reklama

10 způsobů, jak mít chytřejší děti

Je inteligence dána shůry, nebo se dá vhodnými způsoby podpořit? Platí obojí. Základ toho, jak bude vaše dítě chytré, je dán geneticky. Vědecké průzkumy ale ukazují, že tak úplně beznadějné to zas není.

Foto: Isifa/Thinkstock

Je inteligence dána shůry, nebo se dá vhodnými způsoby podpořit? Platí obojí. Základ toho, jak bude vaše dítě chytré, je dán geneticky, a nic moc s tím nenaděláte.

Na druhou stranu, poslední vědecké průzkumy ukazují, že tak úplně beznadějné to zas není. I když vrozené schopnosti představují východisko, schopnost dětí myslet efektivně a logicky lze mnoha způsoby rozvíjet a pěstovat. Nabízíme deset ověřených způsobů, jak toho dosáhnout.

1. Hrajte logické hry

Křížovky, kryptogramy, hádanky, dáma, ale hlavně sudoku a šachy - to jsou způsoby zábavy, které nejen ukrátí dlouhou chvíli. Hráči musí plánovat, budovat strategie, řešit problémy a dělat rozhodnutí, která mají vícečetný dopad.

Doporučujeme: Čtyřletý Sherwyn: Dětský génius s IQ jako Einstein

Nejenže se jim podobné zkušenosti budou hodit v běžném životě, poskytnou také mozku úžasnou mentální gymnastiku, která buduje nové synapse a udržuje ho v chodu a ve formě.

2. Hrajte videohry

Nemyslíme tím samozřejmě bezduché střílečky, ale hry typu strategie. Tak děti sbírají zkušenosti, trénují kreativitu, hledají možnosti, plánují, taktizují, vytvářejí koalice, učí se spolupráci ve skupině. A také trénují postřeh. Jak prokázala studie rochesterské univerzity z New Yorku, hráči videoher dokážou i v běžném životě daleko rychleji vstřebat a vyhodnotit zrakové vjemy.

3. Hrajte na hudební nástroj

Pokud má vaše dítě jen trochu hudebního sluchu, dopřejte mu alespoň několik let výuky na hudební nástroj. Průzkum univerzity v Torontu přesvědčivě doložil, že hraní na hudební nástroj zvyšuje IQ. A čím déle hrají, tím víc užitku z toho jejich mozek má. Malí muzikanti byli v dospělosti úspěšnějšími studenty univerzit než děti, které se na hudební nástroj nikdy hrát neučily.

4. Čtěte

Jednoduchá a laciná, ale osvědčená a opravdu fungující metoda podpory mozku.

Přestože bývá čtení v poslední době vzhledem k ostatním moderním dynamickým hi-tech metodám tak trochu podceňováno, jde o činnost, která podstatně zlepšuje schopnost učit se a rozpoznávat. Porozumění čtenému textu cvičí logiku i představivost a platí to u dětí všech věkových kategorií.

5. Podporujte zvídavost

A klidně i zvědavost. Odborníci se shodují v tom, že pokud rodiče podporují zvědavé děti a povzbuzují je, aby vymýšlely nové cesty, dávají jim tím jasný signál: Vědomosti jsou důležité.

Čtěte také: Jak odmalička rozvíjet dětskou inteligenci

Nekruťte proto očima nad otázkou „proč" a podporujte také nejrůznější dětské záliby, hobby či zájmové kroužky.

6. Chvalte je

"Ty na to máš!" Tuhle větu by měli vaši potomci slýchat často a zejména v pubertě. Pozitivní rodičovská podpora děti motivuje, samozřejmě pohubuje-li se v rámci hranic daných vrozenými schopnostmi - netřeba je deptat nereálnými požadavky.

7. Kojte

Opravdu je to tak. Mateřské mléko je první základní potravou mozku a dánský průzkum doložil, že má vliv opravdu na leccos - od imunity až po rozvoj intelektových schopností. Je to vklad do života, který se miminku v dospělosti v dobrém vrátí. A zadarmo.

8. Cvičte

Je to otřepané, ale též ověřené: V zdravém těle zdravý duch! Opravdu. Studie univerzity v Illinois ukázala úzký vztah mezi tělesnou zdatností a intelektovými schopnostmi, zejména u dětí nižšího školního věku. Účast (nejen) v kolektivních sportech podporuje sebedůvěru (když je sport vhodně zvolený vzhledem ke vrozeným dispozicím dítěte), učí týmové spolupráci, ale i vůdcovství. Dokazuje to i fakt, že 81 % žen ve vedoucích funkcích dělalo v dětství kolektivní sport.

9. Zbavte se špatného jídla

Cukry, tuky a další nezdravé jídlo tělu neprospívá. Aby mozek správně pracoval, potřebuje kvalitní potraviny, zejména v prvních dvou letech života. Ryby, ovoce, zelenina či cereálie podporují fungování paměti a zvyšují schopnost koncentrace. Britský průzkum prokázal, že středoškoláci, kteří jedli zdravé potraviny s omezeným množstvím jednoduchých sacharidů, se učili lépe než jejich spolužáci, jenž se stravovali ve fastfoodech.

10. Snídejte

Ano, snídaně opravdu dělá šampióny. První denní jídlo, podané po probuzení, podporuje paměť, soustředění a učení. Děti, které se ráno nenajedí, jsou unavené, pomalejší, špatně se soustředí a ve škole vyrušují. Školní den je pro ně náročný a potřebují dostatek energie, aby ho úspěšně zvládly.

zdroj: Healthy Living

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Babské rady: K dítěti pomůže ananas a grep

Jméno dítěte předurčí jeho lásky a životní úspěchy

Syndrom mrzutého muže: Máte ho doma taky?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama