reklama

Mámy veteránky radí: Co brát vážně a co pustit z hlavy

Novopečené vs. zkušené matky... Rozeznáte je snadno. Ty první jsou čisťounké jako ze škatulky a plné odhodlání vařit děťátku vlastní bio přesnídávky a převařovat látkové pleny. Ty druhé prostě rezignují. Alespoň občas.

Foto: Isifa/Thinkstock

Novopečené vs. zkušené matky... Rozeznáte je od sebe snadno. Ty první jsou ještě čisťounké jako ze škatulky a plné odhodlání vařit děťátku vlastní bio přesnídávky, převařovat látkové pleny a postupovat při výchově podle příruček moudrým mužů a žen.

Ty druhé sebou večer prásknou nevykoupané do postele, ráno si stáhnou mastné vlasy do gumičky, oblečou malinko poblinkané šaty ze včerejška a když dítě řve, tak prostě rezignují a dají mu, co chce (aspoň občas).

Vítejte v klubu! A vy, které to ještě neznáte, nesuďte! Časem možná ke stejné rezignaci dojdete samy!

Jak se pozná máma veteránka

  • Jasně že byste měli dětem připravovat čerstvé, domácí, zaručeně bio jídlo. No ale když se dětem občas dostanou místo toho do ruky hranolky s kečupem, tak nevyšilujte. Konec konců, jsou to taky kalorie.
  • Což nám připomíná - je úplně normální, že vaše auto vypadá a páchne jako čerstvé pohřebiště domácích zvířat. Můžou za to zbytky hamburgerů od McDonald´s pod sedadlem a vylitá cola na koberečku, která připomíná zaschlé tratoliště krve.
  • Fakt není nic špatného na tom, když si zacpete nos nad děsně pokakanou plínou. Pokud vám bude nějaký chytrák - nejlépe mužského rodu - vykládat, že miminka maminkám nesmrdí, nechte ho na čas přebalovat to vaše.
  • Nestyďte se, pokud si se závistí toužebně prohlížíte na vozidlo odchytové služby, kde je pevnou - a určitě skoro zvukotěsnou zábranou oddělen řidič od pasažérů. Máte na to právo, řidič se potřebuje na jízdu soustředit.
  • Netrapte se tím, že svému miláčkovi nedokážete odtrhnout lízátko z ruky, přestože ho cumlá už tři čtvrtě hodiny. Neexistuje silnější fyzikální vazba než dítě svírající sladkost. Ani mezi elektrony a protony.
  • Nestyďte se, když šaty nošené už dva dny pozorně očucháváte, jestli jsou fakt už na vyprání. Že mají na rameni malou skvrnku? Ta se dá snadno odškrábnout nehtem! Na doma to stačí, stejně jste tam sama
  • Není žádná ostuda, jestliže manžela požádáte, aby vám k oslavě narozenin věnoval vlastní vasektomii. To je zcela regulérní dárek.
  • Máte pocit, že vaše slovní zásoba se zúžila na padesát slov a z toho jsou polovina citoslovce? berte to pozitivně - Robinson Crusoe na tom byl o hodně hůř.
  • Neberte to jako výchovné selhání, když je váš prcek za trest zavřený ve svém pokoji a užívá si to k tiché, spokojené hře, místo aby zkroušeně zpytoval svědomí nad tím, co vyvedl. prostě si tu chvilku po zásluze užijte.
  • Jasně, že jste šik! Ta čokoládová dětská pusinka otištěná skvrna na smetanově bílém kabátku od Dolce&Gabbana je super doplněk.
  • Není lež tvrdit, že milovaný pan Dudlík odjel se svou maminkou na prázdniny a už se prostě nevrátí.
  • Nestyďte se. Jakákoli odpověď na otázku "Mami, má ta paní taky prcinku?" v autobusu plném lidí je dobrá. Jakákoli.
  • Právě jste se vrátila po mateřské do práce? Není ostuda nakrájet šéfovi u pracovního oběda biftek na kostičky... Zvyk je železná košile.

Je to dobře, nebo špatně?

To záleží, jako u většiny lidí, na míře. Krmit dítě jídlem z fasfoodu byste opravdu neměli. Ale když si jednou za měsíc zajdete na pizzu, do McDonald's nebo KFC, tak se svět nezboří. Zejména pokud to vyrovnáte nějakým dobrým domácím jídlem z čerstvých surovin.

Čtěte také: 14 největších lží, kterými rodiče balamutí děti

To samé platí o úklidu a péči o tělo. Když všechno stíháte a baví vás to, bezva. Pokud ne, tak prostě bude projednou nevytřená podlaha v kuchyni. Svět se nezboří. Jestli vám to moc vadí, zapojte do úklidu partnera.

A tak je to se vším - přehánění škodí a vy budete trpět stresem, na druhou stranu zanedbávat dítě nebo sebe byste samozřejmě neměla. Je třeba najít zlatou střední cestu. Vy to určitě dokážete! (Alespoň většinou...)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 nejhorších rodičovských zlozvyků

Video: Domorodý porod v džungli, přirozený jako dýchání

Hvězda Ordinace na nejtěžším kurzu sebeobrany na světě

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama