reklama

20 jednoduchých způsobů, jak si zlepšit život

Život není peříčko. Ale málokdy jsou věci tak zlé, jak se na první pohled jeví. Hodně záleží na přístupu. A na tom, jestli se dokážete těšit z maličkostí.

Foto: Isifa/Thinkstock

Život není peříčko. Občas procházíme komplikovanými situacemi, raději bychom byli někde hodně daleko a někdo úplně jiný.

Ale málokdy jsou věci tak zlé, jak se na první pohled jeví. Hodně záleží na přístupu - na tom, jestli vidíte onu pomyslnou sklenici poloplnou, nebo poloprázdnou. A také na tom, jak se dokážete těšit z maličkostí.

Čtěte také: Nesplněná přání: Co stihnout, než si pro nás přijde?

Jsou to totiž právě malé a jednoduché věci, které mohou naplnit život nečekaným potěšením: Teplo psí srsti, chuť nových brambor s máslem, západ slunce nad hladinou rybníka, vůně pomeranče, úsměv někoho milého určený jen vám...

Malé věci, které hodně pomohou

  1. Zachovávej si mysl otevřenou. Valí se na tebe tolik nových věcí? Nebuď mrzout a neuzavírej se jim.
  2. Směj se častěji, klidně i sám sobě. Nebo aspoň usmívej. A vyhledávej situace, které ti to umožní. Komedie jsou sice lehký žánr, ale čas od času si ho dopřej.
  3. Občas si dej fakt dobrou čokoládu. A sněz ji celou.
  4. Následuj své svědomí. Ono se to sice teď nenosí, ale když nebudeš krást, podvádět a dělat podrazy, budeš se cítit o hodně lépe. Fakt. Kdoví, proč to tak je.
  5. Hýbej se. Choď, běhej, cvič. Těžké tělo táhne k zemi i duši.
  6. Vnímej své bližní. Hlavně ty nejbližší. Nenech své vztahy zevšednět a otupit stereotypy běžného života. Dotýkej se těch, které máš rád. Objímej je. Zjisti, jaké oči má tvůj muž. Rozčesej vlasy své dospívající dceři, jako když byla malá. Namasíruj synovi ramena.
  7. Líbej se. S něhou, vášní, hravostí. Prostě líbej.
  8. Vypadni do lesa - aspoň na pár hodin. Dívej se, jak šikmé odpolední slunce kreslí v lese stíny. Pozoruj hru barev, když zapadá za rybníkem. Poslouchej ticho, rušené jen ptačím zpěvem. Dýchej vůni pryskyřice a jehličí.
  9. Vyzkoušej na vlastní kůži zimu a hlad, abys věděl, kde jsou hranice tvého těla a dokázal ocenit teplo a pocit sytosti.
  10. Objevuj. Je tolik věcí ve světě, které za to stojí. A mnohé z nich najdeš daleko blíž k domovu, než by tě napadlo.
  11. Vyhledávej pozitivní věci a pozitivní lidi. Jasně, že podržíš nešťastnou kamarádku, která se právě rozvádí, ale najdi si také čas na někoho, s kým ti bude dobře a veselo. Místo děsivého zpravodajství ze Sýrie či jiného bohem zapomenutého kouta světa se podívej, jak laskaví lidé zachránili psí život a jak všechno dobře dopadlo. Mezi zlými a dobrými věcmi musí být rovnováha.
  12. Cvič mozek stejně jako tělo. Potřebuješ ho - a ne, že ne!
  13. Zastav se. Vyčleň si aspoň deset minut denně, kdy nebudeš dělat vůbec nic. Je jedno, jestli se natáhneš na louku do trávy nebo na pohovku v obýváku. Pusť z hlavy úplně všechno a představuj si něco pěkného.
  14. Občas se podívej na hvězdy.
  15. Buď milý na lidi okolo. Pozdrav. Poděkuj. Je úplně jedno, jestli jde o prodavače v drogerii nebo dědečka na lavici v parku.
  16. Věnuj víc času zvířatům - jejich náklonnost a bezpodmínečná láska se těžko v lidském světe hledají.
  17. Občas si dej kytku do vázy. Jen tak, protože je na ni krásný pohled.
  18. Zbav se předsudků. Lidé nemusí být takoví, jako se ti jeví. Zkus se vcítit do jejich pozice a problémů, třeba zjistíš, že jsou ti daleko blíž, než myslíš.
  19. Zkus si někdy zdřímnout po nedělním obědě. Stačí dvacet minut, aby ses cítil daleko lépe a vydržel další denní nápor.
  20. Nezapomínej na své koníčky. Dělej věci, které tě baví: pěstuj rajčata, pleť svetry, peč dorty, hrabej se v motoru auta. Ale ať jsou to smysluplné věci - čtení časopisů ( s výjimkou tohoto článku) k nim nepatří!

Proč to funguje

Protože život se skládá z maličkostí. Velká radost po sobě nechá prázdnotu, když odezní. Velká láska nám sice dává křídla, ale také nás může svrhnout do hlubin pekla. Malá potěšení však proplují okolo a pohladí přitom po duši. A jen tak mimochodem potvrdí, že jsme stále živí. Což je moc dobře, tak toho využijte!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 věcí, kterých v životě budete nejvíc litovat

Tisíc starců promluvilo o životě a lásce. Jejich rady?

Léčba pitím čaje: Od rýmy po cukrovku

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama