reklama

Jaký je psí život? Přežírání a válení v posteli!

To se jen tak řekne - psí život. Ve středověku to možná platilo, ale dneska? Mít tak psí život našeho labradora, to by byla paráda! Podívejte se, jak to od rána probíhá.

Foto: Isifa/Thinkstock

To se jen tak řekne - psí život. Ve středověku to možná platilo, ale dneska? Mít tak psí život našeho labradora, to by byla paráda! Podívejte se, jak to od rána probíhá.

A nejen on se má pohádkově. Ani většina jeho psích kamarádů si nemá na co stěžovat. Spí pěkně v teplém bytě, když ne rovnou v páníčkově posteli, jsou krmení až moc dobře a veterináře vidí pomalu častěji než lidé svého lékaře.

Doporučujeme: Polidšťování psů: Podřadná zvířata, nebo dobří přátelé?

Porovnejte s námi běžný psí život a data z průzkumu o životním stylu psů, zadaného společností Royal Canin.

Den spokojeného psa

6.30: Budíček! Vstávej, vstávej! Tam venku je krásná jinovatka! Jak to, že tak dlouho spíš! Vstávej! Že neslyšíš! Musím začít kňučet, to tě spolehlivě zvedne z postele. Loužičky utíráš nerad.
6.45: Ty jsi vstal! To je supééér! Miluju tě! Miluju tě! Miluju tě!
7.00: Vodítko! Frisbíčko! Míček! A ne abys zapomněl na piškoty... Dělej! Jdeme! Jo! Jo! Jo! Jo! Jo! Auuu... Kdo nechal ten koš za dveřma? Já že jsem splašenej? Já?!

Následuje hodina, kdy si nadšený pes užívá lítání, očuchávání, aportování a válení v hlubokém, polozamrzlém blátě, zatímco poloprobuzený pán trénuje hody do dálky, přičemž sbírá do pytlíků psí hovínka.

8.05: Do vany?! To snad nemyslíš vážně! Vždyť jsem tam byl minulý týden! Tak chcíplá ryba tak krásně voněla... Nééé - tys to všechno umyl!
8.15: Zase granule?
8.30: Ty už jdeš? Vždyť jsme si sotva začali hrát. Počkej ještě chvilku! Nechoď! Miluju tě! Miluju tě! Miluju tě!

Následujících 9 hodin stráví páníček usilovnou prací a pejsek teskněním. V jeho rámci vytahá z koše na prádlo všechny pánečkovy krásně voňavé ponožky a strategicky je umístí po celém bytě, pokusí se štěkáním přes okno na dálku ulovit sousedovu kočku, přičemž převrátí květináč na okně a rozhrabe hlínu z něj po koberci v obýváku, sežere ty granule, vypije kus vody a zbytek rozšlape s hlínou do krásného bahýnka. Okolo půl čtvrté odpoledne to nemůže vydržet, protože najisto ví, že páníček se už nikdy nevrátí. Zahájí proto hodinovou smuteční tryznu nepřetržitého vytí, kterou sousedé ocení hlasitým bušením na dveře.

18.45: Ty ses vrátil! Nezahynul jsi! Miluju tě! Miluju tě! Miluju tě!
18.46: Já za nic nemůžu! Bál jsem se, že se nevrátíš, tak jsem se zkusil prokousat skrz dveře, no... Přece bys nechtěl, abych zahynul hlady! A tu sousedovic kočku jsem pořádně vyděsil, počkej, až ji jednou dostanu do drápů! Jo, to skvělý bláto jsem vyrobil na koberci já! Ty se zlobíš? Ty se vážně zlobíš. Pouštíš na mě hrůzu. Já jsem tak nešťastný! Až jsem se z toho počural... Proč sedíš na podlaze a pláčeš? Tobě je taky smutno? To přejde... Pojď půjdeme ven!
19.00: Vodítko! Frisbíčko! Míček! Jdeme! Jo! Jo! Jo! Jo! Jo! Miluju tě! Miluju tě! Miluju tě!

Další doba je stejná jako ta ráno, akorát trvá o něco déle. Blíží se devátá večerní hodina, páneček douklidil a padá únavou, odpočinutý a krásně vyběhaný pejsek se k němu spokojeně tulí. Zase jeden krásný den za námi!

A jak je to ve skutečnosti?

  • Více jak 55 % obyvatel měst nad 25 tisíc obyvatel má doma psa.
  • Celkem 88 % majitelů má psa v bytě, z toho 29 % s nimi spí v posteli. Venku spí pouze 10 % psů.
  • Celých 35 % psů majitelé pouze venčí. 40 % s nimi žije více - chodí na nákupy, výlety či si pejsky bere do práce
  • Koupě čistokrevného pejska vyjde v průměru od 2500 Kč do 12 500 Kč podle plemene, rodičů a dokladů.
  • Většina českých majitelů (53 %) investuje do svého psa do 1250 Kč měsíčně, přičemž za krmivo utratí okolo 750 Kč. Celkem 59 % lidí kupuje psí žrádlo na internetu, kde jsou lepší ceny a dovoz až do domu. Nejčastěji majitelé své psy krmí granulemi (94 %), potom následuje maso z konzervy (56 %), vařenou stravou krmí svého psa 36 %.
  • Jen jednou ročně navštíví veterináře 35 % českých majitelů, jedenkrát za 3 měsíce chodí v ČR 28 % majitelů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Chcete, aby vás pes miloval? Naučte se mu rozumět!

Vesnice mě nenávidí. Pořídil jsem si bulteriéra

Olizování od psa: Škodí, nebo léčí?

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama