reklama

Jsou feministky potřeba? Ne, říkají ženy!

Když se jakékoli ženy zeptáte, jestli je feministka, nejspíš zděšeně odpoví: "Jasně, že ne!" Ženy se totiž za feminismus stydí. Kdo tedy feministky potřebuje? A jsou vůbec potřeba?

Foto: Isifa/Thinkstock

Když se jakékoli ženy zeptáte, jestli je feministka, nejspíš zděšeně odpoví "Jasně, že ne!" A potom si kamarádkám postěžuje, že její manžel nepomáhá doma s úklidem. Nebo že v práci povýšili místo ní služebně mladšího kolegu.

Je to paradoxní. Když se náhodou objeví muž - feminista, bývá ho často slyšet víc, než ženy samotné. Ženy se totiž, na rozdíl od mužů, za svá práva tak nějak ostýchají bojovat. Není divu, když za to v drsném mužském světě sklízejí výsměch.

Feministky nemá nikdo rád

Averze vůči slovu feminismus je překvapivě společná oběma pohlavím. Jen si zkuste takovou feministku představit: Agresivní, fousatá, zakomplexovaná nešťastnice, která nenávidí muže, protože u nich nemá šanci, nebo je v lepším případě směšná ve snaze se jim vyrovnat.

Čtěte také: Olga Sommerová: Samičky u nás nikdo nehájí!

Co z takové představy plyne? Feminismus je nebezpečný, destruktivní a je třeba se mu vyhnout za každou cenu! Případně ho aspoň pořádně zesměšnit. Nebezpečná je totiž už samotná myšlenka sociální, politické a ekonomické rovnosti mezi pohlavími. Co by ve svém důsledku znamenala?

Muži pro to mají dobré důvody

Pro muže víc konkurence ve všech směrech. Přerozdělení peněz směrem k ženám, a tudíž jejich logický úbytek na účtech mužů. Přerozdělení možností uplatnění směrem k ženám, a tudíž úbytek šancí na trhu práce pro muže.

Není divu, že se to silnějšímu pohlaví nelíbí! Už tak je pro většinu mužů těžké obhájit svou pracovní pozici. To ani nemluvíme o ztrátě pohodlí doma, kdyby měli dělat opravdu rovný díl domácích prací a péče o dítě!

A co teprve, pokud ženy ovládnou politickou scénu! Doživotí za znásilnění. Povinná rodičovská pro tatínky minimálně na rok. Značné pálky za prodej alkoholu, ne-li rovnou prohibice. Skandály s předraženými gripeny a pandury? Sbohem - odteď půjdou investice do školství a zdravotnictví! A každý rok povinně k lékaři na pravidelnou kontrolu prostaty...

Ale co ženy?

Proč ale nemají rády feminismus samy ženy? Mohou řídit auto. V západním světě jim zajistil hlasovací práva. Pořád však existují "skleněné stropy" pro jejich postup v kariéře. Platy žen, a tím pádem i jejich důchody, jsou podstatně nižší než platy mužů. Zastávají méně vedoucích pozic i politických postů. Mají daleko víc povinností v rodině a domácnosti.

Doporučujeme: Barbora Tachecí: Nejsem arogantní feministka!

A proč to všechno? Protože nedokážou uspět v drsném světě, kde pravidla určují muži, natož aby v něm obhájily svá rovná práva! Ono totiž vůbec není snadné jít si za svým a skutečně se snažit. Obstát v dravčím světě politiky. Mít nervy na podnikání. Být nejlepší ve svém oboru a něco tomu obětovat. Vítězit. Je daleko jednodušší si stěžovat, jak je svět vůči vám nespravedlivý, než bojovat za své místo v něm...

P.S.: Naštvaní chlapi, nepište mi pod článkem sprosté vzkazy! Já přece nejsem feministka! Já mám muže ráda! A nejsem ani trochu fousatá.
P.P.S.: Naštvané ženy, ani vy mi nepište! Já přece vím, jak je role ženy, matky a manželky krásná.

Ale všichni klidně pište do debaty pod článkem. Našich pár řádek nemůže vystihnout celou složitou problematiku vztahu pohlaví, historicky a biologicky daných odlišností, složitostí ekonomiky a politiky, které se váží na rozdíly potřeb mužů a žen. Třeba se k tomu přiblížíte vy prostřednictvím diskuze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co prozradí jazyk o pohlaví?

9 znaků: Podle čeho poznáte správného tátu?

Nebezpečný hit: Náramky z gumiček způsobují rakovinu

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama