprosto neuvěřitelně," popisuje jejich maminka Felicia Simmsová.

Odsouzeny na doživotí

Holčičky mohou reagovat každá zvlášť, ale když jedna pláče, kanou slzy i té druhé. Navzájem vnímají své emoce. Když se jedna uhodí, cítí bolest i druhá. Pokud se jedna zasměje, ta druhá pocítí také důvod k radosti.

Krista a Tatiana jsou i navzdory vážnému postižení veselé a hravé - jen se občas nemůžou dohodnout, kterým směrem vykročí, což může skončit sourozeneckou rozmíškou. Výhody má větší a silnější Krista, ale Tatiana je ta, jejíž srdce bije silněji. Má také vyšší tlak, protože její srdce zásobuje kyslíkem i mozek Kristy.

Sestry jsou odsouzeny spolu vydržet na doživotí. Jejich oddělení nepřipadá v úvahu. Ledviny fungují pouze Kristě. Navíc spojení mozkem by předpokládalo operaci, která zatím není v možnostech lidské medicíny. Pravděpodobně by to byl rozsudek smrti pro obě sestry. Oddělení by Kristu zabilo rovnou a Tatianě by nenávratně poškodilo mozek.

A tak jim nezbývá, než žít dva životy ve dvou tělech s propojenou hlavou. Podporuje je v tom nejen celá milující rodina (starší sestra Rosa, starší nevlastní bratr Christopher a mladší sestra Shaylee), ale také celé okolí včetně sdělovacích prostředků a samosprávy města Vernon, kde žijí.

Podívejte, jak sestry Krista a Tatiana Hoganovy žijí:

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Příběh chlapce bez nohou: Plakali byste. On se směje

Holčička přežila potrat - matka ji teď zbožňuje

Intimní rovnoprávnost: Vyholit se? Jen když ty taky!

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama