reklama

Co by se stalo, kdyby Ježíš přišel na svět v ČR dnes?

Svaté rodině by hrozilo velké nebezpečí.

Foto: Isifa/Thinkstock

Pro rodiče by možná přijela policie. Miminko by nejspíš odvezla sociálka. A nelze ani vyloučit, že by na mladého chlapce čekal pasťák...

Myslíte, že si vymýšlíme? Pojďme se na jeden z nejznámějších příběhů západního světa podívat očima současného dění.

Porod doma? Policii na vás!

Jak víme, Ježíšek se narodil neplánovaně, proto také skončil v jesličkách, "v Betlémě, na seně". Na maminku Marii přišly porodní bolesti náhle a lidé ji odmítali pustit do domu, takže nezbývalo, než se uchýlit na první alespoň trochu vhodné místo.

Doporučujeme: Nejkrásnější české betlémy: Kam za nimi vyrazit?

Kdyby se něco podobného stalo dnes a matka nečekaně porodila, záleželo by na tom, jak se zachová. Pokud by odmítla odjet do porodnice (třeba z obav o syna - Ježíš jako pokračovatel královské krve Davidovy budil nevítanou pozornost ze strany státu, konec konců před úklady krále Herodese rodina utíkala), mohla by ji k tomu policie donutit násilím.

Přesně to se stalo v roce 2012 v Brně, kdy lékař záchranné služby nechal za asistence policie násilím odvézt matku s dítětem po domácím porodu do nemocnice, přestože oba byli v pořádku. Krajský soud v Brně přiznal ženě nárok na 100 000 Kč odškodného a omluvu.

Pater incertus neboli Otec neznámý

Mater semper certa, pater incertus aneb Matka je vždy jistá, otec nejistý. Platilo to ve starověku a platí to dodnes. Podle platného zákona je za otce dítěte považován manžel matky. Narodilo-li se miminko v době od uzavření manželství do uplynutí třístého dne poté, což by se vztahovalo i na malého Ješuu, mělo by se za to, že Josef je Ježíšovým biologickým otcem.

Ohledně údajů do rodného listu by ovšem Panna Maria musela úředníkům lhát, nebo by si pořádně zkomplikovala život. Možná by nakonec došlo i na test paternity a není zcela vyloučeno, že by soud dokonce volal k odpovědnosti instanci nejvyšší. Kdoví - třeba by byl Duch svatý vyzván k prokázání otcovství a k placení alimentů...

Skončil by v kojeňáku?

Svaté rodině by ale hrozilo daleko větší nebezpečí od sociálky. Josef s Marií prokazatelně neměli v době narození dítěte kde bydlet, takže by nejspíš do chlívku vlítla přísná úřednice, vyrvala spokojené miminko z jesliček a bez ohledu na zoufalý pláč matky by ho svěřila cizím lidem v kojeňáku.

Čtěte také: Varování pro veřejnost: Andělíčci dneska lítaj nízko! 

Tak, jako to udělala v roce 2014 mladoboleslavská sociálka. Bez varování, jakéhokoliv vysvětlení nebo ověřování odebrala zoufalé litevské mamince tříměsíčního syna, protože se domnívala, že nemá kde bydlet. Vrátila jí ho až druhý den, poté, co se do případu vložila Kancelář veřejného ochránce práv.

Nebo spíš v pasťáku?

Ani kdyby se malému Ježíškovi podařilo všechny nástrahy překonat, neměl by vyhráno. Vyjdeme-li z apokryfního evangelia Tomáše Izraelského, které jako jediné popisuje Ježíšovo dětství, způsoboval jako dítě dost rozruchu na to, aby k sobě upoutal nežádoucí pozornost.

Co řekl, to se hned vyplnilo. Ve sporu vrazil jeden z chlapců do jeho ramene, a Ježíš jej zabil pouhým slovem. Vesničané, kteří si na něj stěžovali, oslepli. A když Josef nevlastnímu synovi domlouval, že se musí snažit s lidmi vycházet, Ježíš opáčil, že vlastně ani není jeho syn, tak ať ho nechá být. Klasický darebák, co roste pro pasťák, nemyslíte? Ještě, že se to všechno stalo tak dávno...

Tak šťastné a veselé!

zdroj: Wikipedia, pravnilinka.cz, Aktuálně.cz, Rozhlas.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Na malostranském hřbitově leží svatá holčička

Táta spočítal, jaké škody způsobil malý syn: 250 000 Kč

Domácí vánoční punč: Zahřeje na těle i na duši


"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama